en-joy  

Critica dezvăluită

14 04 2006 12:42

De multe ori am strâns din dinţi şi am mers mai departe, fie mai greu, fie pe altă cale. Alteori, am lăsat inima să zburde după placul ei, oriunde, oricum şi oricând. Dar vine un moment când fereastra o închid, de la prea mult frig, iar obrazul lipit de sticlă simte conştiinţa ca o întrebare.

Experienţa – un drog? O scuză ? Sau doar o lecţie de viaţă?

Experienţa – scuză, la ce te gândeşti? Nu înţeleg. Însă, experienţa –paravan, da! Sub paravanul experienţei mulţi îşi satisfac dorinţe pe care le e jenă să le recunoască faţă de alţi, iar uneori chiar şi fata de ei…

Aşa ajunge experienţa să fie orice. Pentru unii drog, sub diferite forme –fie adrenalina aventurii, fie desfătarea senzuală, fie satisfacerea orgoliului, “uite ce experienţe am eu!”, fie satisfacerea lăcomiei, “uite, câte experienţe am!” ş.a.m.d.

Lecţie de viaţă este doar acea experienţă urmată de durere. Dacă m-am rugat vreodată pentru ceva, a fost ca să fiu capabil să învăţ lecţiile vieţii fără să mă oblige durerea s㠓deschid ochii”. Omul e leneş, nu învaţă decât dacă este obligat şi nu mă refer aici la tabla înmulţirii, iar viaţa, ca să-l oblige, nu are la îndemână decât durerea. Ar mai fi fost “puterea exemplului”, dar ea este o lecţie superficială, de regula oamenii spun: “eu nu o să păţesc aşa-ceva!”.

Se spune că experienţa este mai importantă decât teoria, este acesta un îndemn la a-ţi lua lumea în cap?

In cele spuse aici, prin teorie înţeleg organizarea informaţiilor, ceea ce duce la cunoaştere, deci, într-o anumită măsura, înseamnă cunoaştere – vreau sa evit discuţiile filosoficoase despre legitimitatea sursei cunoaşterii. Consider teoria ca fiind o treaptă a cunoaşterii. Văd cunoaşterea ca provenind din teoriile care au la baza experienţa- las deoparte ale tipuri aparte de cunoaştere: intuiţie ( Ţuţea), paradisiacă ( Blaga) etc.

Cine spune că experienţa este mai importantă decât teoria? Şi când afirmă asta, se gândeşte la plăcerea provocată de cele două sau la cunoaşterea procurată din ele? Dacă se referă la plăcere, da, de regulă, experienţa este mai importantă. Dar, dacă se refera la cunoaştere, ori nu gândeşte, ori nu gândeşte suficient. Daca am accepta ideea că experienţa este mai importantă la acest capitol, am lasa deoparte teoriile dezvoltate de înaintaşii noştri şi ar trebui ca fiecare generaţie să experimenteze reinventarea focului şi roţii! Şi acum să-mi argumenteze cineva că experienţa este mai importantă!

Dar cine îşi pune întrebarea “care din cele două este mai importantă?” ar putea la fel de bine să se intrebe “care este mai important: aerul sau apa?” Ambele sunt vitale. Fără aer nu trăieşti, fără apă nu exişti ( să ne gândim din câtă apă e compus organismul nostru)! Apa este experienţ㠖 fara ea suntem seci, uscaţi. Şi la propriu şi la figurat. Fără experienţă, cunoaşterea rămâne la un nivel abstract, este stearpă, nu naşte nimic. ( Pentru mine valoarea cunoaşterii rezidă din utilizarea ei. Fiindcă degeaba cunoaştem o mulţime de lucruri frumoase dacă nu le folosim. Valoarea teoriei este potenţială, ea se transformă în valoare reală doar prin împletire cu experienţa) Revenind, la paralela facută, aerul este teoria, fără el riscăm să murim. Rapid! Dacă, în copilărie, parinţii nu ar avea grijă de noi experienţele pe care le încercăm, ne pot fi fatale. Ar fi “interesant” dacă ar trebui să avem toţi experienţa unei căderi de la balcon pentru a cunoaşte ce se întâmplă în cazul respectiv. Şi încă un lucru: parinţii, fără să ştie, ne mai învaţă ceva - cum să transformăm experienţele în teorie ( pe larg şi cu mai multe implicaţii povesteşte Carlos Castaneda despre acest subiect).

Din punctul de vedere al cunoaşterii, experienţa poate deveni importantă doar în relaţie cu teoria. Experienţa este furnizoare de elementele pe care să se bazeze/să se formeze teoria. Progresul în cunoaşterea omului a fost posibil doar fiindcă noile generaţii s-au bazat pe teoriile celor vechi. Păstrându-le sau îmbunătăţindu-le.

Între experienţă şi cunoaştere trebuie să fie un echilibru. Între ceea ce ştim şi ceea ce facem, e bine să existe o relaţie dacă nu de egalitate, măcar de vecinătate, să fie la nivele apropiate.

Însă dupa cum stim, cunoaşterea rareori poate fi o sursă de plăcere. Experienţa, mai întotdeauna. Drept care, omul având o înclinaţie naturală mai puternică spre satisfacerea plăcerilor decât spre înţelepciune, se va repezi să afirme că experienţa în sine e “Foarte tare, frate! Supertare!”. Iar societatea de azi îi va zâmbi multumită şi-i va spune: “Cool!”.

Prima ta experienţă legată de perioada copilăriei care a fost şi ce te-a învăţat?

Prima experienţă: singurătatea datorată lipsei unui părinte ( divorţ), apoi cea a lipsei şi celui de-al doilea ( mama tânără îşi caută totuşi perechea). Singur în casă cu radioul. Probabil aşa am ajuns să am o vorbire foarte corectă de mic ( pe-atunci erau doar posturile oficiale unde se vorbea “în ton cu gramatica”). Eram singur cu gândurile mele. Şi cărţile. Cărţile mi-au fost singurii prieteni.

Aşadar, m-a învăţat să tac, să gândesc şi să doresc oameni în preajma mea, dar nu m-a învăţat ce să fac cu ei…

Ce experienţe noi ai dori să trăieşti?

Experienţa utilizării tuturor cunoştinţelor mele …?! Asta nu, este o întrebare prea intimă.

Când spui că îţi e de ajuns câte ai cunoscut?

Atunci când simţi asta. Atunci când eşti obosit. ( şi nu mai faci faţă) Atunci când eşti tâmpit. ( şi crezi că faci faţă fără să mai ai nevoie de alte cunoştinţe).

Eu am zis aşa în toate cazurile de mai sus. Şi, în plus, în momentul în care am simţit că deja cunosc mult mai multe lucruri decât pot folosi.

Impărtăşeste-ne din experienţa ta, cu privire la afirmaţiile: în dragoste şi în război totul e permis...

Limita dintre permis şi nepermis este dată de bătălia dintre nevoi/dorinţe şi morala proprie. Cu cât vrem ceva mai mult ( păstrarea vieţii în război, de exemplu) cu atât autocenzura moralei scade. Deci, nu este vorba despre faptul că acţiunile noastre devin normale, devin justificabile, ci impulsurile noastre devin mai puternice decât noi.

Şi carpe diem.

Este vorba despre a fi conştient de fiecare moment pe care îl trăieşti. Fiindcă în marea majoritate a timpului, oamenii se comporta mecanic. Merg către serviciu şi mă gândesc la ultimile evenimente sau la ce am de făcut, mă întorc spre casă cu gândul la ce voi mânca, ce trebuie să cumpăr şi altele asemănătoare. Astfel, nu văd copacii pe lângă care trec, nu aud păsările care ciripesc, nu văd cerul… nu sunt conştient cine sunt, unde sunt, de ce sunt… Dar bineînţeles că partea hedonică a omului a facut ca această vorbă să fie înţeleasă ca “distrează-te la maxim, frate!”

Mie experienţa mi-a arătat efemeritatea. Orice se poate schimba. Viaţa este vânt. Uneori puternic, alteori adiere. Iar noi suntem oceane calme sau spumegânde, depinzând de vant.

Un sfat pentru cei tineri dornici de noi aventuri?

Dacă sunt dornici de aventuri, nu au răbdare să citească aceste rânduri şi, cu atât mai puţin, chef să asculte sfaturi. Pentru cei incerţi însă…

Pentru mine aventura înseamnă libertate. Cum a fost şi acel moment în Făgăraş, când nerăbdator, am ieşit din “poteca” tăiată de ghid, am urcat pe peretele de zăpadă spre un alt posibil traseu, mai bun. Din cauza grabei şi a chitarei din spate, de care uitasem complet, m-am trezit că ajung pe o stâncă îngheţată, alunecând brusc spre hăul de sub noi… Atunci, fără teoria frecării corpurilor, n-aş fi rămas întreg. Şi, deşi corpul meu se zbătea să-şi împingă membrele spre stâncă, pentru a se prinde de ceva, i-am comandat să le ridice. Cu palmele şi cu picioarele în aer, trupul oferea o suprafaţă mai mare de frecare ce m-a oprit. Cei din spatele meu m-au urmat, însă, evitând zona periculoasă. Am reuşit să le arăt un drum mai bun ( exceptând stânca, desigur). Este o experienţă pe care n-o regret, doar fiindcă am un bagaj mare de teorii, altfel…

Aventura este libertatea pe care o simt atunci când îmi opresc gândurile şi las vântul să aplece yola până când apa ameninţă să năvălească în barcă. Aventura este euforia vieţii, euforia periculoasă a vieţii. Fiind euforie, încerc să am aventuri care nu urâţesc, nu murdăresc viaţa. Aventuri care au legatură cu părţile luminoase ale existenţei.

Ma sui pe munte, cad din copaci, ajung sub apă împins de vânt. Mi se pare că riscul a meritat.

Liviu Preoteasa este la 30 de ani privit de mulţi, în multe feluri; cunoscând pe unii şi pe alţii, fără a se lăsa totuşi descoperit prea uşor. Istoria lui s-a scris, până acum, fie cu creion, fie cu cerneală fină. S-a însoţit o vreme cu ale lui Tolstoi vorbe “aş da toată faima mea pentru ca să ştiu că un suflet îşi face griji pentru mine şi mă aşteaptă acasă cu ciorbă caldă”. Apoi a stat câţiva ani cu Dumnezeu alături pe toate drumurile. Azi, spune doar atât: “Imi plac oamenii vii. Care trăiesc, care simt, care respiră”.

E dimineaţă. Prea bine. Nu e încă vremea să culeg. Sau…?

vizite: 13664 redactor: Anca Pepelea in LifeStyle

Comentarii

 

1. pass your drug test

25 08 2011 12:39
Ooohh, Just wanted to respond. I thoroughly loved your post. Keep up the great work.  

2. eco clothing

28 08 2011 17:11
Was doing research for an article I hav e to write for a class this site helped quite a lot thanks! 

3. Coach Factory

04 06 2012 10:13
Very good brief and this post helped me alot. Say thank you I searching for your facts. 

4. Celine Purse

22 06 2012 12:45
Hi there might I reference some of the insight here in this blog site if I reference you with a link back again on your site? 

5. Celine Luggage Tote

13 07 2012 22:56
Here is an area that might be of help for you! 

6. tips from relationship expert

16 07 2012 15:51
In cele spuse aici, prin teorie înţeleg organizarea informaţiilor, ceea discuţiil. What an excellent blog! 

7. Goyard Purses

16 08 2012 02:02
Yes, thank for the details a million! Have to discover anybody organizing Tea Party. I wants to participate in organizing. 

8. Coach Outlet Online

25 08 2012 21:13
Sweet write-up. 

9. Cheap Coach Handbags

16 10 2012 21:24
This blog site is great. How did you come up witht he idea? 

10. payday advance

27 11 2012 15:24
simscp 

11. where can i buy viagra online

29 11 2012 11:31
okqlfw 

12. payday loans canada

05 12 2012 05:26
zyfklut 

13. cheap viagra

10 12 2012 07:45
lfcqcfqd 

14. free viagra order online

16 12 2012 21:28
iculxyf 

15. quickquid

18 12 2012 06:37
biywhooj 

16. payday loans

22 12 2012 18:18
plalsog 

17. payday loans

08 01 2013 12:21
gqxthgid 

18. no prescription order viagra online

20 01 2013 14:09
snygafo 

19. Cipto Junaedy

14 05 2014 07:21
Zero limits  

20. Blog ExeLog

31 07 2014 18:07
love this post!

Adauga si tu un comentariu

Bold Italic Underlined Link

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog