Dezimvolţi, cu zâmbetul pe buze şi fără să pară a fi obosiţi de pe drum, cei cinci membri ai formaţiei Proconsul şi-au făcut apariţia la conferinţa de presă. Relaxaţi şi tare drăguţi îşi cer scuze pentru cele zece minute în care ne-au făcut să aşteptăm şi după mici rugăminţi, gen un ceai verde, o cafea, o ţigară bună, conferinţa de presă a început.

Nu era mai normal mai întâi albumul şi apoi turneul?

Nu! După părerea nostră, nu! Lumea nu prea cumpără albumul dacă nu a fost în prealabil promovat. Astfel nu putem garanta că oamneii vor fredona cu noi versurile.

Plus de asta , un album se face greu! Nu ne batem joc de fanii noştri dându-le albume făcute la repezeală. Iar până când albumul va ieşi oficial pe piaţă, adică pe 15 noiembrie, vom face un turneu prin ţară. Nu prea ne place să mergem cu maşina iarna. Cine ştie unde ne mai blocăm! (zâmbesc toţi)

Ce aduce nou turneul acesta?

Ne trebuia ceva nou, ceva ce să placă, iar Dragoş (chitară, backing vocals) a venit cu o idee preluată din Spania. Cum a vizitat Bracelona în vară, a fost prezent la o reţea de spectacole unde principala idee era de promovare a pieselor respectivelor formaţii. Ca un lanţ de şase sau mai multe piese reprezentative, atât noi cât şi vechi!

Cum aţi ales piesele vechi?

Cele care au avut un suport barosan! (zâmbeşte Bodo) Nu ştiu, pur şi simplu, cele care au fost şi sperăm să fie reprezentative pentru noi.

Şi spectacolul poate să înceapă…

Ce ne puteţi spune despre album?

Are nouă piese şi câteva remix-uri. Unul, care credem noi că e foarte reuşit, e cel de la piesa „Te visez”, de DJ Raul. Am avut şi ceva colaborări, printre care şi cu Rainon Van.

De ce tocmai „5”?

E foarte simplu! Cinci e un număr reprezentativ pentru noi. Sunt cinci ani de Proconsul, suntem cinci membrii, avem cinci degete şi cel mai important, al cincelea element, cel ce ţine mereu steagul sus-iubirea!

De ce în deschiderea voastră cântă formaţii mici?

Fără a sta să comentez foarte mult, răspunsul e unul şi clar. Şi noi când eram mici doream să cântăm în dechiderea unui trupe cu renume. Vrem să dăm o şansă tinerelor talente din oralşele unde ţinem concerte! Vrem să credem că măcar una din toate formaţile locale promovate la acest concert va triumfa.

Chiar dacă la început au făcut muncă voluntară acum Proconsul sunt una dintre cel mai bine cotate formaţii din România şi în acelaşi timp şi bine plătite! Rugaţi fiind să dea un exemplu de muncă voluntară pe care au facut-o , Florin Barbu, basistul trupei a zis: „Acum doi ani la Festivalul Berii din Braşov.” Argumentele au fost cât s-a putut de logice şi arhicunoscute de toţi, pentru că pare-se, toţi artiştii au banda asta : „iubim ceea ce facem şi pentru fani noştri facem orice!” Însă răspunsul care a umplut sala de râsetele celor aflaţi acolo a fost cel al lui Valentin Petricenco-tobe- „Şi ne mai place şi berea”

De ce vă păstraţi stilul? Nu credeţi că aţi putea plictisi?

Nu! Fac pariu că nu plictisim! Ceea ce ne menţine în topuri este diversitatea stilistică şi plus de asta sinceritatea cu care scriem şi trăim fiecare piesă! Piesele vin din suflet, şi pur şi simplu nu am simţit că putem să ne întoarcem la satira din „De la ruşi.”

Cărui public vă adresaţi?

În general target-ul nostru a fost de la 23 de ani până la 50, dar acum, cu noul album dorim să mai coborâm puţin şi să ajungem undeva până la 17-18 ani!

Credeţi că noul albumva avea un mai mare impact decât precedentele?

Noi aşa sperăm! Acum depinde şi de mediatizarea lui. Dacă totul va fi bine, atunci şi albumul va fi bine vândut pe piaţă. Şi noi credem că acum aveam şi ceva noroc, pentru că nimeni nu a mai lansat aşa ceva. De curând Taxi au lansat un album 100% politic, Voltaj au şi ei piese de dragoste, dar sunt alt stil…

De unde ideea de pe copertă?

Ideea este originală Proconsul. Ne-a venit ideea asta în microbuz, care de altfel este muza noastră. Acolo ne petrecem cea mai mare parte din timp, fiind mai tot timpul în turneu.Cât despre copertă! O idee 100% Proconsul, precum spuneam şi cu puţin ajutor de la prieteni şi Free Mind, pentru a o pune-n practică.

Un nou videoclip?

Celebrul răspuns: cât de curând! (zâmbesc toţi) Acum sinceri să fim nu ştiu cam pe când pentru că momentan suntem prinşi cu turneul! Va fi şi un videoclip!

La „Te visez” presupun?

Nu! Deja piesa e în topuri de 20 de săptămâni. Vrem altceva! Ne-am gândit la „Călătorul”, acum depinde şi de dorinţa fanilor!

Istoria se repetă…

Ce a reprezentat proiectul „Mama Terra” pentru voi?

A fost o mai veche ambiţie de-a noastră. Noi doream să participăm la Eurovision cu o piesă. Nu a fost să fie, dar cum noi aveam mult noroc, s-a nimerit ca în juriu să fie o persoană importantă din show-buiss-ul din UK. I-a plăcut piesa şi a venit la noi să ne propună să-i facem un videoclip pe peliculă, ce a implicat mulţi bani! Iar melodia să apară pe un CD finanţat de Şcoala Americană. Discul conţinea câte o melodie din fiecare ţară unde Şcoala are un sediu. Şi uite aşa a apărut proiectul Mama Terra!

Un nou proiect de aceleaşi dimensiuni?

Ne gândim intens la un proiect cu implicare în social. Acesta ar fi unul. Dorim să luăm câţiva câini vagabonzi, să-i dăm la o şcoală de dresaj şi apoi să-i integrăm în societate dându-i, ca şi ajutor, unui centru de handicapaţi, de nevăzători, pentru a fi ochi lor!Acesta ar fi unul din proiecte! Un altul ar fi promovarea tinerelor telente, proiect care deja l-am început adată cu acest turneu. Sperăm să aibă un impact pozitiv asupra publicului.

Cred cu înverşunare că valoarea unu artist, în ziua de astăzi, este dată de succesul pe care-l are la public şi de numărul mare de vânzări. Afirmă că nu e nevoie de cultură muzicală pentru a face ceva de calitate! Trebuie să-ţi placă ceea ce faci şi să ai puţin talent, că în rest totul vine de la sine. Părerea lui Valentin Petricenco este una cât se poate de clară şi de convingătoare :„Cei ce <<mint>> pe şcenă nu se află doar în România. Lipsa de produse de valoare este şi în străinătate, acei artişti care nu rezistă decât un sezon”

Ce părere aveţi despre cover-uri?

Cover-uri gen: mers într-un club select şi cântat…bestial, dar tipul de cover de pe care se câştigă mulţi bani, făra ca respectiva trupă iniţial să fi scos vreun album original, este hoţie pe faţă!Din păcare sunt multe astfel de exemple în România. Credem că nu poţi să faci cover-uri decât atunci când ai ajuns la fundul sacului!

De ce nici un turneu afară?

Nu vrem să pierdem publicul din România! Dacă pleci de pe piaţa muzicală mai mult de o lună, maximum două, pblicul te taxează. Iar un alt motiv ar fi proastele condiţii şi organizarea ce lasă de dorit. Singurul avantaj ar putea fi faptul că susţii un concert în faţa comunitaţilor străine de acolo.

De ce nu vă agitaţi mai mult pe scenă?

Confort! (râde Florin) E destul de greu să faci două lucruri de odată şi bine. E greu să şi cânţi live, să şi dansezi. Şi plus de asta aparatura nu-ţi prea permite lucrul asta şi nici oamenii cu care lucrezi.

După aproximativ o oră de întrebări conferinţa s-a încheiat cu o mică sesiune de poze şi autografe. Iar baieţii au plecat la repetiţii pentru concertul de la Teatrul Sică Alexandrescu lejeri, râzând şi …fumând, cu explicaţia că „ne dregem vocea”! Nu-i de mirare afirmaţialor conform căreia susţin că pentru a face muzică de calitate nu-i nevoie de cultură muzicală…!