en-joy  

O altă poveste de iarnă

09 12 2009 21:09

Există un moment în luna decembrie când mi-e dor de o minune. Mă cuprinde magia unui colind şi uit de necredinţă, de necazurile personale, de visele măreţe, de muncă şi de datorii. Nu mă mai interesează programul de la televizor, hit-urile de la radio, titlul de pe prima pagină a ziarelor şi link-urile primite pe messenger. Ignor până şi vremea. Iar tot ce contează este sentimentul copleşitor de dor ce-l simt cum mă încălzeşte în dreptul pieptului, mă furnică pe şira spinării şi-mi lasă fără putere picioarele.

Mi-e dor... de bunicii de la ţară. Cei din partea tatălui sunt într-un sat din Târgu-Mureş. Stau, dragii de ei, şi mă aşteaptă. Le-am spus că voi merge la ei cu flori atunci când voi avea să le prezint pe soţul meu. Au trecut mai bine de zece ani de atunci. Dar ei au răbdare. Au la dispoziţie veşnicia.

Mi-e dor...de bunica ce stătea cu noi. Ne spunea mereu cum a suferit şi prin câte a trecut când a fost deportată în Rusia. Nu visa ea să mai trăiască în democraţie. Să-şi cumpere portocale în orice anotimp. Să nu mai strângă lucruri de care nu are nevoie. De patru ani însă tot tace. Şi casa ei este pustie.

Mi-e dor ...de mirosul cozonacilor făcuţi de mama. Şi de biscuiţii Moş-Crăciun, stea sau lună, pe care-i lăsa pe dulap, să nu ajungem la ei, căci îi făcea cu doua-trei zile înainte de împodobitul bradului. Apoi îi vopsea cu spumă de ou, cu ciocolată şi un amestec de colorant. După care le puneam pe aţă şi le agăţam lângă formele din carton făcute la şcoală ca ornament. Acum bradul e doar cu beteală, luminiţe şi câteva globuri.

Mi-e dor... de liniştea sfântă a sărbătorilor. Cu mersul spre biserică cu capul plecat al oamenilor. Cu colindul spus şoptit, ca o vecernie, cu glas smerit şi uşor răguşit de către cantorul în vârstă.

Mi-e dor... de iarnă. Să ningă în Ajun. Să fie poteci bătătorite şi sănii trase de părinţi. Să mi se facă milă de alb. Să ies cu prietenii şi să facem un om de zăpadă. Să-l facem frumos şi hazliu. Apoi să intrăm în casă, să bem un vin fiert şi să ne împărţim cadouri drăguţe.

Mi-e dor... de o minune. De a simţi, până în măduva oaselor, că există Crăciunul. Că în cea de a 12-a bătaie, Anul Nou vine ca printr-o magie, iar cele mai mari dorinţe se vor îndeplini.

Mi-e dor... dar clipa de dor trece. În jurul meu lumea aleargă să caute cel mai convenabil cadou, cel mai proaspăt cozonac şi cea mai buna promoţie la o ţinută elegantă. Peste tot răsună colinde, tânguitoare ca o durere de cap. Cerşetorii apar de unde nici nu te aştepti. Te sorcovesc, te fac să te buzunăreşti. La alt colţ cineva strânge donaţii: haine, încălţăminte, jucării, orice. Pentru cei nevoiaşi. Îi crezi, le dai un pachet făcut de acasă cu hainele care nu te mai încap.

Mi-e dor, e decembrie. Ce bine că iubiţelul mă ţine de mână! Imi spune că e sărbătoare. Că e minunat! Mă ia în braţe iar lacrimile mele se sterg de paltonul lui...

Oh, povestea aceasta nu se opreşte aici...! Continuă cu fiecare dor ascuns în inima ta. Şi a lui. Şi a ei. Şi a tuturor celor care sorb pe-nserat un colind anume. Fiecare are un colind de suflet. Un colind care deschide cutia amintirilor cu miros de scorţişoară. Spune povestea ta... apoi adormi, îmbrăţisat de taina visului rostit.

vizite: 9785 redactor: Anca Pepelea in LifeStyle

Comentarii

 

1. lady dior bags

22 05 2014 04:53
This process is stretch the muscles on the external oblique abdominis, 

2. replica handbags

15 11 2014 04:28
şte aici...! Continuă cu fiecare dor ascuns ďż˝n inima ta. Şi a lui. Şi a ei. Şi a tuturor celor care sorb pe-nserat un colind anume. Fiecare are un colind de suflet. Un colind care d 

3. replica shoes

15 11 2014 04:31
uns ďż˝n inima ta. Şi a lui. Şi a ei. Şi a tuturor celor care sorb pe-nserat un colind anume. Fie 

4. sukimens johnson

10 12 2014 03:56
It'll not become a J12 with out a familiar dial that includes squared hands and fingers and revolving applied Persia numeral time markers. 

5. breitling replica

08 09 2015 11:17
so good

Adauga si tu un comentariu

Bold Italic Underlined Link

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog