en-joy  

Suflet deschis in sonet

26 06 2005 11:33

In vinerea de Sinzaiene, la Casa Baiulescu din Brasov, in jurul pranzului, oameni de varste diferite, din orase diferite, dar purtand fiecare, in felul lui, pecetea unui dor pentru arta, pentru literatura si pentru prietenie, au aplaudat prin cuvinte sau doar gesturi, lansarea volumului "Sonete 1" semnat Adrian Munteanu.

A fost surprinzator de vazut cum, nedebutand acum intre filele unei carti, actorul, jurnalistul si, iata, poetul Adrian Munteanu era coplesit de o vie bucurie impletita cu emotie si osteneala.

"Un om pentru care arta este un mod de a fi [] care si-a pastrat o tinerete absolut remarcabila "1 a reusit sa lanseze la Brasov, dupa ce timp de mai bine de 60 de ani nimeni nu a mai facut-o, un volum de sonete, un prim volum, dupa cum avea sa mentioneze chiar el, "eu nu ma opresc aici [] trebuie sa dovedesc ceea ce pot sa fac si ceea ce nu pot fac. [] Sonete 1 este o promisiune publica, un canon pe care mi-l impun, sa scot un volum in fiecare an".

"Sonetul deschide precum gandul care mereu canta- spre forma ce aduna din pierdere si resemnarea devenirii fiinta intreaga; e aidoma fiintarilor multiple care-si cauta cristalul, cuprinsul" 2 Sonetul, marturiseste Adrian Munteanu, este o multumire sufleteasca, ce a aparut in urma cu un an, patru luni si sase zile: " De ce sonet? De ce acum? [] Am decis mai de curand sa scriu sonet pentru ca am descoperit ca aceasta forma de poezie fixa se potriveste cu structura mea interioara [] a fost multumirea si imboldul de a continua aceasta multumire".

Volumul, asemeni unei "bucati de carne sufleteasca"3 aduna 85 de sonete, care " vorbesc despre teme esentiale; [] ele exprima relatia, ideea autorului despre iubire, despre timp, despre apusul existentei"1 toate oglindite in motto-ul "Nu-ti fie teama cand va fi sfarsitul. De viata netraita sa te temi". ( A.M. )

Aparitia volumului este un efort personal al lui Adrian Munteanu, dar si o contributie, spirituala si/sau financiara, a catorva din prietenii sai pe care nu a uitat sa ii mentioneze, atat in carte, cat si la lansarea acesteia. A fost momentul cand s-a aflat si despre poezie.ro, ca spatiu virtual unde, alaturi de mii de oameni din tara sau din strainatate ce scriu si vorbesc poezia, si-a aflat si el un loc, si-a aflat si el noi prieteni.

Cu volumul in mana, am scris despre lansare. Si am scris incet, precum prea repede trecu frumoasa dupa-amiaza de vineri. Asadar, despre carte, ca despre iubire,- "Sonete 1", inainte de toate, fiind dedicat, sotiei sale, Viorica- " In ceas aromitor, / Am intalnit-o dincolo de zare. Era campie, eu tacut izvor". ( De-am cautat-o-n asternutul moale- A.M )

__________

1 Conf. univ. dr. Andrei Bodiu

2 Critic literar Aurel I. Brumaru

3 Profesor Liviu Nanu

vizite: 17097 redactor: Anca Pepelea in Cultura

Comentarii

 

1. Louis Vuitton Purses Cheap

30 08 2012 20:27
One more new write-up with powerful points, I've been a lurker below for any brief time but wish to become a great deal much more engaged inside long term. 

2. Louis Vuitton Outlet

14 10 2012 00:12
Me and my friend were arguing about an problem similar to this! Now I realize that I had been correct. lol! Thank you for that information you article. 

3. Ugg Boots Sale Uk

13 11 2012 17:18
That is definately one of the best blogs I've sen in ages online. Maintain up the excellent posts. 

4. Burberry Outlet

27 11 2012 07:43
Incredibly cool! I assistance your view! 

5. MCITP Certification

20 02 2013 04:29
Thanks for srhaing. Always good to find a real expert. 

6. Eagle

30 03 2014 23:57
That's a subtle way of thikinng about it. 

7. cheap car insurance

10 05 2014 21:54
Hey, that's the greatest! So with ll this brain power AWHFY? 

8. insurance health quote

03 06 2014 22:32
I read your post and wished I was good enough to write it 

9. moving home

28 06 2014 19:17
This article is a home run, pure and simple! 

10. car insurance

21 10 2014 20:55
I am totally wowed and prepared to take the next step now.

Adauga si tu un comentariu

Bold Italic Underlined Link

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog