en-joy  

Sorbind din revoluţia de la 1989

22 12 2005 11:32

Orice s-ar spune, cei care au luptat n revoluţia din `89, ne-au redat libertatea de a vorbi, de a gndi, de a face, de a nvţa, ntr-un cuvnt, de a fi. Un omagiu tcut, pentru ei, azi

Am vzut ieri la televizor un mic sondaj cu tineri ntre 16-19 ani care nu ştiau ce a fost cu revoluţia aceasta, pentru ei era doar o pagina din istorie.

Am rmas puţin şocat. Pentru c mi-am dat seama c nici mie nu mi place istoria. Dac m-aş fi nscut n `89 revoluţia nsemna doar ceva ce trebuie nvţat la şcoal. Aşa cum e orice alta revoluţie dinainte de anul respectiv.

Ori pentru mine, revoluţia din decembrie `89 e parte din trecutul meu. Nu e istorie. E ceva ce am trit... Nu prea nţelegeam atunci, nu m-am dus s trag, s fiu n strad. Vedeam ştirile, stteam acas aşteptnd s se ntoarc tata, o zream pe mama ngrijorat ca niciodat, nu mai ieşeam din cas, simţeam c totul se schimb...tot ce era firesc pn atunci se rsturna.

Tot de la televizor am aflat ca azi n Piaţa Revoluţiei din capital se aduce un omagiu eroilor din `89. Un omagiu fr coroane mpodobite cu lozinci false, fr politicieni, fr trmbiţ. Un omagiu prin aprinderea de lumnri.

Pentru c azi nu am s fiu acolo, voi pune la fereastr o lumnare. De simţi şi tu c revoluţia nseamn ceva mai mult dect o fil din cartea de istorie, aprinde-o şi tu!

Mcar azi, s fie lumin pentru ei, cei care au riscat s moar pentru libertate. Mcar azi, o clip de linişte n memoria lor. Cel puţin azi, s nu mai dm vina pe ei pentru nereuşitele noastre. Cel puţin azi, s le mulţumim.

Dumnezeu s-i ierte!

###

fotografie preluta de pe www.presidency.ro

vizite: 9239 redactor: Anca Pepelea in Participari

Comentarii

 

1. aia mica

22 12 2005 15:27
desi nu e singura cu picorusele pe pamant ,ancuta ne deschide din nou ochii...acea lumanare nu va fi aprinsa numai de ea caci multi dintre noi avem un motiv intemeiat sa o facem!Le multumim! 

2. Mihnea

22 12 2005 21:02
Mi-a placut. Si m-a impresionat. Sincer 

3. smooth

23 12 2005 02:00
Au murit oameni...sa fie iertati!
Ar fi pacat sa le uitam sacrificiul, dar ma tem ca atat timp cat evenimentele din `89 sunt inca \"in ceata\" uitarea ne pandeste la fiecare colt.
Acum suntem liberi!...dar nu liberi sa fim ignoranti. 

4. DOINA

16 12 2007 10:10
in noaptea de 22 spre 23 dec 1989,am nascut o fetita,eu insami eram un copil la 21 ani,eram speriata ,afara se tragea era noapte, nu era nici urma de doctori,era doar unul si el speriat,dar....amintirile ma coplesesc si acum ...toti copii care se nasteau li se spunea VICTOR,VICTORIA ...AM ALES oana doar atit .Acum ea are parte de lumina ,de libertate,de caldura...de foarte multe ...si-i repet istoria noastra de dinainte si o rog sa nu uite...sa la aminteasca si ea copiilor ei.... 

5. ancuta

16 12 2007 13:17
draga Doina, sa-ti traiasca fetita! frumos din partea ta!
imi dau seama abia acum ce insemna pentru bunici cand imi povesteau de razboi. pentru mine era o poveste, uneori chiar plictisitoare pentru ca tot o repetau... dar pentru ei era viata lor. acum i-as asculta cu mai multa atentie... dar nu mai sunt.

nu stiam ca se puneam pe atunci acele nume... ma bucur ca ai ales altul imi aduci aminte de mama mea... pe vremea cand s-a nascut sora mea toti puneau numele de Nadia, ca era atunci de luase ea zece.. dar mama a ales sa-i puna numele Doina

sa ai grija de familia ta mereu si ea de tine!

Adauga si tu un comentariu

Bold Italic Underlined Link

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog