en-joy  

Ziua mondială de combatere a virusului HIV/SIDA

02 12 2009 15:33

Pentru romni, 1 decembrie este Ziua Naţională, nsă aceeaşi dată este marcată n ntreaga lume drept Ziua Mondială de Luptă Anti-HIV/SIDA.

Ziua Mondială de luptă mpotriva SIDA, a fost marcată ncă din 1988 de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobndite) este o afecţiune a sistemului imunitar, caracterizata prin infecţii oportuniste, neoplasme, disfuncţii neurologice şi o mare varietate de alte sindromuri. (Acronimul SIDA provine din limba franceză: Syndrome d'Immuno-Deficience Acquis. Pe plan mondial se mai foloseşte şi acronimul AIDS, provenit din limba engleză: Acquired Immune Deficiency Syndrome.)

Orice persoană poate fi supusă riscului de infectare cu virusul HIV (virusul Imunodeficienţei Umane sau n limba engleză H uman Immunodeficiency Virus ) iar două treimi din cei infectaţi nu ştiu că sunt seropozitivi (purtători de HIV). Asia Centrală şi Europa de Est reprezintă zonele cu cea mai mare creştere de noi infecţii cu HIV iar jumătate dintre oamenii infestaţi cu HIV au vrste cuprinse ntre 15 şi 26 de ani.
Societatea civilă are datoria sa-si manifeste spiritul civic prin protejarea persoanele infectate cu HIV şi/sau bolnave de SIDA. Pentru protecţia confidenţialităţii de care trebuie să beneficieze fiecare infectat, a măsurilor de protecţie socială, a confidenţialităţii tratamentului adecvat, a fost elaborată şi aprobată n Romnia Legea nr. 584 din 29 octombrie 2002.

Comisariatul pentru Societatea Civilă şi exprimă ngrijorarea faţă de amploare acestei maladii şi ndeamnă la protecţie şi prevenire, ntruct SIDA reprezintă un pericol real pentru omenire, aducnd prejudicii morale, sociale şi economice.

###

Autor: Alexandra Malureanu

Comisariatul pentru Societatea Civilă

Str. Walter Mărăcineanu, nr.1-3, Intrarea 3, sector 1, Bucureşti

Tel. 021/314 60 67; 021/314 61 65

Fax. 021/315 31 99

Tel: 021/.314.60.67

www.comisariat.ro

presa@comisariat.ro

vizite: 8275 redactor: Admin in Despre O.N.G.-uri

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog