en-joy  

Cu ochiul spre cei ce devin tineri

02 06 2005 16:12

Azi, unii dintre noi ne amintim cu nostalgie o vara din viata noastra, acea vara cand ne inghesuiam spre poarta liceului pentru a ridica diploma de bacalaureat. Altii, in schimb, abia se pregatesc de primul lor bal de absolvire, de ultima lor ora de dirigentie.

Ce inseamna vara pentru un licean din clasa a XII-a?

Andrei: Ce inseamna vara...pai se imparte in doua parti. Prima parte, stresanta si ocupata numai de invatat si de examene; si a doua, care teoretic ar trebui sa inceapa imediat dupa admitere, cand elevul se vede intrat la facultatea pe care si-o visa inca din clasa a opta, caracterizata prin distractie multa, relaxare, intalnirile cu fostii colegi de liceu in care fiecare se lauda cu facultatea la care a intrat, si in cele din urma, formatarea creierului din punct de vedere educationatal, adica uitare a tuturor cunostiintelor invatate pentru bac si admitere (fapt dovedit si recunoscut de toata lumea -zambeste )

Ce emotii persista acum la sfarsit de an, de incheiere a unui ciclu de educatie, de varsta?

Andrei: Sentimentele sunt impartite. Pe de o parte este bucuria ca trecem la o alta etapa in viata, ne maturizam, insa sentimentul cel mai persistent este parerea de rau ca te desparti de colegii cu care ai petrecut cei mai frumosi ani din viata, iar eu personal marturisesc ca nu as fi vrut nimic schimbat la acesti colegi care au fost perfecti. Cu incheierea clasei a XII-a practic se incheie si singurul mod de viata pe care l-am cunoscut pana acum, rutina orelor, a temelor, a profesorilor...va fi destul de dificil sa ne despartim de toate astea...si de abia asteptam reuniunile ce speram ca vor fi numeroase si ca vor fi cati mai multi prezenti la ele.

Adolescenta se termina odata cu liceul, ce schimbare se petrece in trecerea la statutul de tanar? ceva vise in plus?

Andrei: La intrebarea asta cred ca voi putea raspunde dupa un an de facultate, acum nu prea pot sa-mi inchipui. Teoretic mai multa libertate. Vise ? sa ramana timpul in loc, sa nu treaca si statutul de tanar.

Intrarea la facultate ce reprezinta in fond? Un alt pas in sistemul educational din Romania? O reala sansa o dezvoltarii profesionale? O sansa de emigrat in alta tara?

Andrei: Depinde de facultate. De exemplu, facultatea pe care am ales-o eu, cea de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Politehnicii Bucuresti poate fi considerata o reala sansa a dezvoltarii profesionale pentru ca este printre cele mai bune facultati din tara, iar studentii ce o termina sunt angajati sigur la anumite firme de telecomunicatii si cu salarii destul de mari. Sansa de emigrat din tara poate fi considerata orice in zilele noastre, nu este nevoie sa termini o facultate pentru ca sa pleci in alta tara. Insa nimeni nu stie cum va fi dupa intrarea in Uniunea Europeana, intrare ce va avea mari repercursiuni si pe plan educational. De aceea elevii ar trebui sa opteze spre facultati cu specializari ce se vor cauta pe viitor in Europa.

Ce spera un viitor absolvent de liceu de la Romania ? dar de la Europa?

Andrei: Sansa de a-si putea demonstra capabilitatile. Sa i se ofere conditii optime de a-si continua studiile superioare si apoi de a-si gasi un loc de munca in specializarea aleasa pe timpul facultatii. Nu conteaza de unde vin, numai sa vina din partea cuiva.

Care sunt nevoile tinerilor, dupa parerea ta?

Andrei: Un acoperis deasupra capului, un invatamant mai ieftin si bine organizat.

Ce poate cere lumea de la tineri?

Andrei: In mainile tinerilor sta viitorul tarii...daca acestia sunt educati cum trebuie si li se ofera posibilitatile si sansele de a se afirma si de a confirma, ei pot schimba situatia precara in care se afla tara, atat din punct de vedere politic si economic, cat si cultural-intelectual.

###

Andrei Sorin Gheorghe, elev inca in clasa a XII-a a Colegiului National de Informatica "Tudor Vianu"- Bucuresti, se afla cu pasii spre o lume noua, la fel ca toti cei care in curand vor absolvi un liceu.

Ma intreb insa, cat de pregatita e lumea sa primeasca o noua generatie ? Cum se va inclina balanta dintre societatea ce isi pretinde protocolul traditiilor nescrise si tanarul care se vrea liber in gandire si in actiune ?!

Incearca tu sa raspunzi!

vizite: 11252 redactor: Anca Pepelea in Diverse

Comentarii

Aceasta intrare nu a fost comentata inca.

Adauga si tu un comentariu

Bold Italic Underlined Link

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog