en-joy  

Spiritul de turma ne urmareste inca

12 05 2005 17:15

Mi-am tras sapca peste ochi si mi-am zis "hei, nu-s ca voi, sunt altfel". Mi-am pus mainile in buzunarele blugilor cazuti gramada catre ghete si am pornit crezand ca lumea cu mentalitatile ei vechi si false am lasat-o undeva in urma, iar in fata mea se intindea necuprinsul atat de dorit al atitudinii de a fi altfel. Gresit.

Orice ar face omul este legat de un anumit grup, de o anumita mentalitate, de o anumita lume. Iar toate acestea sunt altfel fata de celelalte forme de asociere, de idei si de lumi. Fiecare e altfel caci fiecare se identifica cu o alta grupare.

Exista in noi convingerea ca aderarea la o formatiune- politica, sociala, educationala etc. este un act benevol si constient. Analizand insa situatia constatam ca nu e chiar asa. Ba, dimpotriva. Hotararea de a fi parte dintr-un grup este luata ca urmare a unei manipulari din partea acestuia. Manipularea este de ordin emotional, material sau profesional.

Spre exemplu, daca vii in gasca mea, ai parte de prieteni, de distractii si de excursii gratuite in tara si in strainatate. Cuvantul gratuit se retine imediat. Si apoi, ce daca nu am credinta lor sau nu ascult aceeasi muzica ca ei sau nu sunt de aceeasi etnie, important e faptul ca ofera g r a t u i t excursii, care, in fond, sunt destul de costisitoare pentru tanar. Mai tarziu, aceeasi gasca se implica intr-o actiune de a milita pentru oarecare drepturi, gen discriminare sociala, sa zicem. Mai mult involuntar vei sustine cauza lor, ca nu proclama nimic rau, din contra, lupta pentru niste drepturi ale omului. Apoi, aceeasi gasca devine, sa zicem un partid, care are planuri mari de a schimba tara, de a face cat mai multe lucruri bune. Vei adera iar, doar, nu te costa nimic, in plus, ai vazut ca sunt oameni carora le pasa de ceea ce se intampla, crezi in ei. Ei ajung la putere.

Cat ai hotarat tu cand i-ai votat? Cat a fost o decizie pur rationala? Cata politica ai studiat sper a stii ca platforma lor e cea corecta, ca e una noua si eficienta pentru societate?

Liderii de grup, la randul lor se lasa influentati de ceea ce are nevoie individul spre a-l atrage de partea lor. Cercul exista. Unii pe altii ne manipulam si suntem manipulati. De aceea nici nu putem apartine doar unui grup. Pentru fiecare nevoie cautam o satisfactie cat mai mare, fapt pentru care, acolo unde o gasim, acolo cedam.

Si-atunci, se pune intrebarea daca preferam sa ne amagim sau sa fim dezamagiti. Cu alte cuvinte, daca e mai convenabil sa riscam singuri valorile noastre in actiuni ideale, desi ne putem insela, mai tarziu, asteptarile; sau e mai viabil, sa acordam increderea noastra altora, cu riscul ca apoi sa fim deceptionati, sperantele sa ne fie inselate, dar sa avem posibilitatea de a ne pune, cumva, dezvinovatia in brate : "nu am facut eu".

De la teama de a ramane singur, pana la orgoliul de a apartine unui grup, de la posibilitatea de a-si manifesta libertatea sentimentelor pana la acceptarea pedepselor, omul isi traieste viata impunand ceea ce doreste si, la randul lui, impunandu-i-se ceea ce ar trebui sa doreasca.

"Omul nu este, prin urmare, influentabil doar in anumite momente, nici macar in panica si atunci cand se afla in multime, sub hipnoza si asa mai departe, ci mereu, oriunde si sub orice circumstante" ( William Trotter ).

Cine are nevoie de mine? De cine ameu nevoie? Iata, viata! Doar si te iubesc il traducem adesea cu "am nevoie de tine".

vizite: 11238 redactor: Anca Pepelea in Diverse

Comentarii

 

1. horatiu

12 05 2005 21:29
speechless ! 

2. Simon Says

13 05 2005 11:01
patetic  

3. ancuta

13 05 2005 12:02
patetic e adevarul  

4. swiss replica watches

07 12 2013 07:44
Your article I learned a lot of things, thank you. 

5. Jan

30 03 2014 07:45
Was totally stuck until I read this, now back up and runginn. 

6. wwwlevitracom.net

13 04 2014 06:26
That's a smart answer to a difficult question. 

7. here

11 05 2014 11:22
I was drawn by the honesty of what you write 

8. website

23 05 2014 19:04
I might be beating a dead horse, but thank you for posting this! 

9. writing essay

28 05 2014 18:36
Hey, good to find someone who agrees with me. GMTA.

Adauga si tu un comentariu

Bold Italic Underlined Link

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog