en-joy  

1 DECEMBRIE - ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ IMPOTRIVA HIV - SIDA

01 12 2004 13:13

Eu pot avea SIDA?

Daca cineva va intreaba ceva despre SIDA sau HIV si nu stiti sa ii raspundeti nu este absolut nici o rusine in a recunoaste ca nu stiti. Nu incercati sa improvizati un raspuns, puteti face mult mai mult rau decat bine. Incercati sa vedeti in fiecare intrebare dificila despre SIDA o posibilitate de a-i arata celui interesat o modalitate in urma careia sa se poata informa cat mai bine despre aceste subiecte. Pentru a putea raspunde la eventualele nelamuriri ale oamenilor legate de SIDA, iata cateva dintre cele mai frecvent utilizate intrebari si raspunsurile corecte.

Daca un coleg are HIV exista sanse sa iau si eu boala? Nu! HIV se transmite numai in urma contactului sexual neprotejat, prin utilizarea acelorasi ace de seringa sau prin transfuzie de sange infectat. De asemenea virusul se mai transmite de la mama la fat in timpul sarcinii, sau in timpul alaptarii. Persoanele infectate cu HIV nu pot transmite virusul celor din jur prin simplul contact cotidian. Nu veti putea primi HIV doar mergand la scoala cu o persoana care are virusul.

HIV se poate transmite prin sarut? Sansele de transmitere sunt foarte mici. Doar foarte rar virusul se afla in saliva, iar concentratia este atat de mica incat cercetatorii considera imposibila sansa de a contracta virusul pe aceasta cale. Existenta ranilor bucale sau a taieturilor poate duce in cazul unui sarut prelungit la un contact direct cu virusul. Nu a fost raportat nici un caz de imbolnavire ca urmare a unui sarut. Totusi oamenii de stiinta nu exclud total posibilitatea transmiterii virusului in urma unui sarut pasional, de lunga durata.

Pot sa contactez HIV in urma sexului oral? Este posibil. Sexul oral implica de multe ori sperma, saliva, sange lichide care contin HIV. HIV se transmite prin introducerea spermei infectate, a secretiilor vaginale, sau a sangelui in interiorul corpului unei alte persoane. In timpul sexului oral virusul poate patrunde in organism prin ranile din gura.

Atata timp cat folosesc, in timpul actului sexual prezervativul, nu pot contacta HIV, corect? S-a dovedit ca prezervativele impiedica contractarea infectiilor cu transmitere sexuala. Totusi ele trebuie folosite corect si mai ales de fiecare data cand are loc un contact sexual, fie el oral, anal sau vaginal. Singura modalitate sigura de a evita transmiterea SIDA este abstinenta sau intretinerea relatiilor intime cu o persoana care nu este infestata. Pentru mai multe informatii privind utilizarea prezervativului cititi si intrebarea legata de prezervative.

Amicul meu face numai face sex anal cu partenerul lui. Nu poate contacta HIV, corect? Gresit! Sexul anal cu un partener infectat este una din metodele de transmitere a HIV. Indiferent daca esti barbat sau femeie sexul anal cu o persoana infectata este foarte riscant.

Daca nu am folosit niciodata droguri injectabile si am intretinut relatii sexule numai cu persoane de sex opus, se poate sa contactez HIV? Da! HIV nu este discriminativ. Nu contactezi virusul numai daca esti homosexual sau daca folosesti droguri. Atat barbatii cat si femeile pot contacta virusul si transmite la randul lor infectia altor persoane cu care intretin relatii sexuale neprotejate. Daca un fost partener a fost infectat exista sanse ca si tu sa ai virusul.

Este posibil sa contactezi virusul donand sange? Nu, donand sange nu exista nici un risc de a te infecta cu HIV. Centrele de colectare a sangelui folosesc ace sterile, diferite pentru fiecare donator.

Daca am facut o transfuzie cu sange pot sa fiu infectat cu HIV? Este foarte improbabil, avand in vedere ca incepand din 1985 tot sangele donat este controlat si impotriva HIV. Donatorii sunt intrebati daca au abordat comportamente care sa fi crescut riscul contactarii HIV. Daca raspunsul lor este afirmativ ei nu sunt acceptati ca donatori. Astazi toate rezervele de sange sunt sigure.

Pot contacta virusul de pe capacele de WC sau folosind alte obiecte sanitare? Nu! Virusul nu poate supravietui pe capacele toaletelor sau pe alte obiecte sanitare, chiar daca ele intra in contact cu diferite lichide ale corpului omenesc. De asemenea nu poti lua virusul de pe telefoane publice, tasnitori de apa, bani sau clantele usilor.

Pot sa fiu infectat cu HIV in urma unei muscaturi de tantar sau de orice alta insecta? Nu poti lua HIV de la un tantar. Virusul nu poate supravietui in corpul acestor insecte si spre deosebire de malaria sau febra aftoasa nu poate fi transmis pe aceasta cale. De asemenea HIV nu poate fi luat nici de la alte insecte.

Acum doua luni am facut sex neprotejat cu o persoana pe care nu o cunoasteam. Ar trebui sa imi fac un test HIV? Da! Ar trebui sa consulti un medic si apoi sa faci un test.

Ce sa fac daca cred ca am fost infectat cu HIV? Tine minte ca pentru a contacta virusul trebuie sa fi fost implicat in activitati care maresc sansa contactarii bolii, printre care se numara: folosirea la comun a acelor de seringa, intretinerea de relatii sexuale neprotejate.

Daca esti in continuare ingrijorat vorbeste cu cineva si fa un test ca sa determini clar daca ai luat sau nu boala. Persoana cu care sa vorbesti poate fi un parinte, un medic sau un consilier de la cabinetele special amenajate pentru cei bolnavi de SIDA. Doctorul tau te poate sfatui sa iti faci un test HIV daca ai suferit de hemofilie sau ai primit sange in perioada 1978-1985.

Care este modul corect de folosire a prezervativului? Sansele de a lua HIV sau oricare dintre infectiile cu transmitere sexuala scad simtitor daca respecti urmatoarele reguli simple: foloseste prezervativul de fiecare data cand faci sex, fie ca este anal, oral sau vaginal. Latex-ul este o bariera eficienta impotriva virsului. Prezervativele din materiale naturale s-au dovedit a nu fi la fel de sigure din cauza porilor care se afla in membrana. De aceea folositi numai prezervative din latex. Aplicati prezervativul imediat ce penisul devine erect. Surplusul de aer din prezervativ poate duce la ruperea lui. De aceea strangeti capul inchis al prezervativului intre aratator si degetul mare inainte de a-l aplica. Atunci cand folositi un lubrifiant verificati eticheta pentru a va asigura ca are in compozitie apa.

Evitati folosirea produselor pe baza de gel, de crema sau de uleiuri pentru bebelusi. Aceste produse pot duce la slabirea prezervativului si implicit si la ruperea lui.

Daca simtiti ca in timpul actului sexual prezervativul se rupe opriti-va imediat si nu reluati actul sexual pana nu ati aplicat un nou prezervativ. Dupa ejaculare retrageti penisul cat acesta este inca erect si tineti de capatul prezervativului aflat la baza penisului pentru a evita alunecarea acestuia.

Nu folositi un prezervativ decat o singura data! Nu utilizati un prezervativ care este sifonat sau care a fost tinut langa o sursa de caldura mai multa vreme. De asemenea evitati sa folositi prezervativele pe care le-ati purtat mult timp in portofel. Si nu uitati: purtati mereu cel putin un prezervativ la voi!

Sursa: http://www.prevenire.home.ro/sida.htm

vizite: 16790 redactor: en-joy in Diverse

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog