en-joy  

Mihail Vakulovski de-o parte si de alta a interviului

10 03 2010 19:52

Pe Mihail Vakulovski brasovenii il cunosc fie si numai din interviurile semnate de el in revista Zile si Nopti. Lumea literara il stie dupa scrierile sale. Lumea artistica, dupa interviurile luate. Jurnalistii, dupa interviuri pe care le-a dat. Eu l-am cunoscut... la diverse conferinte, evenimente. Mereu cu un aparat dupa gat, zambitor, amabil si deschis oricarei conversatii. Vorbeam mereu despre ceva anume, ca si colegi de presa, pana cand, intr-o zi, l-am intrebat despre el. Atunci am descoperit un profesor. Un scriitor. Un om mare- si la figurat, caci la propiu il vazusem din prima clipa, are peste 1.90m.

Interviul care urmeaza nu este totusi despre el, nu in mod direct cel putin. Ci despre intamplarile prin care a trecut pentru interviuri.

- Cate interviuri ai realizat pana acum? cu aproximatie, in cati ani si din ce domenii erau persoanele

- Uhuhuhuhuhuhu, foarte multe, sute, multe de tot. Nu ţin minte cînd am făcut primul interviu „serios”, deşi tre’ să fi fost mult după ce eram deja cunoscut ca scriitor şi critic literar. Dar primele interviuri în joacă le-am făcut cu tata, cînd eram încă foarte mic, ţin minte şi acum, în verandă, el stătea în picioare, cu cotul pe pervaz, iar eu în mişcare, pe divan, pe podea, alergînd, aşa am învăţat cele mai multe lucruri, vorbind cu el despre poezie, proză, interviu, teatru, discutînd şi exersînd în acelaşi timp, de fapt mai întîi făcînd şi după aia discutînd despre…

Am făcut cele mai multe interviuri după ce am ajuns în România. Cînd locuiam la Chişinău eram mult prea preocupat de propria scriitură şi mă gîndeam mai puţin la alţii, chiar dacă lucram şi la cîteva reviste.

Am făcut interviuri cu oameni din domenii foarte diferite: scriitori, muzicieni, pictori, istorici, sportivi, profesori, călugări, jurnalişti, regizori, actori, scenarişti, deţinuţi politici, oameni care au trăit momente speciale, oameni prinşi în chinga istoriei, oameni care au suferit din motive politice sau istorice; fiecare om ascunde o poveste, cu fiecare om poţi avea o discuţie interesantă.

- Care a fost cel mai...special/ emotionant interviu pt tine? (de ce, cand, unde, cat a durat…)

- Au fost multe interviuri „speciale”, de la fotograful care se bagă sub tomberoanele cu urşi, ieşind cînd vrea să iasă şi animalul şi speriindu-l el pe urs cu blitzul, nu invers, la campionul mondial la gastronomie, de la super starurile rock de la Tiamat, Lacrimosa, Within Temptation, Nightwish, My Dying Bride la Mariana Tîrcă, de la Gh. Crăciun, Dan Perjovschi, Liviu Antonesei la Roman (Zdob şi Zdub), Mihnea, Răzvan, Nick (Luna Amară), Andy Ghost şi Teo Peter jr. (Altar) sau Oigan (Kumm), Junkyard (ex-Şuie Paparude), Bobi (Fără Zahăr), Harry Tavitian, Felicia Filip, Hanno Hofer (Nightlosers), de la Sergiu Nicolaescu la Radu Muntean, de la N. Manolescu la Ş. Baştovoi şi D. Crudu… Am făcut o carte de interviuri cu supravieţuitorii Holocaustului, editată de Polirom, şi mai am - la sertar, no - încă două manuscrise de interviuri: cu tinerii dintre milenii (scriitori, muzicieni, oameni de radio, sportivi…), gata de multă vreme, ca şi volumul de interviuri cu poeţii "80"-işti… Îmi plac foarte tare interviurile şi-s mulţumit de multe, dar asta depinde - iar - de cel care răspunde. Interviurile cu supravieţuitorii Holocaustului au fost foarte, foarte emoţionante, n-aş mai fi în stare să repet experienţa… Le-am făcut într-o perioadă destul de scurtă, vreun an de zile, asta însemnînd interviul propriu-zis, adică facerea întrebărilor, găsirea oamenilor, explicaţia despre ce e vorba, interviul, apoi culegerea, corectarea şi redactarea lor. M-a durut foarte tare capul în acea perioadă, de fapt, atunci am avut cele mai mari dureri de cap - la propriu, visam fragmente din interviuri – cinematografic, din alea cu camerele de gazare a mamelor, taţilor şi copiilor, cu „Întinde degetele în faţă!” şi tăierea lor, apoi: „Culege-ţi-le! Nu vezi că faci mizerie! ş.a.m.d. Am făcut un interviu şi c-un şaman, şi încă la genul feminin – Sainkho, un muzician-scriitor cu totul special, pe care Bjork o divinizează, de altfel, acela a fost unicul interviu făcut faţă-n faţă în rusă, Sainkho fiind din Siberia, chiar dacă acum e profă la Viena.

- A fost vreun interviu realizat in conditii speciale?

- Da, am făcut un "interviu" cu Cristian Popescu… care nu mai exisa… A trebuit să mă gîndesc doar la nişte întrebări pentru "răspunsurile" din textele lui. Au fost şi multe altele în condiţii cu totul speciale, ţin minte cum am făcu cu Mircea Cărtărescu interviul la Motoare, era vînt şi ne zburau foile, cînd am făcut interviul cu Bogdan Ghiu, în barul US, mi-au furat şapca pe care abia mi-o luasem de la Cluj, cu N. Manolescu am făcut interviul la el în bucătărie, un interviu foarte special pentru mine, primul interviu cu Harry Tavitian a avut loc în culise, cu Răzvan Exarhu am făcut un interviu despre expoziţia despre kitschul din „casele noastre”, adunată de el… Cred că unul din interviurile cu Dan Perjovschi a fost cel mai solicitant din punct de vedere fizic:), pentru că pentru el a trebuit să mă duc la Sibiu (de la Braşov), unde taman atunci se termina o expoziţie de-a lui, la Brukental, expo pe care a trebuit s-o ştergem - la propriu - cu dosul palmei, că era desenată cu creionul pe pereţii unor săli din muzeu şi abia după asta am făcut interviul, la reportofon, în ceainăria de pe lîngă piaţa centrală, dar tot pe acolo am făcut şi interviurile cu rock-erii care veniseră la Artmania. Apoi a trebuit să le culeg, iar cele cu Johan Edlund, Anders Iwers, Tilo Wolff , Anne Nurmi, Robert Westerholt, Jeroen van Veen au trebuit traduse, îţi dai seama. A, a făcut revista web EgoPhobia un număr special cu mine şi cu frate-meu şi ne-au rugat să facem cîte un interviu unul cu altul, adică eu l-am întrebat pe el, el m-a întrebat pe mine, alt interviu cu totul special...

- Cat de special te-ai simtit tu dupa ce-ai avut ocazia sa vorbesti cu artistii pe care ii admirai?

- Nu m-am simţit niciodată mai special decît înaintea interviului, poate şi pentru că am început să fac interviuri după ce m-am simţit foarte puternic. Dacă făceam interviul cu Tiamat la 19 ani… nu ştiu cum m-aş fi simţit, Tiamat fiind una din formaţiile pe care le ascult de cînd a apărut pînă astăzi. Ştiu că interviurile pe care le fac sînt importante şi pentru cel care răspunde la întrebări şi atunci sîntem chit.

- Cu cine ti-ai dori sa realizezi un interviu in viitor? de ce, unde...

- E un "interviu" imposibil, cu tata.

Altfel, nu tînjesc după interviuri, le fac fiindcă ştiu că-s foarte importante, e o specie literară deosebită – şi pentru artişti, şi pentru cititori.

- Cate interviuri ai dat tu pana acum? in ce calitate 

- Multe, peste o sută, numai în luna asta am dat vreo 6 interviuri – despre piaţa de carte şi despre literatură, despre cărţile pe care le-am editat de curînd, despre revista pe care o fac, Tiuk!, unul fără temă, general, şi – iată – acesta pare un interviu despre interviuri. În general sînt întrebat despre literatură, cultură, muzică, Tiuk!, Basarabia, literatura rusă, traduceri, viaţă literară, relaţia R.Md. - Ro… Deci „în calitate” de scriitor, traducător, realizator al revistei Tiuk! şi român basarabean…

- De ce ai ales meseria de jurnalist in locul celei de profesor?

- N-am ales, mie nu-mi place să aleg între ceva şi altceva. Eu am trăit cu convingerea că se poate şi aia, şi aia, nu trebuie să alegi. Imediat după absolvirea facultăţii am lucrat în 4-5 locuri, şi cercetător ştiinţific la Academia de Ştiinţe, şi lector la Universitate, şi redactor la revista „Contrafort” (dar şi colaborator la alte reviste), şi prof la liceul româno-german, iar seara descărcam TIR-uri (acest „loc de muncă” era cel mai profitabil, de altfel). Acum sînt ziarist pentru că Braşovul nu are multe variante, iar Facultatea de Litere de la Braşov e bine baricadată. Oricum, nu-mi doresc să mă întorc în învăţămînt, pentru că e mult de muncă şi se munceşte pe nasturi.

Aici am oprit interviul. Oare v-ati oprit o clipa in visare cand ati citit un artist preferat din lista lunga a interviurilor pe care le-a realizat? Sau v-ati oprit pentru a cauta in Internet un nume rostit de el? Ori v-ati oprit o secunda gandurile mirati de cati oameni minunati a intalnit Mihail?

Apropo, el nu se opreste.

- „Partea artistică” înseamnă foarte mult pentru mine, de fapt scriitura e viaţa mea – sună pretenţios, dar acesta e adevărul. Am fost întrebat recent cîte cărţi am publicat şi cîte am tradus şi n-am ştiut să răspund, dar am verificat şi m-am cam mirat şi eu, pentru că am publicat deja 10 cărţi (plus 2 reeditări) şi am tradus 7… Ce urmează? Am cîteva cărţi nepublicate încă şi cîteva la care lucrez acum, dacă n-aş scrie ar trebui să fac altceva foarte important pentru mine, altfel viaţa mea nu ar avea rost.

Din bibliografia lui Mihail Vakulovski:

S-a n ăscut pe 10 august 1972 în satul Antoneşti, raionul Ştefan Vodă, URSS. În 1994 absolveşte Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova, în 2002 îşi susţine doctoratul la Universitatea Bucureşti (cond. şt. – N. Manolescu).

Traducător din literatura rusă (Vladimir Vysotski, Bulat Okudjava, Daniil Harms, Marina Vlady, Victor Erofeyev, Vladimir Sorokin, Fraţii Presniakov, Nicoleta Esinencu, Venedikt Erofeev, texte din muzica rock etc.).

Membru al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România (ASPRO) şi al Uniunii Scriitorilor din Moldova (USM).

Premiul SOROS pentru manuscrisul “Nemuritor în păpuşoi” (1997), Premiul SOROS pentru volumul de poezie “Nemuritor în păpuşoi” (1997), Premiul US din Moldova pentru debut (1997), nominalizat de ASPRO printre primele 5 cărţi de debut (1997), Marele Premiu Underground literar pentru management cultural performant (2001), Premiul Underground “Zona alternativă” pentru “Biblioteca Tiuk!” (2002).

CĂRŢI PUBLICATE:

- “Nemuritor în păpuşoi”

(poezie, Editura “Arc”, Chişinău, 1997, grafica – Mihai Bacinschi)

(ediţia a II-a - la Editura Vinea, Bucureşti, 2006)

- “Nicolae Manolescu”

(monografie - Editura “Aula”, Braşov, 2000),

- “Caiet cu zmei de care n-am mai ridicat niciodată nici măcar în copilărie

(poezie, cu un comentariu grafic de Dan Perjovschi, “Biblioteca de Poezie”, Bucureşti, 2002),

- “TU”, împreună cu Alexandru Vakulovski

(ilustraţia copertei - Dan Perjovschi, “Biblioteca de Poezie”, Bucureşti, 2002),

- “Tatuaje

(poezie, Ed. Vinea, Bucureşti, 2003),

- "Holocaustul evreilor români (Din mărturiile supravieţuitorilor)"

(Editura "Polirom", Iaşi, 2004),

- "odada"

(poezie, Ed. Vinea, Bucureşti, 2004. Ediţia a II-a - 2009, coperte – Al. Pecican),

- "Piatra lui Sisif sub limba lui Demostene" ,

(poezie, Ed. Pontica, Bucureşti, 2005),

- "ИЛЬ ПЛЁ" ,

(poezie, Biblioteca Argeş, Piteşti, nr. 12, aprilie, 2006).

- „nEUROCHIRURGIE”

(teatru, Ed. Vinea, Bucureşti, 2009, coperte – Al. Pecican)

vizite: 39738 redactor: Anca Pepelea in Cultura

Comentarii

 

1. Louis Vuitton Handbags Outlet

05 09 2012 20:32
Hi! Your publish rocks and can be a great study! 

2. Ugg Boots On Sale

01 11 2012 08:30
You guys have a wonderful website intending the following, KIU! 

3. payday loans

19 01 2013 14:58
aarvayfu 

4. generic viagra online

02 02 2013 18:40
gozcnvga 

5. payday loans online

04 02 2013 02:02
qztolz 

6. mcitp

06 02 2013 08:10
payday loans online 

7. payday loans

09 02 2013 03:59
pvwivgf 

8. chanel replica

25 02 2014 04:28
1972 în satul Antoneşti, raionul Ştefan Vodă, URSS. 

9. Latoya

28 04 2016 03:47
This makes eveiythrng so completely painless. 

10. http://viagragenerika.pw/ricetta-viagra-calabrese.html

18 10 2016 12:40
Wow! Great to find a post with such a clear message! 

11. leasen ratenkredit autokauf vergleich

17 11 2016 02:54
Calling all cars, calling all cars, we're ready to make a deal. 

12. http://alaustinlbc.com/list-of-car-insurance-companies-nz.html

05 12 2016 21:59
Thought it wouldn't to give it a shot. I was right. 

13. http://kfzversicherungvergleichde.info/kfz-versicherungen-preisvergleich.html

20 12 2016 14:23
That's really thinking of the highest order 

14. http://onlinekreditsuche.pw/kredit-umschuldung-guenstigste-zins-negativ.html

29 12 2016 01:04
Going to put this article to good use now. 

15. Dia chi nam linh chi vang tai quan 11

22 05 2017 13:08
Nấm Linh Chi Nguyęn Tai từ lâu đă được mệnh danh lŕ thần dược của nhân gian. 

16. dong trung ha thao

31 05 2017 12:18
Đông trůng hạ thảo lŕ loại có dưỡng chất tốt nhất. 

17. banh trung thu tai Tra Vinh

14 07 2017 10:50
Cửa Hŕng Sâm Yến Thịnh Phát xin giới thiệu các loại bánh trung thu yến sŕo 2017 đặc biệt thơm ngon. 

18. cua hang banh trung thu o quan Long Bien

28 07 2017 05:07
Bánh trung thu cao cấp Yến sŕo của công ty Yến sŕo Khánh Hňa đă được sự chi cục An toŕn vệ sinh thực phẩm

Adauga si tu un comentariu

Bold Italic Underlined Link

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog