en-joy  

“HIV ne-a făcut să vorbim despre sex”

29 11 2006 12:12

Poate nu întâmplător pe 1 decembrie- o lună asimilată colindelor, Sfântului Crăciun şi Anului Nou, aşadar, celor mai dragi sărbători dintr-un an- este celebrată Ziua Mondială Anti-SIDA, o boală primită adeseori cadou, de la cei dragi, întâmplător.

Claudia Cătană, una dintre persoanele ce fac parte din echipa Romanian Angel Appeal- RAA- care organizează zilele acestea la Bucureşti Festivalul ART `UP!Fight AIDS, ne-a răspuns unor scurte întrebări, în puţinul timp liber avut acum.

Cum s-a născut acest festival?

Ideea a pornit acum câţiva ani de la albumul Nobody's Child realizat de George Harrison pentru RAA împreună cu 15 mari trupe şi artişti ( Eric Clapton, Dave Stweart, Paul Simon etc). "Cum ar fi să facem acest album cu trupe româneşti?"... “Cine ar putea cânta o anumită piesă de pe albumul? “ Am făcut o listă şi spre surprinderea noastră aproape toţi cei întrebaţi au spus da. În seara de 2 decembrie, concertul va fi susţinut de Viţa de Vie, Omul cu Sobolani, Sarmalele Reci, Zob, Simona Radu, Florin Chilian şi Byron.

Anul viitor li se vor alătura şi Trupa veche, Blazzaj, Luna Amară, Kumm şi EMIL. Impreună vor intra în studio pentru a înregistra Somebody’s Child care va conţine toate cele 15 cântece de pe albumul Nobody’s Child.

Apoi s-au adăugat treptat fotografiile realizate de Hazel Thomson în 2004, ideea că publicitatea (cel puţin cea cu tematică socială ) este foarte aproape de artă iar teatrul folosit ca instrument de educare şi informare.

Ultimul integrat în acest concept a fost filmul RENT produs în 2005 ( ştiam de RENT de acum câţiva ani şi cochetam chiar cu ideea de a-l pune pe scenă şi în România ) şi cu a cărui imagine am considerat că este important să ne asociem.

Lucrările expuse sunt cu vânzare?

Vom realiza un calendar pentru 2007 cu fotografiile realizate de Hazel, din a cărui vânzare vom atrage fonduri pentru proiectele RAA.

Intrarea este gratuită la festival pentru că am dorit să nu limităm accesul nimănui la aceste evenimente.

Care a fost cel mai greu lucru de făcut pentru organizarea festivalului ?

Acum începe să pară totul foarte uşor. Munca depusă în ultimele luni este eclipsată de emoţii şi întrebări "va place sau nu publicului"? "va lăsa ceva în urmă?". Pentru RAA este un început. In plus, din câte ştim, nu s-a mai făcut în România ceva similar. Dar poate vom organiza la anul cea de-a doua ediţie. Există foarte multe opere de artă cu tematică HIV/SIDA şi avem ce prezenta. Si mai sperăm ca acest festival să devină o tradiţie iar epidemia cu HIV să ajungă doar... un subiect de artă.

Ce mesaj doriţi să trasmiteţi României prin acest festival?

Tot ce am ales prezintă persoanele seropozitive ca pe nişte persoane normale - în acceptul clasic al cuvântului. Mulţi dintre noi cred că ar recunoaşte cumva o persoana infectată. Sau că viaţa lor e total altfel ca a celor seronegativi. Speram ca cei care participă la evenimente să vadă de acum înainte persoanele seropozitive ca pe nişte persoane altfel. Ca pe nişte persoane care au dreptul la normalitate. SIDA este o realitate a vieţii noastre de zi cu zi. Că ne place sau nu, acceptăm asta. Importnat însă este să acceptăm pe cei care sunt seropozitivi. A te proteja nu înseamnă a discrimina.

Cum aţi descrie lumea SIDA în câteva cuvinte?

O lume total schimbată. Am citit undeva că "HIV ne-a făcut să vorbim despre sex şi în afara dormitorului". Ne-a determinat să vorbim de mult mai multe. Dar cred că ne-a obligat de-a dreptul să vorbim despre ce facem cu viaţa noastră.

Iată, un festival la sfârşit de toamnă şi început de iarnă! Pentru că asta se doreşte să aducă în lume, atât un sfârşit- şi anume cel al stereotipurilor sociale privind persoanele infectate cu HIV- cât şi un început, unul de speranţă că putem să trăim împreună fără a ne feri de oameni. Fă măcar un pas la festival!

Dacă nu tu începi să zâmbeşti, cum să te vadă soarele unde eşti?

vizite: 8059 redactor: Anca Pepelea in Participari

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog