en-joy  

Nenea Balauru`, doboară-te singur! Nu mai avem Gheorghe!

23 04 2009 10:16

Ce generaţie am ajuns să fim, oameni buni?! De proşti- proşti, mi-ar răspunde o doamnă- bunicuţă care, ntr-o seară, şi-a compostat biletul deşi l-a găsit prin geantă abia cnd 12-le ajungea n Livada Poştei şi doar eu cu ea eram prin autobuz. Dar era păţită. O tanti i-a dat amendă cndva chiar dacă ea intenţiona să-şi facă biletul aşa e ea, l găseşte mai greu. Şi a plătit, scrbită de toată flecăreala creată. Of, azi e sărbătoare sfntă! Pe unde eşti Sn-George?

Dintre attea tradiţii cte are poporul nostru nu puteau să lipsească cele cu Sf. Gheorghe. Despre ele se scrie prin ziare sau pe net. Se citesc ca fapt divers. Apoi a doua zi se uită. Se vor reciti la anul, pe 23 aprilie. Pesemne am fost blestemaţi că le-am ignorat de am ajuns s-avem imn un ndemn la trezire, deoarece se spune că nimeni nu avea voie să doarmă n această zi pentru că va fi somnoros un an ntreg. Dar de cum stă treaba cu cntăritul aţi aflat? Poate doar dacă aţi vorbit cu actorul George Custură.

Suie-te, om bun, pe cntar!

Artistul este legat de aceasta zi cu amintirile copilăriei şi ale adolescenţei, pe care le-a trăit pe undeva pe malurile Dunării. Conform obiceiului, ne povesteşte Custură, de Sf. Gheorghe pe străzi apăreau oameni cu cntare n jurul cărora aşterneau crenguţe de salcie; contra unei sume mai mult simbolice, cetăţenii [] se urcau pe cntar, se cntăreau, şi zmbeau cu cantaragiul, şi luau la revedere, şi spuneau eventual la mulţi ani. Care era rostul? Ne spuneau tuturor celor interesaţi cum am trecut din iarnă nspre primăvară, dacă ne-am ngrăsat, dacă suntem sănătoşi. Iar copilul George nu lipsea de la eveniment: mi aduc aminte că mama mă mbrăca foarte curat, mi apreta cte o cămăşuţă şi mă trimitea afară. Şi era cald, foarte cald!

23 pentru actorie

Pentru actor, aceasta zi are şi un alt sens. Pe data de 23 aprilie s-a născut William Shakespeare şi tot pe data de 23 aprilie a şi murit, acesta a fost cercul lui ntre 23 şi 23. Ct priveşte semnificaţia zilei pentru destinul lui Custură şi pentru mine, ct şi pentru ntreaga simbolistică iconografică, Sf. Gheorghe este acela care răpune un balaur deci este un războinic şi cei care mi-au dat acest nume probabil s-au gndit că ar fi bine să fiu şi eu un mic războinic [] alţii au fost războinicii Luminii, ai ntunericului, eu sunt un mic războinic cu mine, cu propia mea conştiinţă.

Gheorghe, un altfel de nţelept

Dacă de tradiţii nu mai ştim sau nu ne mai pasă ca să ştim, ne umplem golul minţii cu bancuri. Desigur, tematic, despre Gheorghe. Dar nu Sfntu`, ci ţăranu`. Şi ntotdeauna unde e Gheorghe apare şi Ion. Bunăoară, amndoi se ntlnesc la un colţ de stradă. Ion ntreabă: unde meri, mă?, nu ştiu, da` tu unde meri, mă?, zise Gheo, primind nsă acelaşi răspuns: nu ştiu. Atunci Gheorghe exclamă: no, atunci hai pe-aci că-i mai aproape! Că a venit vorba de călătorit, aflaţi că asta a plănuit şi Custură să facă. Să se refugieze ntr-un loc doar cu familia şi cu prietenii. La mulţi ani, George Custură!

Bucuraţi-vă fiecare de un Gheorghe personal! Eu mi-l mai caut, parafraznd Poetul, unde eşti tu Gheorghe, Doamne?!

vizite: 7395 redactor: Anca Pepelea in Cultura

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog