en-joy  

Proiectie de film si discutii cu regizoarea lui

07 12 2009 19:17

Alianţa Franceză din Braşov are plăcerea de a vă invita marţi, 8 decembrie, ora 17.30 la Mansarda CaseiBaiulescu la proiecţia filmului documentar Stella, un film de Vanina Vignal. Filmul este n limba romnă şi subtitrat n limba franceză.

Filmul a obţinutPremiul patrimoniului la Festivalul internaţional de filme documentare Cinma du rel2007.

Regizoarea Vanina Vignal, aflată n turneu nRomnia, va fi prezentă la proiecţie.

"Film impresionist ce depăşeste simpla observaţie a condiţiei de străin marginalizat. Cum să nu te ataşezi de Stella, att de obosită şi de intensă? Şi cum să nu priveşti deci altfel toate aceste siluete anonime ntlnite n metrou? " Virginie FLIX Tlrama.

Stella locuieşte mpreună cu soţul şi sora ei ntr-un cartier sărac, la nord de Paris. Stella vine din Romnia şi şi cştigă existenţa cerşind prin metrouri. Singura ei apropiere de societatea care o nconjoară are loc la spitalul unde se tratează. Stella duce o lupta n tacere.

Regizoarea Vanina Vignal are o relaţie strnsă şi bogată cu Romnia. Stella este primul său film şi primul dintr-o trilogie care va include alte două filme n curs de realizare.

Vanina doreşte ca acest film să fie văzut de ct mai mulţi spectatori din Romnia. O dorinţă mpărtăşită şi de Centrul Cultural Francez din Cluj, care a fost sedus de calitatea deosebită a operei şi a fost convins de personalitatea generoasă şi ataşantă a regizoarei. Centrul Cultural Francez din Cluj i-a propus astfel Vaninei un turneu unic n felul său: ea va străbate Romnia ntre 25 noiembrie şi 10 decembrie. şi va prezenta filmul şi va face cunoştinţă cu publicul din 13 oraşe mai mari sau mai mici, şi chiar n cteva sate.

n urma acestui turneu va rezulta un alt filmdespre ntlnirile ei, despre dezbateri, despre oameni şi despre locuri.

Filmul şi dezbaterile cu Vanina Vignal sunt n limba romnă.

Am ntlnit-o poate pe un peron de metrou. Cu accent estic şi cu batic n cap, Stella cerşeşte n staţia de metrou Oberkampf din Paris. După aceea, ncovoiată şi cu pas apăsat, se ntoarce n mahalaua ei din periferia pariziană. O căbănuţă fabricată sub un pod, ntre calea ferată şi autostradă, pe care o mparte cu soţul ei, Marcel, şi sora ei Gabi. Stella a venit din Romnia pentru ca Marcel să se poată trata. Acum el e mai bine. Acum Stella este cea epuizată. Stella ncepe să şi piardă speranţa ntr-un viitor mai bun n Franţa unde, neavnd documente, este mai săracă şi mai mizerabilă dect n Romnia. Prezentnd instantanee din cotidianul ei fără comentarii suplimentare, Vanina Vignal povesteşte viaţa unei imigrante, ntre precaritate şi clandestinitate, ntre speranţă şi renunţare, viaţă care devine astfel foarte concretă.

Cu timpul, prin observarea empatică şi ncrederea cştigată, regizoarea reuşeşte să dea o dimensiune mai largă documentarului său, film impresionist care depăşeşte astfel simpla observare a condiţiei străinului marginalizat. Pentru că Stella este şi portretul unei femei. O femeie obişnuită care visează, care suspină, care speră. Steluţa, cum o numeşte cu afecţiune Marcel apare ca o ndrăgostită ntr-un entuziasm adolescentin, gata pentru orice pentru bărbatul său. Este de asemenea povestea unei romnce debusolate de căderea comunismului, dar care nu a uitat nimic din ororile erei Ceauşescu. Destinul unei muncitoare care regretă uzina de altădată, chiar dacă aceasta a costat-o un deget. Cum să nu te ataşezi de Stella, att de molcomă şi att de intensă. Şi cum să nu priveşti cu alţi ochi toate aceste siluete anonime cu care ne intersectăm pe străzi sau n metrou?

Virginie Flix - Tlrama, 13 octobre 2007

Intrare libera.

--- comunicat organizatori--

vizite: 6485 redactor: Admin in Cultura

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog