en-joy  

Votul ilegal inseamna inchisoare- campanie a Ministerul Administraţiei şi Internelor

06 11 2009 21:52

Pentru prima oară n Romnia, pe parcursul procesului electoral cetăţenii pot sesiza la 112 evenimentele de natură electorală. n ziua alegerilor, n dispeceratele de urgenţă 112 sunt desemnate persoane specializate pentru preluarea apelurilor de natură electorală. n acest fel NU va fi afectată capacitatea de gestiune a apelurilor de urgenţă.

INFRACŢIUNI

ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 95 din 2 septembrie 2009
privind modificarea şi completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui Romniei prevede:

Art. 26^3 . - (1) mpiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu nchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu nchisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitrii unor drepturi.
Art. 26^4. - (1) Oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase n scopul determinrii alegtorului s voteze ori s nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu nchisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea exercitrii unor drepturi.
(2) Nu intr n categoria bunurilor prevzute la alin. (1) bunurile cu valoare simbolic, inscripţionate cu nsemnele unei formaţiuni politice.
Art. 26^5. - (1) Fapta persoanei care voteaz:
a) fr a avea acest drept;
b) de dou sau mai multe ori;
c) prin introducerea n urn a mai multor buletine de vot dect are dreptul un alegtor se pedepseşte cu nchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amend şi interzicerea exercitrii unor drepturi.

(2) Cu aceeaşi pedeaps se sancţioneaz utilizarea unei crţi de alegtor sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Art. 26^9. - Tentativa la infracţiunile prevzute n art. 26^3 şi art. 26^5 se pedepseşte.

Art. 26^10. - Bunurile destinate sau folosite la svrşirea infracţiunilor prevzute la art. 26^3 -26^8 ori rezultate din comiterea acestora se confisc.

CONTRAVENŢII

Art. 26^1 - (1) j) distrugerea, deteriorarea, murdrirea, acoperirea prin scriere sau n orice mod a listelor electorale permanente, a copiilor de pe acestea sau a tabelelor electorale se sancţioneaz cu amend de la 1.000 lei la 2.500 lei.

t) continuarea propagandei electorale dup ncheierea acesteia, precum şi sftuirea n ziua votrii a alegtorilor la sediul secţiilor de votare s voteze sau s nu voteze un anumit candidat se sancţionează cu amend de la 1.500 lei la 4.500 lei

vizite: 6826 redactor: Admin in Diverse

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog