en-joy  

Ia-ţi tinere ziua bună !

29 07 2005 10:16

Atmosferă de sărbătoare, de nuntă cum numai în Republica Moldova vezi, de romantism cum numai italienii ştiu, de cântat cum doar ruşii cunosc, de petrecut cu vodca Greciei, de îndulcit cu bomboanele Poloniei şi de povestit precum ucrainienii la un pahar de vin. Intr-un cuvânt, seara interculturală la “ Common history, common future” – proiect în perioada 20- 29 iulie a.c. la Timişul de Sus- Braşov, în cadrul Programului de Tineret al Comisiei Europene.

Un proiect care vorbeşte despre lupta împotriva formelor de discriminare şi despre multiculturalitate. Tineri care reuşesc să devină o echipă numai după doua –trei zile şi descoperă în celălalt o parte din el, o identitate comună, o nevoie comună. “Avem multe în comun, modul de a comunica, de a gândi despre problemele economice, ale Europei, politică, educaţie, mediu, cultură. Chiar şi în mâncarea şi băutura altora recunosc gustul din ţara mea” ( Dimitris ). “Să descoperi oameni din alte ţări, cu problemele şi cu interesele lor, dar care au multe lucruri frumoase împreună, că nevoile sunt la fel, glumele sunt la fel” (Zhenia ). “ Toţi sunt prieteni, nu există graniţe între oameni de diferite culturi” ( Michak ).

Am avut curiozitatea de a afla care ar fi cei mai discriminaţi oameni şi răspunsurile lor au tins să arate că discriminăm ceea ce vedem, în mod direct, cu ochii, respectiv, în primul rând, pe cei cu handicap. “Cei mai discriminaţi sunt persoanele cu handicap, în special copiii din toată lumea” ( Francesca ). Sau “oamenii diferiţi- cei cu handicap, cei de care au culoarea pielii diferită.“ ( Vadim ).

Dar discriminarea nu se opreşte aici, ea acoperă orice sector uman, vorbim aici de mentalităţi ce includ prejudecăţi şi stereotipuri care îngrădesc libertatea individului de a se exprima. “ Oamenii care nu îi înţeleg pe ceilalţi, care nu sunt open minded”. (Zhenia ). “ Aş putea spune ca homosexualii sunt discriminaţi, suntem un popor catolic iar biserica are un cuvânt important” ( Michak ). “Am avut discuţii interesante şi cred că cel mai rău era când cei cu care vorbeam aveau deja convingeri, prejudecăţi.” ( Vadim).

Tot legat de discriminare la nivel cultural, Dimitris a sesizat “ Globalizarea în Internet e absolută. Este bine că se dezvoltă cultura prin Internet însă acest lucru se întâmplă în detrimentul altor limbi, căci se promovează foarte mult doar limba englez㔠.

Dincolo de discriminare, mai mult sau mai puţin vizibilă, am căutat soluţii. Iar acestea au apărut imediat. “ Este important să vorbim cu toţii, că poate descoperim pe cineva special, comunicarea este baza” ( Francesca ). “Discriminarea începe din familie, ei te învaţă cum să-i apreciezi pe ceilalţi şi nu să îi consideri minoritari, la asta se reduce totul. Schimburile interculturale însă îţi oferă influenţă de la alte culturi . Cel mai uşor şi mai greu în acelaşi timp este să gândeşti pentru altul şi nu doar pentru tine. Aşa ajungem la vizitarea altor ţări ca să îi vezi pe ceilalţi de aproape, să ajungi să îi ai prieteni, să îi cunoşti, iar astfel lumea ta – cea pe care o accepţi- devine mai mare. […] Călătorind ajungi să evaluezi alte lucruri şi ai mai multă experienţă ceea ce duce la mai puţine stereotipuri” ( Vadim ). “Să avem multe întâlniri, cu alte ţări; când rupem graniţele vedem că nu suntem atât de diferiţi şi că ne putem înţelege şi ne putem cunoaşte mai bine propia cultură în altă ţară.” ( Zhenia ).

Mi-a plăcut mult atmosfera în care am ajuns să îi întâlnesc pe aceşti tineri. Toţi erau dornici de a se cunoaşte unii pe alţii, de a se distra împreuna, de a forma o echipă în adevăratul sens. Iar din acest suflu de tinereţe şi de voie bună am prins câteva mesaje pentru voi, tineri de oriunde. “ Să se regăsească pe sine în aceasta lume. Să îşi defineasca personalitatea.[…] Dacă lucrează într-o echipă, fac totul împreună.” ( Zhenia). “Care nu au fost la un proiect intercultural, este momentul să se folosească de posibilităţile pe care le dă Europa, să cunoască şi să arate Europei că sunt şi ei şi au şi ei valoare. […] Să aibă un ţel concret în viaţă şi să ştie ce vrea de la viaţ㔠( Iuliana ). “Pentru probleme globale, este nevoie de soluţii globale” ( Dimitris).

Participanţii pleacă. Comunicarea de se va păstra sau nu între ei, nu conteaza atât de mult. Mai important este că s-au întâlnit şi au descoperit fiecare în felul lor că viaţa înseamnă diversitate culturală.

Citind aceste rânduri, încearcă să vezi discriminarea din tine, din jurul tău şi apoi strigă. Ai să fii surprins că eşti auzit!

###

Francesca, 27 de ani – Italia / Michak, 19 ani- Polonia / Iuliana, 24 de ani- Republica Moldova / Dimitris, 24 de ani- Grecia / Zhenia, 22 de ani- Rusia/ Vadim, 21 de ani- Ucraina.

vizite: 8834 redactor: Anca Pepelea in Participari

Comentarii

 

1. umroh plus mesir

05 05 2016 17:03
It is conducted and performed with the quality and trait of the innovation. It is improved and enhanced when ever needed.

Adauga si tu un comentariu

Bold Italic Underlined Link

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog