en-joy  

Votul ilegal inseamna inchisoare- campanie a Ministerul Administraţiei şi Internelor

06 11 2009 21:52

Pentru prima oară în România, pe parcursul procesului electoral cetăţenii pot sesiza la 112 evenimentele de natură electorală. În ziua alegerilor, în dispeceratele de urgenţă 112 sunt desemnate persoane specializate pentru preluarea apelurilor de natură electorală. În acest fel NU va fi afectată capacitatea de gestiune a apelurilor de urgenţă.

INFRACŢIUNI

ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 95 din 2 septembrie 2009
privind modificarea şi completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României prevede:

Art. 26^3 . - (1) Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Art. 26^4. - (1) Oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.
Art. 26^5. - (1) Fapta persoanei care votează:
a) fără a avea acest drept;
b) de două sau mai multe ori;
c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Art. 26^9. - Tentativa la infracţiunile prevăzute în art. 26^3 şi art. 26^5 se pedepseşte.

Art. 26^10. - Bunurile destinate sau folosite la săvârşirea infracţiunilor prevăzute la art. 26^3 -26^8 ori rezultate din comiterea acestora se confiscă.

CONTRAVENŢII

Art. 26^1 - (1) j) distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale permanente, a copiilor de pe acestea sau a tabelelor electorale se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

t) continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei

vizite: 6123 redactor: Admin in Diverse

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog