en-joy  

A trecut peste bariera: Ungaria

25 01 2005 00:34

Bogdan a plecat din Bistrita Nasaud ca sa studieze informatica la facultate in Iasi. Apoi a ajuns sa lucreze ca programator pentru o firma belgiana in Focsani. De aici, a plecat in aprilie 2002 la Budapesta. Din august 2003 a fost delegat sa lucreze la un proiect in Londra. Din ianuarie 2005 se afla iar la Budapesta.

Anca: Care e diferenta care te-a marcat prima oara intre Romania si Ungaria?

Bogdan: Limba. Faptul ca nu pricepeam ce vor oamenii de la mine. Faptul ca te simti cu un handicap cand nu te poti exprima. La cumparaturi, in autobuz etc...

Anca: Si totusi, ai intalnit si romani acolo...?

Bogdan: Persze, am fost recrutati in grup din Romania, am fost vreo 10, ne-o adus deodata.

Anca: Ce inseamna persze? Cum ai invatat limba maghiara?

Bogdan: Inseamna binenteles. Inca ma chinui la ea. Pricep cam 40% din ce-mi spune lumea. Pai la firma se vorbeste engleza

Anca: Se intampla ca uneori in Romania relatiile cu persoane de origine maghiara sa nu fie tocmai bune. Cum e situatia acolo? Cum ai fost tratat de catre unguri?

Bogdan: Pai...sincer, foarte bine! Si am preteni buni unguri din Ungaria, cel putin de persoanele tinere si deschise la minte. Cred ca romanii au complexul urii fata de maghiari

Anca: Tu ai avut acest complex?

Bogdan: Io complex? Cred ca nu. Uite... statistic: romanii cu care vorbeam si erau non-ardeleni incepeau sa injure cand auzeau de unguri si de faptul ca merg la lucru in Ungaria. Ardelenii priveau detasati lucrul asta desi unguri numa-n ardeal sunt si in Bucuresti. Si apoi io stiam ca nu voi sta numa in Budapesta. Se stia ca genul asta de lucru e cu trimitere "onsite", ca si contractor la clienti cum o fost si cazul cu Londra si Parisul.

Anca: Cum te-a schimbat pe tine faptul de a trai in Ungaria?

Bogdan: Pai m-o schimbat. Apreciezi intai omul si ce are in cap.Ajungi sa lucrezi cot la cot si in aceeasi echipa cu persoane de alta nationalitate. Ajungi sa nu te mai intereseze ca-i indian sau ungur - sau roman - daca ce are in cap e ok

Anca: Ce consideri ca are socieata ungureasca si ii lipseste societatii romanesti desi are nevoie?

Bogdan: Pai...nu suntem uniti ca ei. Si ei au iubire de tara ceea ce noi nu avem! Cand a inceput sa cante imnul magyar, lumea pe strada, s-a oprit si a inceput sa fie sobra. Dupa terminare, au continuat

Anca: Cu ce ocazie se canta?

Bogdan: Nu mai stiu. Dar nu era sarbatoare. Era pe langa parlament. Uite, ei au drept de lucru acum in UK, Irlanda si o tara baltica. NU VOR sa plece din Ungaria. In Londra cat am stat nu am dat peste un ungur. In schimb in Londra s-a umplut de slovaci, polonezi, letoni, lituanieni si ce o mai iesit. Ia gandeste-te sa avem noi drept de lucru in UK, s-ar injumatati forta de munca din Romania.

Anca: Cum te distrezi acolo? Altfel decat o faceai aici? Ai alte posibilitati?

Bogdan: Io distractie? Pai berea e mai scumpa decat la noi: dublu.

Anca: Deci...fara distractie?

Bogdan: Ei... sa nu dramatizam fara bere nu se poate trai.

Anca: Care e limita spatiului personal?

Bogdan: E ca la noi. Daca-mi place o unguroaica, da o pup "pe obraji". apoi se mere si acasa...

Anca: Dar prietenii prefera sa sarbatoreasca ceva acasa sau intr-un bar?

Bogdan: Ei, ca la noi. Depinde tu! Nu se poate generaliza. De exemplu: am baut la terasa apoi am baut si acasa si am dormit la cineva. Deci le poti face pe toate. Ca la noi.

Anca: Daca ai pleca din Ungaria ce ai regreta? De ce?

Bogdan: Limba ca nu o inteleg.Serios... nu stiu,. orasul.e super Budapesta asta. Oras facut cu cap si cu mult gust: aerisit.

Anca: Daca ai putea, ce anume ai lua din Ungaria pentru Romania ?

Bogdan: 1. Seriozitatea lor la munca. 2. Patriotismul lor si ne-ar trebui si noua, o mandrie de a fi roman cum se mandresc ei ca-s unguri. Noi in strainatate, nu ne place sau ne rusinam cand spunem ca suntem din Romania, ei din contra spun cu mandrie ( ca sunt din Ungaria) . Noi romanii suntem un popor ce rade harb de oala sparta. Inca rade bucuresteanul de moldovean, olteanul de mai nu stiu care, ca prostii, parca nu am face toti aceasi scoala si am vorbi aceasi limba. Dar ne doare a dreacului cand englezul ne trateaza cu dispret.

Anca: Cum e patriotismul tau?

Bogdan: Daca ti-as zice ca-mi iubesc mult tara poate nu m-ai crede si mi-ai zice de ce nu te intorci in Romania. Sa stii ca-s patriot. Dar cum o dovedesc nu stiu

Anca: Daca nu ai fi plecat in Ungaria, atunci.. ?

Bogdan: Atunci nu stiu, poate eram in Romania la o firma in Bucuesti poate, mai sarac, poate mai fericit... nu stiu tu!

Anca: Daca te-ai intoarce in Romania, atunci... ?

Bogdan: Poate as fi fericit, poate m-as aseza locului si as prinde radacini. Inainte voiam sa prind aripi. Acum vreau radacini. Poate as trai cu nostalgia occidentului si mi-as blestema decizia de a ma intoarce in Romania. Nu poti sa stii. Nu poti generaliza ca in Romania e rau si ca in West e bine. Depinde de la om la om. Inainte credeam ca banul e cel mai important ingredient in viata Acum gandesc diferit.

Bogdan a indraznit sa isi faca viata un zbor. Acum, la 27 de ani, simte marile se pot privi si de pe uscat. Cu aceeasi intensitate a bataii inimii.

De ce nu am incerca sa privim si noi altfel in jurul nostru? Acolo unde e stanca sa ne facem loc de zburat. Acolo unde e apa sa ne aflam popas. Acolo, oriunde sa fim oricum.

Aici sa fim noi. Aici inseamna locul unde gandul nostru paseste.

vizite: 9070 redactor: Anca Pepelea in LifeStyle

Comentarii

 

1. mcitp

06 02 2013 08:17
Acolo, oriunde sa fim oricum.

Aici sa fim noi. Aici inseamna locul unde gandul nostru paseste. 

2. tabung pemadam

06 05 2016 02:30
The article you have shared here very awesome.

Adauga si tu un comentariu

Bold Italic Underlined Link

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog