en-joy  

Educatia ecologica si comportamentul deviant al animalelor

20 11 2004 18:07

Sambata 20.11.2004, la sediul Federatiei Judetene a Organizatiilor Nonguvernamentale Tineret Brasov, a avut loc conferinta de presa organizata cu ocazia desfasurarii Conferintei Nationale de Biologie,eveniment fara precedent in judetul nostru.

La conferinta au participat domnul insp. de specialitate Viorel Lazar din Judetul Dolj, profesorul de biologie de la Liceul de Arte si Meserii si presedinte al clubului Eco-Terra 2001, domnul Dan Iorga si tanarul student Andrei Trofin, membru fondator al clubului Eco-Terra 2001. Acestia au pus bazele unei reviste de specialitate Genesis ce in prezent are 29 de subredactii in mai multe judete ale tarii.

Obiectivul acestei intalniri a fost educatia ecologica si comportamentul deviant al animalelor.

Intrebati ce masuri trebuie luate pentru protejarea ecosistemului participanti ne-au raspuns ca fiecare om trebuie sa fie constient de ceea ce lasa in urma sa, strangerea deseurilor trebuie sa aiba loc din proprie initiativa. Am fost informati ca de mai bine de un an se desfasoara proiectul Eco-Gradinita fiind bine stiut ca pentru formarea unui reflex comportamental in ceea ce priveste ecologia educatia trebuie pornita de la o varsta cat mai frageda. Pentru protejarea mediului domnul insp.Lazar a fost de parere ca aplicarea amenzilor ar putea fi una din putinele masuri ce-ar putea da roade.

Profesorul Dan Iorga are mare incredere in noua generatie. Facand aceasta afirmatie domnul professor s-a bazat pe sondajul realizat de elevi de la trei licee brasovene cu privire la cazul Ursului ucigasdin orasul nostru

Dintr-un total de 816 elevi intervievati doar 12 au considerat ca uciderea acestor animale ar fi o masura corecta.Ceilalti au fost de parere ca marcarea zonele periculoase pentru avertizarea populatiei este una din solutii, daca oameni din apropierea padurilor nu ar mai arunca deseurile dupa ora 18:00, iar cei de la salubritate ar veni intre 18:00-20:00 sa le ridice. Marcarea animalelor si vaccinarea lor au fost considerate de bun augur. Este de remarcat ca 81% dintre tineri au apreciat ca mutarea la Gradina Zoologica ar fi cea mai buna varianta.

Cauzele acestui tragic accident din Brasov au fost considerate de catre specialisti ca fiind :-lipsa hranei din mediul natural de viata (lipsa zmeurei ,afinei), imprudenta oamenilor,dorinta domesticirii acestor animale si apropierea spatiilor urbane de padure.

S-a cosiderat ca varianta ursului turbat nu poate fi verosimila desi medicii specialisti au afirmat ca acesta este primul caz din Romania.

La finalul conferintei s-a comunicat infiintarea primei Asociatii a Profesorilor de Biologie din Romania.

vizite: 12431 redactor: Luiza BOGDAN in Diverse

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog