en-joy  

Sectorul ONG-urilor brasovene in plina expansiune

12 11 2004 14:42

ANSIT( Agenţia Naţională pentru Sprijinirea Iniţiativelor Tinerilor) avnd ca partener local LADT(Liga pentru apărarea drepturilor celor tineri) a organizat n Poiana Braşov o scurtă vizită de studiu a unor lucrători de tineret din nouă ţări europene. Vizita organizată n cadrul Programului European Tineret a avut ca obiectiv integrarea tinerilor din minorităţile naţionale n diferite ţări europene.

Delegaţi ai Irlandei, Angliei, Franţei, Spaniei, Slovaciei ,Cehiei,Bulgariei s-au ntlnit cu cţiva reprezentaţi ai ONG-urilor din Romnia n cadrul unor sesiuni de comunicare ce au avut loc att la Bran ct şi n oraş.Romănia a fost puternic susţinută de Mihaela Mihnea, preşedinta Grupului Civis Braşov, Dorian Lungu, preşedinte Atelier(Asociaţia Tinerilor pentru Educaţie, Leadership, Informaţie şi Ecologie Romnia), Polizenia Goghie ,responsabil cultural al Comunităţii Elene Braşov, Iordan Popescu, preşedinte Euro-Asia Promotion & Cultural, Andreea Monacu, Asociaţia Optim Braşov, Asociaţia Fluierasul,Claudiu Oţeleanu de la FJT.

Unul din obiectivele acestor sesiuni de comunicare a fost schimbul de informaţii legate de aspecte privind cultura, tradiţiile şi probleme ale integrării minorităţilor. Această vizită de studiu a constituit un prim contact ce a avut loc la Braşov ntre ONG-uri europene. n urma acestei vizite se doreşte realizarea unor proiecte şi training-uri n sprijinul interculturalităţii.

Cătălina Tănase, consilier pe probleme de tineret a fost cea care a moderat şi deschis dezbaterea prin prezentarea unui scurt istoric al unicului Centru de Tineret din Braşov aducndu-ne cu doi ani n urmă ea a relatat greutăţile pe care le-au ntmpinat pentru nfiinţarea acestui sediu,o noutate n educaţia nonformală a tinerilor.

Centrul de Tineret deschide noi oportunitati de petrecerea a timpului liber

Deşi Centrul de Tineret este reprezentat doar de subsolul cladiriiAgenţiei Naţionale pentru Sport (Direcţia Naţională pentru Sport a Judeţului Braşov) lucrătorii de tineret din străinătate au fost impresionaţi de dotarea şi organizarea asemănătoare centrelor europene cu o ndelungată tradiţie n domeniul educaţiei nonformale.2100 de tineri braşoveni beneficiază zilnic de serviciile centrului. Acestea vizează oferirea de alternative pentru petrecerea timpului liber, pentru utilizarea informaţiei şi pentru completarea educaţiei formale prin cea informală şi non formală. Activităţile oferite sunt diversificate: internet caffe, tenis de masă, atelier de iconografie, decoraţiuni, Club de GO, grădiniţa n limba germană, bibliotecă, sală de lectură, seminarii, training-uri, centru de consiliere şi orientare privind cariera, cursuri de chitară.

Stephanie Winter, trainer la două centre din Marea Britanie a declarat "Sunt impresionată de implicarea şi entuziasmul tinerilor din Romnia, care ştiu să aprecieze cu adevărat această oportunitate de dezvoltare unică n Braşov. n comparaţie cu tinerii englezi care avnd şansa de a beneficia de mult mai multe astfel de centre nu ştiu să o valorifice". n urma acestei afirmaţii Cătălina Tănase a intervenit preciznd faptul că 70% din activităţi au loc la sugestia şi iniţiativa tinerilor, ntruct gradul de sprijinire şi susţinere din partea conducerii este foarte ridicat. Un exemplu elocvent este organizarea unui campionat de ping-pong intre liceenii braşoveni.

Finalul acestui schimb de experienţă s-a concretizat printr-o sesiune de lucru n care au fost iniţiate viitoare proiecte ntre ţările participante. Evaluarea celor patru zile de interacţiune cu mediul romnesc au adus la concluzia că lăsnd oamenii să interacţioneze se creează stabilitate socială ntre tinerii aparţinnd minorităţilor şi majoritate.

vizite: 10100 redactor: Codruţa Mihalcea in Despre O.N.G.-uri

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog