en-joy  

Femei de carieră

22 08 2009 10:33

Un mesaj venit pe e-mail. Genul acela de mesaje care se trimit la n-persoane. Pentru ca sunt mesaje cu ...mesaj. Acesta este un text de-al lui Mircea Dinescu. E despre femei. Sau nu...numai. Lectură plăcută!

Femeile s-au opintit cteva secole să ajungă egale cu bărbaţii, iar acum nu mai ştiu cum să scape de acest groaznic privilegiu.

Muncim ca nişte tmpite, i mulţumim patronului că ne dă şansa extraordinară de a lucra şi-n weekend, ca să ne afirmăm şi să ne ţinem de deadline. Şefii pleacă de vineri la prnz şi-i mai vezi luni după-masă, cnd se deşteaptă din mahmureli de cinci stele. Timp n care ai deosebita onoare de a le ţine locul, că de-aia ai dat att din coate şi-ai făcut ulcer de cnd mănnci numai kebab n chiflă, la serviciu, ca să ajungi femeie de nădejde. Firma te-a răsplătit cu două dioptrii suplimentare, dar miopia asta e semnul triumfului tău personal. Noaptea visezi color Acrobat Reader, Outlook şi Power Point, coşmarul ţi-e mpicăţit de guguloaie de foldere galbene pe care scrie "urgent", "campanie", "scheme", "rapoarte". n somn, butonul Delete nu merge, nu scapi de pătrăţici şi te trezeşti ţipnd. Nu pentru că te nnebunesc folderele, ci pentru că e deja 7,30 şi la 8 trebuie să fii la firmă şi-ai dormit strmb şi-ţi stă bretonul ca o bidinea. Scuză-mă, te las puţin pe fir, că mă cere unul de nevastă...

Munca e bună numai cnd ţi-aduce un franc cinstit n buzunar şi mai ales, ţi dă şi răgazul să-l cheltuieşti. Sistemul suedez prevede că trebuie să ameţeşti muncind cinci zile pe săptămnă şi să ameţeşti n bar două zile pe săptămnă. Ăsta e raportul minim rezonabil. Carierismul e plăsmuirea bolnavă a unor filme imbecile de la Hollywood , care insinuează că o femeie poate face orice, dacă vrea ea: ajunge imediat director executiv, naşte trei pui vii pe care i hrăneşte cu lapte praf, soţul o iubeşte leşinant, deşi o vede cam şase ore pe săptămnă (sau poate tocmai de-aia), iar el, deşi e neurochirurg şef la Memorial Hospital , nu e stresat deloc, face mncare la copii, spală vase şi-o aşteaptă pe ea cu maşina la firmă, seara. Pardon, noaptea. Nu se ştie cnd operează el pe creier şi mai face şi lecţii cu ăia mici, dar ea, nevasta, are de predat patru rapoarte zilnic, de zbierat la trei brokeri şi de convins opt clienţi să investească.

Femeile care au văzut-o pe Diane Keaton n "Baby Boom" se lasă drogate de gndul inept al unui perpetuum mobile. Au senzaţia că se poate orice. Că soţul, copilul, ciobănescul german şi siameza aşteaptă orict; ei latră la unison cu mndrie că au o directoare n familie. Cnd ambii soţi muncesc deopotrivă, ajungi să le nţelegi masochismul, pnă la urmă. Pericolul dospeşte abia cnd femeia de carieră are acasă un inginer care scapă la 4,00 de la uzină, apoi vrea mncare cu sos, maieuri ct de ct curate şi puţin sex. Muncind ca o disperată ca să nu cumva să fie promovată alta n locul ei, la o adică, femeia se nscrie deja la divorţul part-time şi facilitează hrjoana extraconjugală a bărbatului constrns de hormoni.

Cnd constaţi că fetiţa ta i spune "mamă" soacră-tii (care nici nu te-a vrut de noră, fiindcă nu păreai gospodină şi uite că ştia ea ce ştia) şi bzie că pe bona o iubeşte cel mai mult de pe lume, e cam trziu să-ţi dai demisia. Copilul nu nţelege că tu crăpi muncind ca să aibă el garsonieră-n Bucureşti cnd termină liceul (dacă l-o termina, că tu n-ai timp să-i verifici lecţiile). Copilul vrea să stai lngă el, caldă, pufoasă, atentă, să simtă dragostea ca pe o pernă de pluş. Dar tu, care-ai răspuns la celular şi-n clipa cnd te cerea ăla de nevastă şi i-ai spus lui "da", acoperind o secundă telefonul cu palma , apoi te-ai scuzat din gene şi ai continuat să vorbeşti cu şeful de secţie la telefon, nu prea nţelegi cum vine chestia asta cu renunţatul la carieră de dragul familiei.

Mircea, fă-te că trăiesti! Apropo, cnd ţi-ai nchis ultima dată telefonul, ca să vezi un film fără să te deranjeze nimeni? Nu e cazul, că pe vremea cnd ai văzut tu ultimul film ncă nu se inventaseră telefoanele cu On şi Off, erau numai fixe cu roată şi fir crlionţat.

Am chiulit şi-am să chiulesc cu voluptate de la muncă, ntotdeauna.

Chiuleşte şi tu, salvează-ţi viaţa, femeie! Att ct se poate. Ia bunul simţ, n doze homeopatice. Să ştii numai tu. Cele mai frumoase petice de viaţă le-am căpătat fugind de răspundere. Cea mai bună bere pe care am băut-o n viaţa mea n-a fost la Praga, ca lumea bună, ci n Herăstrău, cnd o tăiasem de la şedinţa de redacţie, lăsnd vorbă că mi s-a spart ţeava de calorifer şi m-au chemat vecinii să strng apa. Mi-a rămas n cap (şi mie, ca attor altora) gafa de la TVR, de la Revoluţie, cnd habar n-aveau că intraseră deja n direct şi cineva i-a zis lui Dinescu: "Mircea, fă-te că lucrezi!". Şi Mircea a ascultat. Şi a ajuns departe. Pnă cnd vom pricepe omeneşte tlcul acestui ndemn vital, vom continua să ne prefacem că trăim.

###

Text- Mircea Dinescu

vizite: 9211 redactor: Admin in LifeStyle

Comentarii

 

1. ipal biotech

27 04 2016 17:13
Am chiulit şi-am să chiulesc cu voluptate de la muncă, ntotdeauna. 

2. Big Business Firesale Review

16 04 2017 11:10
This rating only shows our ideas about this product

Adauga si tu un comentariu

Bold Italic Underlined Link

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog