Delegaţi ai Irlandei, Angliei, Franţei, Spaniei, Slovaciei ,Cehiei,Bulgaria s-au întâlnit cu câţiva reprezentaţi ai ONG-urilor din România în cadrul unor sesiuni de comunicare ce au avut loc atât la Bran cât şi în oraş.Romănia a fost puternic susţinută de Mihaela Mihnea, preşedinta Grupului Civis Braşov, Dorian Lungu, preşedinte Atelier(Asociaţia Tinerilor pentru Educaţie, Leadership, Informaţie şi Ecologie România), Polizenia Goghie ,responsabil cultural al Comunităţii Elene Braşov, Iordan Popescu, preşedinte Euro-Asia Promotion & Cultural, Andreea Monacu, Asociaţia Optim Braşov, Asociaţia Fluierasul,Claudiu Oţeleanu de la FJT.

Unul din obiectivele acestor sesiuni de comunicare a fost schimbul de informaţii legate de aspecte privind cultura, tradiţiile şi probleme ale integrării minorităţilor. Această vizită de studiu a constituit un prim contact ce a avut loc la Braşov între ONG-uri europene. În urma acestei vizite se doreşte realizarea unor proiecte şi training-uri în sprijinul interculturalităţii.

Cătălina Tănase, consilier pe probleme de tineret a fost cea care a moderat şi deschis dezbaterea prin prezentarea unui scurt istoric al unicului Centru de Tineret din Braşov aducându-ne cu doi ani în urmă ea a relatat greutăţile pe care le-au întâmpinat pentru înfiinţarea acestui sediu,o noutate în educaţia nonformală a tinerilor.

Centrul de Tineret deschide noi oportunitati de petrecerea a timpului liber

Deşi Centrul de Tineret este reprezentat doar de subsolul cladirii Agenţiei Naţionale pentru Sport (Direcţia Naţională pentru Sport a Judeţului Braşov) lucrătorii de tineret din străinătate au fost impresionaţi de dotarea şi organizarea asemănătoare centrelor europene cu o îndelungată tradiţie în domeniul educaţiei nonformale.2100 de tineri braşoveni beneficiază zilnic de serviciile centrului. Acestea vizează oferirea de alternative pentru petrecerea timpului liber, pentru utilizarea informaţiei şi pentru completarea educaţiei formale prin cea informală şi non formală. Activităţile oferite sunt diversificate: internet caffe, tenis de masă, atelier de iconografie, decoraţiuni, Club de GO, grădiniţa în limba germană, bibliotecă, sală de lectură, seminarii, training-uri, centru de consiliere şi orientare privind cariera, cursuri de chitară.

Stephanie Winter, trainer la două centre din Marea Britanie a declarat "Sunt impresionată de implicarea şi entuziasmul tinerilor din România, care ştiu să aprecieze cu adevărat această oportunitate de dezvoltare unică în Braşov. În comparaţie cu tinerii englezi care având şansa de a beneficia de mult mai multe astfel de centre nu ştiu să o valorifice". În urma acestei afirmaţii Cătălina Tănase a intervenit precizând faptul că 70% din activităţi au loc la sugestia şi iniţiativa tinerilor, întrucât gradul de sprijinire şi susţinere din partea conducerii este foarte ridicat. Un exemplu elocvent este organizarea unui campionat de ping-pong intre liceenii braşoveni.

Finalul acestui schimb de experienţă s-a concretizat printr-o sesiune de lucru în care au fost iniţiate viitoare proiecte între ţările participante. Evaluarea celor patru zile de interacţiune cu mediul românesc au adus la concluzia că lăsând oamenii să interacţioneze se creează stabilitate socială între tinerii aparţinând minorităţilor şi majoritate.