en-joy  

Proiectie de film si discutii cu regizoarea lui

07 12 2009 19:17

Alianţa Franceză din Braşov are plăcerea de a vă invita marţi, 8 decembrie, ora 17.30 la Mansarda CaseiBaiulescu la proiecţia filmului documentar Stella, un film de Vanina Vignal. Filmul este în limba română şi subtitrat în limba franceză.

Filmul a obţinutPremiul patrimoniului la Festivalul internaţional de filme documentare «Cinéma du réel2007».

Regizoarea Vanina Vignal, aflată în turneu înRomânia, va fi prezentă la proiecţie.

"Film impresionist ce depăşeste simpla observaţie a condiţiei de străin marginalizat. Cum să nu te ataşezi de Stella, atât de obosită şi de intensă? Şi cum să nu priveşti deci altfel toate aceste siluete anonime întâlnite în metrou? " Virginie FÉLIX – Télérama.

Stella locuieşte împreună cu soţul şi sora ei într-un cartier sărac, la nord de Paris. Stella vine din România şi îşi câştigă existenţa cerşind prin metrouri. Singura ei apropiere de societatea care o înconjoară are loc la spitalul unde se tratează. Stella duce o lupta în tacere.

Regizoarea Vanina Vignal are o relaţie strânsă şi bogată cu România. Stella este primul său film şi primul dintr-o trilogie care va include alte două filme în curs de realizare.

Vanina doreşte ca acest film să fie văzut de cât mai mulţi spectatori din România. O dorinţă împărtăşită şi de Centrul Cultural Francez din Cluj, care a fost sedus de calitatea deosebită a operei şi a fost convins de personalitatea generoasă şi ataşantă a regizoarei. Centrul Cultural Francez din Cluj i-a propus astfel Vaninei un turneu unic în felul său: ea va străbate România între 25 noiembrie şi 10 decembrie. Îşi va prezenta filmul şi va face cunoştinţă cu publicul din 13 oraşe mai mari sau mai mici, şi chiar în câteva sate.

În urma acestui turneu va rezulta un alt film…despre întâlnirile ei, despre dezbateri, despre oameni şi despre locuri.

Filmul şi dezbaterile cu Vanina Vignal sunt în limba română.

Am întâlnit-o poate pe un peron de metrou. Cu accent estic şi cu batic în cap, Stella cerşeşte în staţia de metrou Oberkampf din Paris. După aceea, încovoiată şi cu pas apăsat, se întoarce în mahalaua ei din periferia pariziană. O căbănuţă fabricată sub un pod, între calea ferată şi autostradă, pe care o împarte cu soţul ei, Marcel, şi sora ei Gabi. Stella a venit din România pentru ca Marcel să se poată trata. Acum el e mai bine. Acum Stella este cea epuizată. Stella începe să îşi piardă speranţa într-un viitor mai bun în Franţa unde, neavând documente, este „mai săracă şi mai mizerabilă decât în România“. Prezentând instantanee din cotidianul ei fără comentarii suplimentare, Vanina Vignal povesteşte viaţa unei imigrante, între precaritate şi clandestinitate, între speranţă şi renunţare, viaţă care devine astfel foarte concretă.

Cu timpul, prin observarea empatică şi încrederea câştigată, regizoarea reuşeşte să dea o dimensiune mai largă documentarului său, film impresionist care depăşeşte astfel simpla observare a condiţiei străinului marginalizat. Pentru că Stella este şi portretul unei femei. O femeie „obişnuită“ care visează, care suspină, care speră. Steluţa, cum o numeşte cu afecţiune Marcel apare ca o îndrăgostită într-un entuziasm adolescentin, gata pentru orice pentru bărbatul său. Este de asemenea povestea unei românce debusolate de căderea comunismului, dar care nu a uitat nimic din ororile erei Ceauşescu. Destinul unei muncitoare care regretă uzina de altădată, chiar dacă aceasta a costat-o un deget. Cum să nu te ataşezi de Stella, atât de molcomă şi atât de intensă. Şi cum să nu priveşti cu alţi ochi toate aceste siluete anonime cu care ne intersectăm pe străzi sau în metrou?

Virginie Félix - Télérama, 13 octobre 2007

Intrare libera.

--- comunicat organizatori--

vizite: 5821 redactor: Admin in Cultura

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog