en-joy  

UE ia măsuri de limitare a riscurilor pentru sănătate generate de expunerea la zgomotul emis de playerele audio personale

03 10 2009 19:51

n urma unei decizii adoptate n 28 septembrie 2009 de către Comisia Europeană, consumatorii vor beneficia de noi setări din fabrică ale playerelor audio personale, care vor respecta nivelurile sigure de expunere, precum şi de mesaje clare de avertizare n legătură cu efectele negative ale expunerii excesive la niveluri de sunet ridicate. n octombrie 2008, Comitetul ştiintific CSRSEN(1) din cadrul UE a avertizat că utilizarea playerelor audio personale la volum ridicat pe o perioadă ndelungată poate provoca deteriorarea permanentă a auzului.

ntre 5% şi 10% dintre utilizatori riscă un deficit auditiv ireversibil. Este vorba despre persoane care ascultă muzică timp de peste o oră pe zi la volum ridicat. Se estimează că pnă la 10 milioane de persoane din UE ar putea fi expuse acestui risc. Comisia Europeană a transmis astăzi un mandat organismului european de standardizare CENELEC, solicitnd elaborarea de noi standarde tehnice de siguranţă.

Meglena Kuneva, comisarul UE pentru protectia consumatorilor, a declarat: Volumul unui player MP3 poate fi ridicat cu uşurintă la niveluri dăunătoare, n special cnd ne aflăm pe străzi aglomerate sau n mijloace de transport n comun. Iar datele de care dispunem arată că n special tinerii care ascultă muzică la volum ridicat, uneori timp de mai multe ore pe săptămnă nu şi dau seama că şi pun n pericol auzul. Pot trece ani nainte ca deteriorarea auzului să se manifeste, iar atunci este pur şi simplu prea trziu. Aceste standarde introduc mici modificări tehnice la nivelul playerelor, astfel nct utilizarea lor normală, utiliznd setările din fabrică să fie sigură.

Consumatorii pot modifica, dacă doresc acest lucru, setările implicite, dar n acest caz vor apărea mesaje clare de avertizare, astfel nct aceştia să cunoască riscurile la care se expun.

Bridget Cosgrave, directoare generală a DIGITALEUROPE, a declarat: Siguranta consumatorilor reprezintă prioritatea industriei tehnologiei digitale. DIGITALEUROPE salută initiativa Comisiei Europene de a elabora standarde printr-un proces fundamentat ştiintific. Este important ca utilizatorii să detină informatii exacte pentru a putea alege n cunoştintă de cauză modul n care să utilizeze playerele audio. DIGITALEUROPE aşteaptă cu interes să colaboreze cu Comisia Europeană şi cu organismele de standardizare pentru a promova interesele consumatorilor.

Normele actuale

Standardele UE actuale nu prevăd nicio limită maximă pentru sunete şi nu impun nicio etichetare specifică referitoare la volumul sonor, dar cer introducerea unei mentiuni n manualul de instructiuni pentru a avertiza cu privire la efectele adverse ale expunerii la un nivel sonor excesiv.

Noile propuneri mandatul privind noile standarde de siguranţă

Mandatul, propus de Comisia Europeană mpreună cu cele 27 de state membre, vizează toate playerele audio personale şi telefoanele mobile cu functie de redare a muzicii. El prevede că:

 Nivelurile sigure de expunere trebuie să fie limitate prin setările din fabrică ale produselor. Mandatul nu indică solutii tehnice specifice, pentru a nu limita capacitatea de inovare a industriei. n schimb, el cere ca producătorii să facă astfel nct setările din fabrică pentru utilizarea n conditii normale să respecte cerintele de sigurantă.

Mandatul indică n mod clar că utilizarea n conditii de sigurantă depinde de timpul de expunere şi de nivelul volumului. Pentru 80 dB(A), expunerea ar trebui să nu depăşească 40 de ore pe săptămnă. Pentru 89 dB(A),

expunerea ar trebui să nu depăşească 5 ore pe săptămnă.

Setările din fabrică ale produselor trebuie să corespundă nivelurilor sigure de expunere definite mai sus. Nivelurile mai ridicate pot fi permise dacă ele au fost selectate intentionat de utilizator şi dacă produsul include o modalitate fiabilă de informare a utilizatorului cu privire la riscurile existente.

 Trebuie introduse avertismente adecvate pentru consumatori n legătură cu riscurile existente şi cu modalitătile de a le evita , inclusiv n legătură cu situatiile n care nlocuirea căştilor originale cu alt tip de căşti determină expunerea la niveluri sonore mai ridicate, care constituie un risc mai mare. Mandatul nu indică modul de ndeplinire a acestei cerinte. Solutiile industriei de profil ar putea include, de exemplu, utilizarea etichetelor sau afişarea unor informatii pe ecran.

Ce se va ntmpla n continuare?

Standardele UE sunt elaborate de CENELEC (organism european de elaborare a standardelor) n cadrul unui proces care poate dura pnă la 24 de luni şi la care participă oameni de ştiintă, organizatii ale industriei de profil şi organizatii de consumatori, precum şi alte părti interesate. Standardele UE nu sunt obligatorii; nsă, dacă noul standard este aprobat de Comisia Europeană şi publicat n Jurnalul Oficial al Uniunii Europene , el devine, de facto , norma aplicată de industria de profil.

Se consideră că produsele care respectă aceste standarde sunt sigure n cazul nerespectării, produsele trebuie supuse unor testări independente costisitoare pentru fabricanti. Noile standarde de sigurantă se vor aplica numai produselor viitoare.

Ce pot face consumatorii?

Utilizatorii de playere audio personale pot lua deja unele măsuri practice de precautie; de exemplu, ei pot să verifice dacă dispozitivul pe care l folosesc poate fi setat la un nivel maxim al volumului mai putin ridicat sau să micşoreze manual volumul, precum şi să ncerce să nu folosească playerul personal pentru perioade prelungite de timp, n interesul protejării propriului auz.

Context:

n ultimii ani, vnzările de playere audio personale, mai ales de playere MP3, au crescut spectaculos. n general, n UE se estimează că aproximativ 50 pnă la 100 de milioane de persoane ascultă zilnic muzică la playere portabile. n ultimii patru ani, vnzările sunt estimate la 184246 milioane de unităti pentru toate dispozitivele audio portabile şi la 124165 milioane de unităti pentru playerele MP3.

n ntreaga Uniune Europeană, multe milioane de oameni folosesc zilnic playere audio personale şi, dacă le folosesc necorespunzător, se expun riscului de deteriorare a auzului.

Informatii suplimentare

Comunicat de presă privind avizul Comitetului ştiintific asupra playerelor audio personale: IP/09/1492

(1)Comitetul ştiintific pentru riscuri sanitare emergente şi noi (CSRSEN).

--comunicat EuropeDirect Brasov---

vizite: 7833 redactor: Admin in Diverse

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog