en-joy  

În faţa microfonului

25 11 2007 15:28

Au să-ţi vorbeasca despre sex. In primul rând. Sau oricum, aluzii la sex se fac. Indiferent de subiectul abordat. Chiar dacă vorbesc despre maşini, despre lucrurile mărunte sau despre fotbal. Au să-ţi râdă în faţă de defectele tale. Şi ai să râzi şi tu. Apoi or să bea cu tine o bere şi până târziu în noapte te vei simţi prietenul lor. Aşa e în stand-up. Stand-up comedy cu trupa ShowTime.

Cine e trupa ShowTime?

Trupa ShowTime înseamnă: Mihai Bobonete – Bobo-, Tiberiu Stăvar – Tibi-, Cristian Dumitru –Cristi- şi Cătălin Bordea- Bordea. Patru băieţi care fac stand-up comedy, un stil de comedie relativ nou la noi în ţară! De când facem asta? Păi de când a apărut genul ăsta în România. Acum trei ani şi jumătate. Practic, noi şi trupa DeKo suntem pionierii acestui stil la noi. Iniţial am fost câţiva băieţi care făceam chestia asta, în Café Deko, fără să ştim că se numeşte stand-up. Şi asta probabil ne-a ajutat, pentru că în felul ăsta am făcut treaba pur româneşte. Ceea ce, de data asta, e de bine! Probabil că dacă eram foarte conştienţi de stil, inevitabil am fi încercat să imităm, oarecum, stilul american şi stand-up românesc ar fi însemnat- probabil zic- o mână de imitatori. Ceea ce nu e cazul acum!

Trupa ShowTime s-a înfiinţat în vara lui 2006 după ce Bobo s-a retras din trupa DeKo şi ne-a cooptat şi pe noi ceilalţi. Era nevoie de încă o trupă pentru că deja ne strânseserăm prea mulţi. Cam în acelaşi timp s-a mai format o trupă, Aristrocraţii. Tot din DeKo provin şi ei. Din păcate, ei nu prea au pus accent pe partea de promovare şi nu prea mai fac stand-up. Spun din păcate, pentru că, deşi poate părea ciudat, noi chiar ne dorim să fie cât mai mulţi oameni care să facă stand-up. Numai aşa putem dezvolta stilul ăsta. Imaginează-ţi ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi existat doar 3 SudEst şi Voltaj. Azi nu am fi avut industria muzicală în România! Corect? Exact aşa şi în stand-up. Avem nevoie de cât mai mulţi pentru a ne face auziţi! ( Tibi )

Care a fost una dintre cele mai mari provocări ca şi membru într-o trupă de stand-up?

Fac stand-up comedy încă de acum- aproape- patru ani. Pot spune că fiecare show reprezintă o mare provocare pentru mine. Fiecare show are o miza importantă. E adevărat, că în aceşti patru ani am făcut stand-up în faţa a mai multor categorii de oameni. Au fost seri în care am reuşit să închei cu succes un show, însă au fost şi seri când am coborât de pe scenă destul de dezamăgit. ( Cristi)

Ce înseamnă totuşi stand-up comedy?

Un om, o scenă, un microfon şi un public pe care omul de pe scen㠖 stand-up-er-ul/ comediantul- îl face să râdă, fără să le spună bancuri sau să-i gâdile. În stand-up nu se spun bancuri.

Glumele, monologul, textele sau cum vrei să le spui sunt scrise de către comediant şi fiecare în parte îşi inventează singur glumele!

Despre show, pot spune că e un spectacol în care se vorbeşte pe bune despre: obiceiurile românilor- nunta şi înmormântarea-, expresii şi întrebări stupide, învăţământul românesc, reclame, emisiuni tv, filme porno, industria muzicală, masturbare, viaţa de cuplu, întâmplări de zi cu zi sau evenimente de actualitate.

Şi pentru că este un spectacol de stand-up comedy, uneori au loc şi dialoguri spontane cu publicul sau improvizaţii. Toate, însă, prezentate astfel încât să stârnească râsul audienţei. Defapt, ce propunem noi? O seară puţin altfel, cu mult umor, un spectacol fără inhibiţii, fără cenzură, pur şi simplu, despre viaţă! ( Tibi)

Există o categori de oameni/ evenimente la care faci referire cel mai des în show-urile tale?

Da există... toţi oamenii care sunt sau devin tâmpiţi la un moment dat prin ceea ce fac sau au făcut... mai ales cei din lumea asta mondenă pentru că ăştia nu sunt ceea ce par şi încearcă din răsputeri treaba asta. Şi mai ales că nu au deloc simţul penibilului.( Bordea)

Ce calităţi îi sunt necesare unui tânăr ce vrea să facă stand-up? Sau ce defecte?

Păi în primul rând clar trebuie să aibă un simţ al umorului foarte bine dezvoltat. În al doilea rând trebuie să poată avea o gândire liberă şi întotdeauna să vadă şi cealaltă parte , partea comică, a oricărei situaţii. Toate defectele sunt binevenite cu condiţia să poţi face calităţi din ele în faţa microfonului.

Aş vrea însă să fac o precizare: dacă ai umor în faţa prietenilor tăi, crede-mă nu înseamnă că poţi face stand-up comedy! ( Cristi)

Ai un sfat pentru publicul ce vine la spectacolele voastre?

Să fie viu, să aibe reacţie. Să aplaude, să râdă, să huiduie dacă nu le place, să aibe reacţie, repet. Să nu stea ca la teatru, cuminte în scaunul lui ca să nu-l şâşâie vecinul! De aia se şi ţin spectacolele în cluburi şi nu în teatre. La club eşti la masă cu prietenii tăi, bei o bere, fumezi o ţigară în timpul show-ului, mai dai şi o replică din sală... mie mi se pare că e mult mai mişto aşa. Suntem ca la o petrecere între prieteni. Oricum după show se lasă cu muzică, dansuri, băute, prietenii. Apropae întotdeauna show-ul nostru este defapt începutul unei superpetreceri care ţine până spre dimineaţă. Şi asta e foarte tare! Şi de aia spun că stad-ul-ul rămâne un spectacol de club! ( Tibi )

Prin ce oraşe ţi-ar plăcea să ajungi cu trupa?

Mi-ar plăcea să ajung în Botoşani pentru că e oraşul meu natal şi aş vrea să văd cum răspund moldovenii de acolo la ce facem noi... nu este exclus să ne luăm bătaie dar până la urmă arta cere sacrificii. ( Bordea)

Cum ai descrie viaţa de actor? In afară de ziua vesel, noaptea trist...

E adevărat că cea mai populară descriere a unui actor e aceasta ziua vesel noaptea trist...sau invers...

Ce e un actor şi ce vrea să spună? Un biet trecător cu o tigară în mână. Aşa cum bine răspund aceste versuri. Sunt foarte multe de spus despre viaţa de actor. Sunt foarte multe lucruri pe care cei din sală nu le ştiu despre un actor. In spatele a ceea ce un spectator vede se ascund multe ore de repetiţii, stres, ambiţie, nervi ş.a.m.d.! Insă ceea ce contează este ceea ce spectatorul care a plătit, vede.

La un moment dat chiar mi-a zis un prieten: auzi dar tu de ce nu-ţi găseşti şi tu o meserie? Să munceşti şi tu ca toţi oamenii? Evident că i-am răspuns: am o meserie, sunt actor. Dar el a continuat. Hai mă ce aia e meserie?

E adevărat. Nu e o meserie. E mai mult decât o meserie. Orice actor e om simplu însă nu orice om simplu poate fi actor. In concluzie, există două genuri de oameni: cei ce spun că a fi actor e frumos...dar e greu; şi cei ce spun că a fi actor e greu...dar e frumos! Am ales să gândesc în cel de-al doilea fel. ( Cristi)

Ce ai recomanda unui tânăr dornic de a deveni un actor celebru?

Să muncească foarte mult, să facă dragoste cu Sergiu Nicolaescu şi mai ales ...să dea la teatru. ( Bordea)

La final, câteva repere personale...?

Sunt Cristian Dumitru, am terminat o facultate de teatru şi fac stand-up comedy de aproape patru ani! Mamă, cum sună asta. Parcă aş fi în sală la alcoolicii anonimi, în mijlocul unui cerc de alcoolici cu o mână ridicată! Mă puteţi contacta la adresa de email: clyde_al_007_lea@ yahoo.com .

Despre mine probabil că e bine să mai ştiţi că pe Internet sunt cunoscut ca fiind neuronu pentru că am un blog cu numele ăsta. Blog de unde puteţi afla mai multe despre stand-up-ul românesc şi chestii personale, bineînţeles. Aşa că dacă sunteţi interesaţi de stand-up comedy în general şi de trupa ShowTime în special, vă aştept şi pe http://neuronu.nabelea. com . Iar dacă vreţi să-mi transmiteţi ceva în mod special o puteţi face pe id-ul de messenger tibi_stand_up .

Sunt un moldovean tare de treabă, beau mult, iubesc şi fac foarte multe compromisuri...dacă vreţi să mă găsiţi intraţi pe blogu` lui Tibi...neuronu.

Stând de vorbă cu ei nu puteam să nu remarc modul deschis de a vorbi şi mai ales plăcerea de a vorbi. Dacă vrei să te convingi, îi poţi vedea şi tu vineri, în clubul Scena. Plăteşti totuşi 10 la intrare. Deh, transportul până la Braşov costă!

vizite: 11072 redactor: Anca Pepelea in Cultura

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog