en-joy  

Caravana provocării

27 07 2006 12:01

Vara pentru mulţi înseamnă vacanţă. Pentru tineri, aventură. Insă cei de la Asociaţia Tineret şi Dezvoltare Regional㠖 ATDR – din Târgu-Jiu s-au gândit ca aventura din această vacanţă să fie o experienţă de neuitat, aşa încât au pus bazele unei proiect, Romania Youth Adventure.

Cătălin Cornea, vicepreşedinte ATDR, ne-a trimis mai multe amânunte.

Care ar fi greutăţile pe care le-aţi întâmpinat în organizarea proiectului ?

Proiectul "Romania Youth Adventure 2006" este la prima ediţie şi se va desfăşura în perioada 22-27 august 2006, în Gorj

Greutăţile în mod evident sunt legate de partea financiară pentru că în acest moment finanţarea proiectelor internaţionale de tineret din România întâmpină unele dificultăţi. Problema este însă rezolvată datorită aportului sponsorilor şi a participanţilor.

ATDR prin proiectele sale a arătat ca un rol foarte important în reuşită atunci când vorbeşti de participarea tinerilor, este contactul cu ceilalţi reprezentanţi ai societăţii: autorităţi locale, mass media, sectorul de afaceri.

Traseul pe care participanţii la Romania Youth Adventure 2006 îl vor parcurge presupune şi vizitarea mai multor localităţi şi sate în care autorităţile locale şi-au arătat deja disponibilitatea de a sprijini demersul nostru.

Cu toate acestea, cea mai mare parte din proeict se va baza pe principiul autofinanţării.

Care sunt rezultatele pe care le aşteptaţi ?

Activităţile proiectului se vor desfăşura în principal sub forma unei caravane pe bicicletă, adresată tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani, având ca repere importante Municipiul Târgu-Jiu, Municipiul Motru, Cula lui Glogoveanu ( adăpostul lui Tudor Vladimirescu), Mânăstirea Tismana, Podul lui Dumnezeu, Hobiţa ( satul natal al lui C. Brâncuşi), Peştişani, Valea Sohodolului, activităţi menite să contribuie la promovarea generaţiei tinere în localităţile vizitate.

In program vom avea: drumeţie, sporturi montane - orientare turistică, teatru forum - animaţie, grătar, activităţi sportive etc. Un element destul de interesant al proiectului sunt activităţile desfăşurate ad-hoc în localităţile prin care vom trece.

Caravana de biciclişti se va opri în fiecare localitate şi împreună cu tinerii din zona vor organiza în mod spontan o activitate de interes local cum ar fi: curăţirea albiei unui râu, pregatirea unui proiect de tineret, a unui spectacol etc.

Prin această acţiune ne propunem să contribuim la educarea tinerilor în spiritul conceptului de «youth participation», a respectului pentru natură şi valorile tradiţionale, prin metode educative non-formale şi petrecerea timpului liber într-un mod atractiv şi util.

Câţi participanţi doriţi să aveţi şi din ce ţări ?

Numărul de participanţi preconizat pentru acest proiect este de aproximativ 35 din România dar şi alte ţări europene.

Componenţa de participare europeană va fi foarte importantă pentru realizarea unui contact real cu tinerii din localităţile ţintă, dat fiind şi aspectul «exotic» al prezenţei tinerilor din străinătate. De asemenea, la proiect va lua parte şi voluntarul Peace Corps SUA, Christina Jones care are atribuţii în cadrul organizaţiei noastre tocmai o astfel de susţinere a implicării tinerilor în viaţa comunităţii.

Ce sfat aţi adresa tinerilor, posibili participanţi?

In primul rând tinerii trebuie să acceseze site-ul www.atdr.ro pentru a fi la curent cu ultimele detalii despre proiect, detalii care vor fi postate in curând. Aplicaţia la acest proiect constă într-o scrisoare de intenţie pe care tinerii trebuie să o trimită pe adresa office@atdr.ro

Dincolo de participarea la acest proiect stă ideea participării active a tinerilor la viaţa comunităţii promovând acest concept: «youth adventure», pe care generaţia tânără nu trebuie să uite să îl experimenteze.

Mai este încă timp pentru înscriere, pentru ieşirea din cotidian şi descoperirea unor abilităţi personale. Mai sunteţi încă tineri ! Mai trebuie să staţi pe gânduri ?

vizite: 7860 redactor: Anca Pepelea in Participari

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog