en-joy  

“Se bate miezul nopţii în clopot de aramă”

02 10 2007 23:23

Cele mai frumoase momente mi le-am imaginat mereu a fi acelea când eşti cu o persoană dragă ţie. Când te ia de mână fără ca tu să-i ceri. Sau când îţi spune că totul va fi bine, ca şi cum ar fi ştiut că aştepţi să-ţi spună cineva asta. Sau când îţi cere să rămâi pentru că lângă tine adoarme mai bine. Sau când îţi şopteşte că i-a fost dor de tine fără ca tu să-l fi întrebat asta. Dar niciodată nu am crezut că o despărţire poate fi frumoasă.

Prea puţin suntem învăţaţi să ne luăm la revedere. Să ieşim din viaţa cuiva pentru a reveni apoi, fără ceartă. Să ştim să primim despărţirea, judecând drept situaţia existentă. Să acceptăm că nu e nimeni vinovat. De la bun început nu a fost vreo vină. Ci doar o încercare de a croi ceva frumos. De a petrece clipe minunate împreună. Atâta timp cât se poate. Cât nu intervine vreun obstacol. De orice formă. De orice simţire.

Dar cine să ne înveţe sufletul ce-i plecarea? Cine să ne dea atâta raţiune încât să nu lăcrimăm la final deşi suntem conştienţi de adevărul cuprins în vorba de rămas bun? Ce cuvinte te-ar putea linişti ca să nu crezi că ai eşuat iar şi că oricum nu sperai mai mult? Că iubirile de-o vară sunt doar o vară. Că iubirea nu se naşte într-o noapte cu cer senin. Că n-ai cum să te schimbi sau să dai timpul înapoi doar pentru a face pe plac cuiva.

E totuşi important ca despărţirea să fie un moment sincer. Nu contează cuvintele rostite. Dar neapărat măcar acest moment, tainic de dureros în felul lui, să fie unul în care tot ce se spune, se şi simte. Nu îşi au rostul promisiuni zadarnice. Nici zâmbetele false. Nici îmbrăţişările formale.

E nevoie apoi de o perioadă de tăcere. De a ne obişnui cu despărţirea. De a plânge de dor, când dorul ne dă târcoale. De a alerga cât de departe vrem. De a descoperi frumuseţea unui cer senin în singurătate. De a lăsa ca să devină amintire tot ceea ce a fost. E perioada în care, dacă despărţirea a fost o greşeală, se poate repara. Dacă se revine acum, înainte să se închidă cutia cu vise.

Dimineaţa, înainte de plecare, l-am sărutat şi i-am şoptit să aibă grija de el. Stăteam îmbrăţişaţi, iar el m-a sărutat la rândul lui şi mi-a zis “şi tu să ai grijă de tine”, apoi, după câteva secunde de tăcere, a adăugat, “mă voi întoarce, dacă vrei, mă voi întoarece”. Am lăcrimat uşor. L-am condus zâmbind la plecare.

Niciodată nu am crezut că o despărţire poate fi frumoasă. Atât de frumoasă încât să nu pot să regret că a venit. Şi azi când îmi e dor de el să nu pot să-i spun să se întoarcă. Pentru că mi-e teamă să stric ce-am început. O altfel de prietenie.

Iar când despărţirea va veni şi la tine… las-o să fie vulnerabilă, ca steaua căzătoare.

„Se bate miezul nopţii în clopotul de-aramă,

Şi somnul, vameş vieţii, nu vrea să-mi ieie vamă.
Pe căi bătute-adesea vrea mintea să mă poarte,
S-asamăn între-olaltă viaţă şi cu moarte;
Ci cumpăna gândirii-mi şi azi nu se mai schimbă,
Căci între amândouă stă neclintita limbă.”

( M. Eminescu)

vizite: 11185 redactor: Anca Pepelea in LifeStyle

Comentarii

 

1. Alex

03 10 2007 11:58
De mult imi doream sa mai citesc ceva "personal" scris de tine. Mi-e dor de "Jurnalul pentru un an". 

2. ancuta

03 10 2007 17:51
multumesc Alex...  

3. Gabi

20 12 2007 22:49
Frumoase cuvinte, frumos gand, frumoasa traire, pacat ca numai putini dintre noi simt asa ceva.... 

4. Ellyanna

16 01 2013 09:21
You've really helped me understand the iseuss. Thanks. 

5. best paper writing service

20 01 2013 17:51
Ce un articol interesant. Incredibil informativ articol. Acest articol ma ajutat foarte mult. Foarte util de informații. M-am bucurat cu adevărat acest articol. 

6. r4

30 05 2013 09:50
Ce un articol interesant. Incredibil informativ articol. Acest articol ma ajutat foarte mult. Foarte util de informații. M-am bucurat cu adevărat acest articol. 

7. replica handbags

12 08 2013 03:47
Damn it, I missed this one too. When is the next one announced? 

8. replica rolex

26 08 2013 09:41
Renowned investor Warren Buffett slipped to fourth place, but added around USD 5 billion to his fortune over the year despite donating a substantial amount to charity last year. 

9. Jasa Seo Murah

07 01 2017 14:26
It is all part of the business I can say. Mining companies with the money they rea having is virtually.. 

10. Obat aborsi asli ampuh

06 04 2018 05:47
I like your articel
hopefully you give useful and thank you

Adauga si tu un comentariu

Bold Italic Underlined Link

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog