en-joy  

Un proiect pentru o ţară

19 07 2006 15:21

A fost de ajuns o singură dată ca să ne simţim discriminaţi dintr-un anume motiv, pentru ca să devenim foarte interesaţi de problemă în genere. Unii însă s-au preocupat mai atent şi rezultatul nu a întârziat să apară. Mai concret, iată interviul cu dna. Livia Aninoşanu- Coordonator Programe de Formare CPE, referitor la proiectul “Impreună  pentru combaterea discriminării pe piaţa muncii! “

Ce înseamnă CPE ?

Centrul Parteneriat pentru Egalitate - CPE, organizaţie neguvernamentală foarte activă în domeniul combaterii discriminării pe piaţa muncii, în special din perspectiva promovării egalităţii de şanse pentru femei şi bărbaţi.

CPE face parte din diferite reţele de ONG-uri importante, constituite în România,la nivelul Uniunii Europene sau la nivel internaţional, între care şi Reţeaua Deschisă Soros – Soros Open Network.

Detalii despre alte proiecte şi iniţiative ale noastre puteţi afla accesând site-ul www.cpe.ro. De aici, puteţi descărca publicaţii şi cercetări utile în domeniu şi tot aici ne puteţi pune întrebări.

Pe scurt, ideea proiectului ar fi…?

Proiectul, susţinut financiar de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România şi de CPE, cu fonduri de la Fundaţia pentru o Societate Deschisă, se va derula în perioada mai – noiembrie 2006şi îşi propune să abordeze, dintr-o nouă perspectivă, o situaţie complexă şi foarte actual㠖 discriminarea pe piaţa muncii.

Intr-o primă etapă, 20 de organizaţii neguvernamentale vor fi selectate să participe în proiect. Sunt vizate în special organizaţiile mici şi mijlocii, care derulează, la nivel local, acţiuni de prevenire şi combatere a discriminării, precum organizarea de campanii publice, de sesiuni de informare şi dezbateri având ca subiect discriminarea, oferirea de consiliere, asistenţă şi îndrumare pentru persoanele care acuză situaţii discriminatorii, monitorizarea cazurilor de discriminare şi chiar reprezentare în justiţie şi direcţionarea cazurilor de discriminare către autorităţile cu responsabilităţi în domeniu.

Al doilea pas concret al proiectului este distribuirea organizaţiilor selectate pe zone geografice şi invitarea, pentru a participa la activităţile proiectului, a reprezentanţilor instituţiilor publice cu responsabilităţi în combaterea discriminării, provenind din aceleaşi zone ca şi ONG-urile selectate. De ce am ales sa procedăm astfel? Pentru că viziunea proiectului este tocmai aceea de a crea un sistem de suport în prevenirea discriminării şi în gestionarea eficientă a posibilelor cazuri de discriminare la nivel local, prin lucrul în echipe mixte formate din ONG-uri şi instituţii publice.

Ultimul pas al proiectului este realizarea profilului ONG-urilor selectate -cu descrierea misiunii şi obiectivelor, activităţilor concrete derulate, grupurilor ţintă pentru care activează şi, foarte important, cu punctarea rezultatelor obţinute. Aceste profile vor fi apoi promovate la nivel cât mai larg, în reţele de organizaţii şi instituţii interesate de problematica discriminării, astfel încât ONGurile să devină cunoscute ca repere în problematica discriminării pentru zonele din care provin. De asemenea, vom realiza şi o baza de date cu cazuri de discriminare pe care ONG-urile le-au întâlnit în activitatea lor.

Care e deadline-ul pentru selcţie şi când încep cursurile pentru ONG-uri?

Termenul limită de depunere a aplicaţiilor expiră miercuri, 26 iulie. Ceea ce pot să vă spun, însă, este ca am primit multe solicitări de a transmite formularul de aplicaţie în proiect, de la multe organizaţii neguvernamentale din toată ţara.

Rezultatele selecţiei vor fi date luni, 31 iulie, iar datele de organizare a cursurilor sunt urmatoarele: Inovaţie şi Adaptare în Fundraising - Sinaia, 7-9 septembrie; Parteneriate Strategice pentru Performanţă 1 - Sinaia, 26-28 octombrie; Parteneriate Strategice pentru Performanţă 2 - Sinaia, 2-4 noiembrie.

La cursurile în domeniul dezvoltării de parteneriate strategice, am adresat invitaţii de participare şi pentru 2 instituţii cu misiuni foarte importante în prevenirea şi combaterea discriminării, respectiv Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES).

Ne puteţi da un exemplu concret de discriminare profesională?

Discriminarea poate să apară în toate contextele legate de muncă. Poate fi vorba despre discriminare în situaţia în care alegi să nu angajezi o persoană de etnie rromă sau o persoană care are o dizabilitate, poate să fie discriminatorie situaţia în care alegi să promovezi un bărbat şi nu o femeie, deşi rezultatele ambilor în muncă sunt foarte bune, iar decizia ta, ca angajator, este susţinută exclusiv de opinia ca bărbaţii au abilităţi de conducere mai bune decât femeile. Pe piaţa muncii au loc des abuzuri şi se întâmplă, de multe ori, ca persoanele afectate, neinformate fiind, să decidă să îşi dea demisia sau să rămână să lucreze într-un mediu ostil şi degradant.

Chiar în luna mai a acestui an, CPE a lansat o cercetare care abordează în special discriminările de gen pe piaţa muncii. Cercetarea - "Femei şi bărbaţi în organizaţii" -scoate la iveala aspecte foarte interesante legate de modul în care stereotipurile şi prejudecăţile personale afectează deciziile luate la locul de munca, de multe ori acestea având consecinţe negative asupra angajaţilor şi asupra performanţei organizaţionale ca întreg. Cercetarea poate fi descărcată de pe site-ul CPE la http://www.cpe.ro/managementul_diferentelor/cercetari.html .

Informaţiile sunt multe. Şi poate e timpul nu doar victimele să le caute. Şi mai e timpul nu doar să ne plângem de nedreptate, ci să luptăm pentru egalitate.

Te încumeţi?

vizite: 9575 redactor: Anca Pepelea in Participari

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog