en-joy  

Fluturând trecutul

24 01 2006 15:40

Un steag, o naţiune, o limbă, un destin…! O Românie! Un popor! Deja te-am plictisit? Cuvinte care în trecut tremurau în sufletul fiecărui român, azi le citim zâmbind ironic. Oare ce s-a întâmplat cu noi? Avem prea mult încât să nu ne mai trebuiască o istorie? O comemorare a zilelor de glorii?

Ce reprezintă 24 ianuarie pentru un istoric? Dar pentru un tânăr ?

Pentru un istoric 24 ianuarie reprezintă una dintre datele marcante în procesul construirii României moderne, unirea principatelor Moldovei şi Ţării Româneşti. Pentru un tânăr (nu e cazul meu ) probabil, că doar o dată pe care trebuie să o memoreze pentru examenul de Bacalaureat.

Ce crezi că ar trebui făcut ca tinerii să îşi iubească istoria ţării lor?

In primul rând în şcoli să se predea o istorie cât mai apropiată de ceea ce s-a petrecut de fapt. Insă cel mai important lucru mi se pare încercarea de promovare a unor valori naţionale care există dar nu sunt luate în seamă la ora actuală. Poate aşa tinerii ar deveni şi ceva mai patrioţi.

Cum percepi sentimentul de patriotism la tineri?

Tinerii în general, datorită unei proaste educaţii oferită de şcoală sau părinţi şi crescuţi cu calculatorul şi televizorul, nu mai prea au sentimentul de patriotism în ei. Sau cel puţin nu îl pot percepe.

Ce fel de unire are nevoie un 24 ianuarie 2006?

Unirea conştiinţei tuturor românilor. Să nu mai gândim din prisma faptului că suntem ardeleni, moldoveni, bănăţeni, munteni sau olteni, ci a faptului că suntem în primul rând români.

Cum te-ai îndrăgostit de istorie?

Cred ca am început să citesc de mic, iar cele mai interesante lecturi mi s-au părut cele legate de istoria neamului românesc, începând din Dacia, continuând cu marii domnitori (Basarab I, Mircea, Ştefan, Mihai, Ion Vodă ). Un alt fapt determinant au fost profesorii deosebiţi de exigenţi pe care i-am avut atât în şcoala generală cât şi în liceu.

Radu, pentru că Radu Roşca îl cheamă, nu e nici pe departe profesor, nu are nici 50 de ani şi nu este nici plecat din România, locuieşte în Târgu Mureş. E licenţiat, de anul trecut, a Facultăţii de Ştiinţe şi Litere, Universitatea Petru Maior, specializarea Istorie-Engleză. Acum e masterand la Managementul Relaţiilor Internaţionale şi Afacerilor Europene. Viaţa lui continuă să evolueze spre domenii cât mai diferite. Dar de la bun început şi-a unit pasul cu istoria, cu neamul lui.

Câţi dintre noi simţim unirea? Nu pretind Hora Unirii… Ci unirea cu acest popor. Destin. Cu această Românie. Limbă. Naţiune. Cu acest steag.

Iarba rea din holde piară!

Piară duşmănia-n ţară!

Între noi să nu mai fie

Decât flori şi armonie!

vizite: 30617 redactor: Anca Pepelea in Diverse

Comentarii

 

1. ktistai25

25 01 2006 20:57
Mda..probabil ca sunt unul dintre cei ce nu percep propriul patriotism sau il percep diferit de ideea impamantenita de patriotism. Patriotismul meu s-ar numi mai bine mandrie. Mandria de a fi roman. Dar se naste din altceva,are o sorginte diferita decat ceea ce numim noi istorie. Sa fim seriosi...istoria nationala si nu numai e o poveste frumoasa. O poveste cu multi eroi. Nu continui,dar spun doar ca patriotismul nu e un sentiment cu ancorare in trecut. Sau, cel putin, nu ar trebui sa fie. Parerea mea!:P 

2. Indy

21 04 2016 16:02
I've been loikong for a post like this for an age 

3. funeral insurance comparisons

11 10 2016 01:36
These pieces really set a standard in the industry. 

4. http://betterlunchproject.com/co-op-multi-car-insurance.html

27 10 2016 19:22
If you dont mind, exactly where do you host your blog? I am searching for a good web host and your website seams to be quick and up most the time 

5. cheap life insurance

30 10 2016 04:57
Ces deux pages sont très belles... pleines de douceur apportÊe par ces jolies couleurs, et pleine d'amour grâce aux très jolies photos... 

6. cheap insurance

31 10 2016 19:32
We've arrived at the end of the line and I have what I need! 

7. http://kredittestsieger.pw/muster-darlehensvertrag-privat-zinslos-kostenlos.html

20 11 2016 02:58
Really Amazing Site Ya Made Here!! Very Educational Subject For A Blog Keep Up The Super Interesting Projects!. Check Out My Winnipeg Computer Repair Master Blog And Tell Me What You Think!!!!! 

8. online medical terminology classes

28 11 2016 14:20
Great common sense here. Wish I'd thought of that. 

9. http://www.kreditsuche.club/kredit-darlehen-junge-familie-youtube.html

23 12 2016 03:04
We definitely need more smart people like you around. 

10. Google Translate for Business:Translator ToolkitWebsite TranslatorGlobal Market Finder

30 12 2016 23:23
Great post with lots of important stuff. 

11. addison car insurance

05 01 2017 03:42
That's a smart answer to a tricky question 

12. http://cellmachines.net/car-insurance-quote-yukon.html

18 01 2017 11:33
I read your posting and was jealous

Adauga si tu un comentariu

Bold Italic Underlined Link

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog