en-joy  

Trainer la tinereţe

24 07 2006 10:35

Mai mult dect un joc, mai mult dect o plcere, a fi trainer reprezint un job bine plasat n rndul societţii noastre, unde educaţia non-formal cştig tot mai mult teren.

Din Bucureşti, Bogdan Popescu, trainer la Cube Training a binevoit s ne rspund la ctva ntrebri.

Ce nseamn trainer n Romnia? Şi ce facultate faci s ajungi trainer? Tu ce facultate ai fcut?

In nomencaltorul de meserii, din cte ştiu eu, exist titulatura de trainer sau i se mai spune şi formator. Facultate de traineri? Interesant. Nu cred c exist aşa ceva şi nici nu ar trebui s existe. Nu cred c o şcoal te poate forma ca trainer. Eu am terminat Electronic şi Telecomunicaţii.

Cum ai ajuns trainer?

Am fost membru AIESEC. Aici am descoperit ce nseamn training şi aici a nceput s-mi placa ideea. Umbl o vorb: dup ce petreci suficient mult timp n organizaţie şi acmulezi expeienţ trebuie s dai napoi ceea ce ai nvţat. Cam aşa am ajuns s fiu trainer. La nceput ca o joac. Apoi am fcut din asta o meserie. Am nceput s colaborez cu diverse companii de training ca şi colaborator pe team building.

Ce predai acum?

Nu cred c e corect spus predat mai degrab facilitez nvţarea adulţilor, nu-i ca la şcoal. Despre construcţia şi managementul echipelor, vnzri, Customer Care şi Tehnici de prezentare.

Cum se desfşoar cursurile la tine?

Nu-i ca la şcoal: un nene sau tanti st n faţ şi toat lumea ascult ce li se spune şi nu mişc nimeni n banc. Eu prefer s transmit ct mai puţin teorie brut prezentare. Prefer s fac exerciţii, simulri sau studii de caz pe care s identifcm mpreun aspectele teoretice şi ce anume ar trebui s modificm n comportament şi atitudine pentru a obţine performanţe mai bune, fie pe plan personal, fie pe plan profesional. Astfel poţi s şi menţii atenţia participanţilor pe ntreg cursul, de o zi sau de 5 zile.

Ce vrst au participanţii?

De la 19 la 6 Nu exist o limit de vrst.

Spune-ne o ntmplare...ceva neobişnuit ce s-a ntmplat la un curs?

Nu ştiu ce s zic, mi place ca tot ceea ce fac la curs s fie neobişnuit pentru participanţi. Pentru mine e ca şi cum aş fi vzut filmul cel puţin o dat. E greu s fiu surprins de ceva neobişnuit.

mi aduc aminte de o ntmplare de la un Team Building tematic. Am mbrcat toate exerciţiile şi jocurile ntr-o poveste cu zei mayasi şi tot felul, pentru fiecare exerciţiu am fcut o poveste care avea legtura cu subiectul principal. La un moment dat se apropie un participant şi mi spune direct: "Stii, eu nu pot s particip, deşi mi-ar plcea foarte mult". Nu nţelegeam cum vine asta- mi palce dar nu pot s particip. Şi a nceput s-mi explice ca el este de religie adventist ( dac mi aduc bine aminte) şi c nu poate s fac nici o activitate dac are legtura cu o alt divinitate.

Nu m-am mai confruntat niciodat cu problema asta n şase ani de zile. Acum nu ştiam ce s fac. Era un team building, era bine s participe toat lumea, trebuia s gsesc o soluţie astfel nct s poat participa. n consecinţ am renunţat la toate instrucţiunile scrise şi a trebuit s croşetez o poveste pentru fiecare exerciţiu astfel nct s nu se simt jignit n vreun fel şi s poat participa ca şi ceilalţi şi a funcţionat. Dar pe moment nu am ştiut ce s fac. A fost funny pn la urm. Am scos din poveşti tot ce avea conotaţii religioase. Am folosit personaje de basm de care-mi mai aduceam aminte din copilrie.

Cum e o carier de trainer?

Greu de zis. Pentru mine e ceva de care sunt foarte atras şi nu aş putea spune c muncesc ca şi trainer, ci pur şi simplu asta fac. Dar exist şi oameni care şi construiesc cariera de trainer

Un trainer din State cu care am stat de vorb la un moment dat, spunea c a fi trainer nu nseamn s ai reflectoarele aţintite pe tine ci pe participanţii ti. Ei sunt scopul pentru care tu te aflii acolo.

Trebuie s te gndeşti şi la cariera, nu zic nu, dar din cte am vzut eu pn acum trainerii care se gndesc prea serios la cariera cam uit de participanţi. Se concentreaz prea mult pe sine. Eu sunt cel mai fericit cnd participanţii pe care i-am avut la curs vin la final şi zic c au nvţat ceva nou, sau c nu ştiau c sunt n stare s fac X lucru, sau dup ceva timp te ntlneşti cu ei din greşeala şi ţi spun c le-a fost de ajutor ceea ce au nvţat la tine la curs.

Ideea de a lucra cu oamenii şi a-i duce unde nici nu visau c pot ajunge m motiveaz s fac training şi s o fac din plcere. In momentul n care nu voi mai simţi asta, am s fac altceva.

Ce sfaturi dai celor care vor s devin traineri?

Trebuie s le plac foarte mult şi s aib mult rbdare, pentru c nu se poate nvţa chestia asta n nicio şcoal sau citind crţi. S mearg la ct mai multe cursuri ca şi asistenţi.

Ce calitţi trebuie aşadar s aib un trainer?

S-i plac s lucreze cu oamenii, s aib rbdare, s ştie s asculte şi s nţeleag, s fie bun observator şi s ştie cum s interpreteze ceea ce oamenii spun şi fac. S ştie s-şi vnd ideiile. S fie la curent cu ce se ntmpl n business. S ntreţin relaţiile cu toat lumea, nu numai clienţii. S aib un simţ al umorului ct mai dezvoltat şi diversificat

Unde te pot contacta cei care doresc ?

bogdan.popescu@cubetraining.ro - www.cubetraining.ro .

La 27 de ani, Bogdan şi pstreaz nc aerul de adolescent curajos, cruia lumea i se deschide larg şi spre care pşeşte fr prea multe griji. n fond, de ce ar fi ru s crezi c viaţa ţi ofer toate şansele?

ndrzneşte s-ţi cucereşti viitorul!

vizite: 15920 redactor: Anca Pepelea in Participari

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog