en-joy  

Vacanţă creativă

01 07 2009 10:48

Atelierul de creaţie literară LUMINA DE AVARIE, proiect al Alianţei Organizaţiilor Nonguvernamentale de Tineret din Romnia, coordonat de profesor Daniel Puia-Dumitrescu, şi ncheie activitatea pe anul acesta şcolar la 1 iulie 2009.

n luna mai, Atelierul a sărbătorit doi ani de activitate, cu această ocazie, atunci fiind răsplătiţi membrii cei mai fideli. n septembrie, la reluarea activităţii, vor fi premiaţi şi cu diplome recunoscute de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

ncepnd cu luna septembrie a anului trecut, de cnd şi-a reluat activitatea Atelierul, membrii săi şi-au dezvoltat capacitatea de a scrie, la nceput pnă n decembrie proză, apoi din februarie poezie, dar şi-au cultivat şi plăcerea de a citi şi abilitatea de a critica pe text. Ca dovadă, la Concursul Naţional de Literatură Gheorghe Crăciun, unde, n juriu, s-au aflat scriitorii Alexandru Muşina şi Andrei Bodiu, care nu mai au nevoie de prezentare, membrii LUMINA DE AVARIE au fost răsplătiţi cu următoarele premii: Roberta Giurgiu Menţiune Poezie, Andrea Puşcaşu Premiul III Poezie, Sabina Comşa Premiul I Poezie, iar Diana Bercu Premiul Naţional Gheorghe Crăciun! n plus, la Concursul inter-liceal LICART, de la Bucureşti, Sabina Comşa a ajuns n finală, care va avea loc n septembrie. Andrei Dosa a obţinut Premiul II pentru Poezie al Concursului Naţional Ana Il. Tot lui i s-a publicat poezia ntr-o plachetă a acestui concurs. Apoi, Sabina Comşa şi Diana Bercu au cştigat premiul al doilea de la Concursul de Poezie Andrei Mureşanu, din Braşov. Alexandru Muşina, directorul editurii Aula, a promis că la anul va scoate o Antologie cu tinerii care scriu promiţător de la noi de la Atelier. Ultimii trei menţionaţi au primit promisiunea că poeziile le vor fi publicate chiar şi n renumita revistă Romnia Literară.

Tabăra de Creaţie Literară LUMINA DE AVARIE,, un eveniment naţional aflat la prima ediţie n decembrie 2008 (prima ediţie, Predeal, 18-23 decembrie), este cea mai mare realizare a noastră. 15 participanţi din toată ţara (Arad, Braşov, Bucureşti, Craiova, etc.), invitaţi de marcă, precum Florin Iaru, Alexandru Muşina, Romulus Bucur şi Mihai Ignat, coordonatori de ateliere absolvenţi ai Masteratului de Scriere Creatoare de la Braşov, acestea au fost ingredientele unui happening reuşit. Premiile, constnd n special n cărţi, au fost şi ele pe măsura evenimentului.

Un alt mare eveniment ce şi-a avut nceputul n acest al doilea an de activitate sunt Serile de Poezie de la Librăria Okian, LINIŞTE! SE RECITĂ! Acestea sunt recitaluri de poezie ale membrilor Lumina de Avarie, ce au loc n ultima vineri a fiecărei luni, de fiecare dată aceştia recitnd alături de un invitat special, un poet consacrat. Astfel, la prima ediţie a fost invitat Alexandru Muşina, apoi, pe rnd, Romulus Bucur, Mihai Ignat, iar n iunie, Andrei Bodiu. La fel ca şi Atelierul, Serile de Poezie au intrat n vacanţă pnă la toamnă. Lumea a venit, de cele mai multe ori, n număr mare, ceea ce este foarte promiţător.

ntlnirile Atelierului LUMINA DE AVARIE se vor relua odată cu nceputul anului şcolar, n septembrie. Ţinem să precizăm că anul acesta numărul membrilor a fost unul constant, acela de 15. Ei sunt fie absolvenţi de facultate, fie elevi ai unor licee precum Colegiul Naţional Andrei Şaguna, Colegiul Naţional Dr. Ioan Meşotă, Colegiul Naţional Unirea, Liceul Teoretiv Johannes Honterus, Liceul Andrei Mureşanu ş.a.m.d.

n acest moment se definitivează proiectul Revistei Literare LUMINA DE AVARIE, ce va primi confirmarea nregistrării la Biblioteca Naţională (ISSN), proiect ce va fi naintat n luna iulie, sponsorilor. n primul an de existenţă, aceasta se va distribui gratuit elevilor din licee şi studenţilor. De asemenea, coordonatorii Taberei de Creaţie ntocmesc proiectul pentru a doua ediţie a acesteia, ce va avea loc tot n aceeaşi perioadă a lunii decembrie, de data aceasta cu o finanţare totală din partea sponsorilor. Recitalurile, ntlniri n licee, cu tinerii dornici de literatură, recitalurile de muzică şi poezie, serile de stand-up poetry in pub-uri şi locuri publice sunt numai cteva din proiectele ce vor avea loc şi vor continua n anul ce va ncepe n luna septembrie.

###

Redactor, Prof. Coordonator Daniel Puia-Dumitrescu

www.luminadeavarie.blogspot.com

luminadeavarie@gmail.com

vizite: 8806 redactor: Colaborator in Cultura

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog