Jucătorul Adrian Mutu riscă primească o mărire a perioadei de suspendare de şapte luni, in cazul in care se va antrena alături de vreo echipă, informează Eurosport.
Potrivit unui oficial al Federaţiei Engleze de Fotbal (FA), jucătorului roman ii este interzisă orice implicare in domeniul fotbalistic.
"Interdicţia noastră se referă la intreaga activitate fotbalistică, ceea ce include şi pregătirea alături de o echipă. Am cerut ca FIFA să aplice acesată sancţiune in intreaga lume", a declarat un purtător de cuvint al (FA).
Potrivit sursei citate, FIFA ar putea cere ca suspendarea lui Mutu să inceapă din momentul in care jucătorul va inceta orice implicare in sport, incluzind antrenamentele cu o echipă sau practicarea meseriei de antrenor.
Astfel, pregătirea alături de Dinamo Bucureşti ar putea insemna pentru Mutu aminarea datei de incepere a suspendării, scrie sursa citată.
Un reprezentant al FIFA a menţionat că incă mai aşteaptă documentaţia in acest caz din partea FA, dar a admis că atitudinea dură a forului fotbalistic englez in ceea ce priveşte consumul de droguri inseamnă că suspendarea va fi extinsă, aproape sigur, şi pentru competiţiile internaţionale.
Potrivit oficialului respectiv, Comisia de Disciplină a FIFA va decide proporţiile suspendării.
Atacantul Adrian Mutu a fost suspendat pentru o perioadă de şapte luni, incepind din 25 octombrie 2004 pină pe 18 mai 2005, după ce a fost depistat pozitiv la un test antidoping.

Eurosport

Adrian Mutu: Imi cer iertare. Nu am nici o scuza pentru tot ce am facut!

Adrian Mutu a sustinut, ieri, prima conferinta de presa de la revenirea in Romania. Dintre infatisarile cu care putea sa apara in fata jurnalistilor si, implicit, a intregii tari, Mutu a ales-o pe cea a omului spasit, care isi asuma responsabilitatea unui fapt grav. "Nu am venit sa ma scuz, pentru ca ce am facut nu are nici o scuza.

Vreau sa imi cer iertare in fata suporterilor si le promit ca voi reveni mai puternic decat am fost", si-a inceput discursul Mutu, continuand in aceeasi nota: "Tineam foarte mult sa imi cer scuze public. Suporterii merita acest lucru".

In aproximativ o jumatate de ora, atat cat a durat conferinta, Mutu a fost "pocait", cand sublinia ca trece printr-o perioada dificila si isi recunostea vina, intrigat, cand era intrebat despre droguri, si chiar ofensiv, spre final, cand si-a aratat "coltii" la jurnalisti.

Fotbalistul a evitat pe cat posibil sa vorbeasca despre problema drogurilor, facandu-se ca nu aude unele intrebari, chiar daca acestea erau puse de mai multe ori, pe un ton foarte ridicat. In schimb, nu s-a ferit sa dezvaluie aspecte noi referitoare la ruptura de Becali&Popescu Sport si nici sa vorbeasca despre posibila sa destinatie viitoare.

Capitolul "Echipa nationala" a avut un loc important in cuvantarea lui Mutu, care a marturisit ca s-ar considera principalul responsabil pentru o eventuala ratare a calificarii la CM 2006!

A semnat cu firma lui Alessandro Moggi

"Briliantul" a confirmat ruperea de firma Becali&Popescu Sport si a anuntat inceperea unei noi colaborari, cu firma Gea World, detinuta de Alessandro Moggi. "Eu nu mai eram sub contract cu firma lui Giovanni Becali si Gica Popescu inca dinainte sa semnez pentru Chelsea.

In tot acest timp am avut doar o colaborare mutuala si vreau sa le multumesc fratilor Becali si lui Gica pentru ca s-au comportat exemplar.

M-au ajutat foarte mult", a spus Mutu, care nu a vrut sa comenteze declaratiile facute de Giovanni Becali la adresa sa: "De afectat, nu m-au afectat! Giovanni nu este nici tatal meu, nici fratele meu, pentru ca vorbele sale sa-mi faca mai mult rau decat mi-au facut altele". Fotbalistul a recunoscut ca l-a pus pe impresar sa minta pentru el, atunci cand Chelsea era antrenata de Claudio Ranieri.

Are oferte doar din Italia si Anglia

Mutu a considerat ca ar fi fost o dovada de lipsa de respect fata de suporteri, daca ar fi inceput antrenamentele inainte sa vorbeasca suporterilor. "Cat voi sta in tara ma voi antrena cu Dinamo, pentru ca acesta este clubul unde ma simt in siguranta.

Daca va fi sa joc vreodata in Romania, voi juca numai la Dinamo, pentru care voi semna cu sufletul, nu din ratiuni financiare", a marturisit fotbalistul, lasand sa se inteleaga faptul ca este exclus sa joace in tara, dupa expirarea suspendarii. De asemenea, sunt putine sanse ca "Briliantul" sa semneze, in viitorul apropiat, pentru Galatasaray sau Sahtior Donetk.

"Nu am primit nici o oferta nici de la nasul meu si nici de la domnul Lucescu. S-a spus ca ma vor, dar de la vorba pana la a face o oferta este cale lunga", a apreciat fotbalistul. El a dezvaluit ca, pana acum, are oferte concrete doar din Italia si din Anglia. "Pentru mine nu este nici o problema sa ma intorc in Anglia.

De asemenea, in Italia m-am simtit foarte bine", a spus Mutu, confirmand, intr-un fel, tratativele cu Juventus si AS Roma. Oricum, atacantul a anuntat ca nu se va grabi sa ia o decizie, avand destul timp la dispozitie.

«Tricoul cu nr. 10 sa fie purtat de altcineva!»

Mutu a marturisit ca s-ar considera principalul vinovat, in cazul in care Nationala Romaniei ar rata calificarea la CM 2006. "Am pus in pericol calificarea echipei nationale si sunt primul vinovat in caz de esec", a declarat fotbalistul.

El a considerat ca nu este normal ca tricoul cu numarul 10 sa ii fie pastrat si nici sa fie propus pentru functia de antrenor secund: "Nu voi fi secundul nimanui! Voi merge in Armenia pentru a fi alaturi de baieti, pentru ca ei imi sunt ca o familie!".

Lectia lui Mutu: "Atunci cand esti depistat pozitiv, pierzi totul".

Mutu despre Mourinho: "Este un foarte bun antrenor, dar am un semn de intrebare in privinta lui ca om".

Nu are voie sa se antreneze cu Dinamo!

Afland stirea ca Adrian Mutu va incepe antrenamentele cu Dinamo, oficialii Federatiei Engleze de Fotbal au tinut sa precizeze ceea ce "Gardianul" anuntase inca din ziua anuntarii verdictului, si anume ca suspendarea include si antrenamentele si antrenoratul.

"Am cerut FIFA sa informeze despre aceasta suspendare toate echipele din lume", a declarat un angajat al FA, anuntand ca perioada de suspendare se va prelungi, daca Adrian Mutu se va pregati intr-un cadru organizat, alaturi de alti fotbalisti.

Intrebari fara raspuns

Cu ce substanta te-ai drogat?

Te-ai drogat in compania cuiva?

Ai cunostiinta daca si alti colegi de la Nationala se drogheaza?

«Am dus o viata total nesportiva»

Adrian Mutu a recunoscut ca presa a avut dreptate cand a relatat, in repetate randuri, despre iesirile sale, despre viata sa aventuroasa sau despre noptile pierdute.

Cu toate acestea, el a spus ca "presa uita ca eu am luat o amenda de 170.000 euro din cauza unui singur meci la echipa nationala. Nu stiu cati jucatori au facut asta. De altfel, singurul episod neadevarat din ce au scris ziaristii romani a fost episodul "Flora" de la Craiova", a mai zis Mutu.

Intrebat de "Gardianul" daca o sa reziste departe de toate aceste distractii care ii macinau sanatatea, Adrian a raspuns: "Cred ca a sosit acest moment! Sa renunt la aceste lucruri (…) Niciodata nu am vrut sa fiu un exemplu, pentru ca stiam ca nu pot fi asa ceva. Faceam prea multe greseli. O viata total nesportiva, cum aveam eu, nu putea duce la nimic bun. Acum, totul se va schimba.

Copiii vor avea ce invata de la mine".

«Eu ma folosesc de voi si voi de mine!»

La sfarsit, obosit de insistenta intrebarilor intime sau a blitz-urilor, Adrian Mutu a avut o rabufnire la adresa jurnalistilor. "Nu sunteti voi in masura sa ma judecati! Nu sunteti privilegiati fata de suporteri! Am venit singur aici, in fata dumneavoastra, pentru ca sa imi cer iertare, prin dumneavoastra in fata suporterilor. Este adevarat, este un schimb reciproc intre mine si presa.

Eu ma folosesc de jurnalisti si ei de mine…", a incheiat fostul star de la Chelsea.

«Ma rog la Dumnezeu ca Mario sa stea departe de droguri»

Fotbalistul a refuzat sa raspunda la intrebarile daca a fost dependent de droguri si de unde si-a procurat cocaina. "Important este ca suporterii sa nu faca ce am facut eu. Ma rog la Dumnezeu ca Mario sa stea departe de droguri".

In plus, pentru a demonstra ca drogurile sunt de domeniul trecutului, Mutu a amintit jurnalistilor ca a cerut sa fie supus saptamanal controlului anti-doping, si nu lunar, asa cum a dispus FA.

Se intoarce spre Alexandra si fiul sau

Este clar pentru toti, ca, acum, Mutu vrea sa se impace cu fosta sotie si ca Alexandra l-a sprijinit cat a putut in aceste zile de cosmar. De altfel, tatal fotbalistului a spus, la un moment dat, ca cei doi tineri se vor recasatori. Adrian a dat de inteles acelasi lucru la conferinta.

La intrebarea daca doreste sa se recasatoreasca cu Alexandra, el a spus: "Alexandra si Mario sunt niste persoane foarte speciale pentru mine si pe care le iubesc si care mi-au fost alaturi la greu…"

Chelsea il da in judecata

Conducerea lui Chelsea Londra l-a desemnat pe avocatul Jonathan Taylor, de la firma Hammonds, sa se ocupe de Cazul "Mutu". Oficialii gruparii britanice considera ca fotbalistul roman la datoreaza o parte din suma de 15,8 milioane de lire sterline, pe care Abramovici a platit-o Parmei in schimbul lui. Strategia lui Taylor se va baza pe precedentul "Ortega".

Pentru ca nu s-a intors la antrenamente dupa un meci al Nationalei Argentinei, Fenerbahce, echipa de club, i-a reziliat contractul fotbalistului, pe care l-a dat in judecata, castigand procesul. Potrivit "Evening Standard", FIFA a decis ca Ortega sa fie suspendat pe o perioada de sase luni, pentru incalcarea contractului, si sa plateasca gruparii turce sase milioane de lire sterline!

Ii multumeste lui Adrian Nastase

O alta intrebare s-a referit la posibilitatea ca premierul roman, Adrian Nastase, sa aiba vreo legatura cu cazul lui. Astfel, au existat zvonuri conform carora Nastase l-a convins pe omologul sau britanic, Tony Blair, sa "puna o vorba buna" celor de la FA , pentru ca acestia sa ii dea o pedeapsa mai mica atacantului roman.

Raspunsul lui Adrian a fost: "Nu stiu! Daca a fost asa, atunci ii multumesc!"

Ioana Popescu, Victor Partan

surse: Gardianul (10.11.2004), Revista Presei (10.11.2004)