en-joy  

De parcă eu, de parcă lumea

25 11 2004 00:05
Nu mai ştiam de ce exist la marginea versului… Şi poeziei i-am poruncit să tacă.

E uşor să scrii poezie. Nici rimă nu îţi trebuie neapărat. Nici chiar cultură, fie ea medivală, fie ea modernă, fie naţională sau fie europeană.

Ai nevoie de un sentiment. Atât. Un sentiment care să îţi umple sufletul de trăire puternică iar mintea să ţi-o întunece faţă de toate adevărurile lumii. Şi scrii poezie. Oriunde, oricum, oricând.

Iar poezia se scrie pentru tine, pentru eu-ul acela pe care prietenii tăi îl cunosc doar din şoapte. Poezia nu se scrie pentru altul; ea poate vorbi despre altul însă, pătrunzând miezul ei ajungem acolo, la eu, la eu-ul tulburat ce nu a găsit linişte decât scriind.

Repet, repet şi chiar am sa strig : e uşor să scrii poezie! Dar e atât de chinuitor de greu să descoperi acel sentiment –izvor ! Pentru că trebuie să treci dincolo de limite, sau cel puţin să te loveşti de ele, să te duci până acolo unde simţi că adevărul are miros, are culoare şi are fiinţă !

Să spargi – în şoaptă sau în puternic zgomot- uşile credinţei, ale speranţei, ale visului şi să ajungi să trăieşti tocmai renaşterea, eternitatea şi realitatea ! Sau să vezi imaginea întreagă în fiecare ciob de oglinda ! Sau pur şi simplu să te ardă Ť a fi ť !

De aceea poezia e inima poetului. De aceea poetului inima îi tremură când mâna sa strecoară în lume suflet din timpul ce nu poate să-i fie decât trudă.

Nu vă luaţi creionul spre a scrie, dacă nu aveţi curajul de a străbate fiorul la extreme ! Mai degrabă veniţi, luaţi-mă de mână şi arătaţi-mi unde oceanul cântă, unde verdele devine moarte sau… oriunde-ul, oricum-ul, oricând-ul.

vizite: 8044 redactor: Anca Pepelea in Cultura

Comentarii

 

1. dissertation-writing-help.org

18 07 2013 03:45
Pentru a sparge - spune zgomot-uși sau încredere extrem de eficient, de dorință, de obiective și de a lua pentru a rămâne doar renaștere, 

2. mobdro app not working

28 12 2017 08:57
Starring: Sandra Bullock, Viggo

Adauga si tu un comentariu

Bold Italic Underlined Link

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog