en-joy  

Noutati despre virusul H5N1

04 02 2006 21:56

In The Lancet a fost publicat saptamana trecuta un articol referitor la un promitator prototip de vaccin contra H5N1, virusul care periodic se dezlantuie. H5N1 a aparut in 1997 la Hong Kong, dupa cateva decenii, concentrandu-si atacul in zona de sud-est a Asiei si in Turcia.


In Statele Unite, Suryaprakash Sambhara, cercetator la unul dintre centrele de control si preventie de la CDC Atalanta, si Suresh Mittal, de la Purdue University (Indiana), au anuntat ca au reusit sa puna la punct un vaccin pandemic, eficient in cazul mai multor suse distincte ale H5N1 la soareci. Virusul H5N1 este inalt patogen si, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a fost deja confirmat prin analize complexe in laboratoare de referinte la aproximativ 152 de persoane, dintre care 83 au decedat. La ora actuala, pericolul il reprezinta o eventuala "altoire" intre virusul gripei umane si virusul aviar si aparitia unei mutatii genetice, care ar putea produce o noua susa virala. Un asemenea virus, capabil de a se transmite interuman, ar putea provoca o pandemie.

***


In Europa, tot saptamana trecuta, BioMerieux a lansat un test genetic pentru detectarea virusului gripal aviar la om. Testul permite detectarea in aproximativ 90 de minute a lui H5 si N1, caracteristice gripei aviare. Acest test de ultima ora face parte din arsenalul aruncat in lupta contra gripei aviare. Este una dintre solutiile care ar putea contribui la tinerea sub control a unei eventuale pandemii, apreciaza Christophe Merieux, director la celebrul grup francez.

Doctorul Viorel Alexandrescu, directorul Centrului National de Referinta a Gripei din cadrul Institutului Cantacuzino, a precizat ca, in Romania, in cazurile de suspiciune de gripa aviara la om se utilizeaza doua metode: una indicata de CDC Atlanta si alta indicata de OMS.

Organizatia Mondiala a Sanatatii reaminteste ca gripa aviara este o boala infectioasa ce afecteaza pasarile, insa, in anumite cazuri, virusul gripei aviare s-a transmis si la om prin contact direct cu secretii de la animale infectate (dejectii ori pene contaminate). Organizatia Mondiala a Sanatatii subliniaza ca, la aceasta ora, boala nu este transmisibila de la om la om.

vizite: 9359 redactor: Liana Rada in Diverse

Comentarii

 

1. sorin_nemembru

06 06 2006 22:31
eu cred ca nu se acorda suficienta atentie acestei probleme in Romania. Ma bucur ca pe undeva.... se iau masuri. Cine stie poate ne spun si noua secretul... daca suntem \"cuminti\" 

2. Facebook tech support.

28 07 2017 09:18
very useful information

Adauga si tu un comentariu

Bold Italic Underlined Link

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog