en-joy  

Mos Nicolae

05 12 2004 17:21

In noaptea de 5/6 decembrie se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sint cuminti, lasindu-le in ghete dulciuri si alte daruri, insa tot el este acela care-i pedepseste pe cei lenesi si neascultatori. In dimineata de Sf. Nicolae, copiii cuminti gasesc daruri in ghetute. E un obicei vechi, nu numai la romani, de a face cadouri in aceasta zi. Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata. De altfel, povestea darurilor impartite pe furis in aceasta noapte incepe din vechime.

Se spune ca insusi Sfintul Nicolae a ajutat trei sarmane fete din orasul sau, aducindu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut. Casa in care traiau cele trei surori era mai mult decit saraca. Tatal lor planuia sa-si vinda fetele, crezind ca astfel se va chivernisi. Plinsetele si rugamintile fiicelor sale nu l-au induplecat pe batrinul cu suflet negru. Sfintul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinta sa. Noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reusit sa se marite curind. La fel a facut Mosul si in urmatorii doi ani, iar sora cea mijlocie si apoi cea mica au reusit sa se aseze la casele lor. De atunci si pina in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfintului Nicolae, cei dragi noua, si in special copiii, primesc daruri, de la Mosul care nu li se arata niciodata.

Cine e Mos Nicolae?

Cunoscut in Transilvania si sub numele de Sin-Nicoara, Sfintul Nicolae este cel mai popular sfint in Ardeal. Sarbatoarea lui a generat un adevarat folclor, de la darurile de Mos Neculai si pina la obiceiurile si legendele diferentiate de la sat la sat. Nascut in cetatea Patara din tinutul Lichiei, din Asia, Sf. Nicolae (in limba greaca biruitor de popor) s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le facea. Dupa ce i-au murit parintii, Nicolae si-a impartit averea saracilor si a intemeiat manastirea Sionului de linga Mira, capitala Lichiei, calatorind ca prelat la Ierusalim. Crestinii acelor timpuri au pastrat memoria numeroaselor sale minuni (readucerea la viata a unui corabier cazut de pe catarg, vindecarea unor boli incurabile, oprirea, prin rugaciune si post, a furtunii de pe mare s.a.). In ultima parte a vietii s-a retras la manastirea ctitorita de el, a Sionului, unde a fost inmormintat la 6 decembrie 352. Dupa opt ani, imparatul Justinian a ridicat la Constantinopol o biserica, in cartierul Vlaherne, cu hramul numelui sau. Ducindu-se vestea ca din mormintul sau izvoraste mir, crestinii din intreaga lume au facut pelerinaj, vindecindu-se de boli incurabile. Din veacul al XIX-lea, mina dreapta a Sfintului Nicolae se pastreaza la Biserica Sf. Gheorghe Noi din Bucuresti, unde se gaseste si mormintul Sfintului voievod martir Constantin Brincoveanu cu cei patru fii ai sai. Numeroase biserici din tara si mai ales din Ardeal au hramul Sfintului Nicolae.

Le Pre Fouettard In Franta, Sfintul Nicolae este insotit de un personaj pe care oamenii din Metz il dispretuiesc. Pina in 1552, Mos Nicolae venea singur pe 6 decembrie si aducea jocuri si dulciuri copiilor cuminti, dar si celor mai putin cuminti. In anul acela, Imparatul Carol al V-lea a asediat orasul Metz. Messienii au fost nevoiti sa ceara ajutor regelui Frantei pentru a face fata asediului care a tinut, cu toate acestea, pina in ianuarie 1553. Breasla tabacarilor a inventat chiar in timpul asediului un personaj grotesc pentru a-i imbarbata pe locuitorii din Metz. Personajul il reprezenta pe Carol al V-lea si purta cu el un bici cu care incerca sa pedepseasca tinerii si tinerele, alergindu-i pe strazi. Anul urmator, pentru a se bucura de libertate, breasla a reinnoit ideea acestui personaj urit, dezagreabil. Trecerea lui prin oras coincide oarecum cu aceea a Sfintului Nicolae.

Anii au trecut si, cu timpul, a devenit un obicei ca Sfintul Nicolae sa aduca dulciuri, iar caricatura lui Carol al V-lea sa apara pedepsind copiii neascultatori cu nuielusa usturatoare. Oameni pasnici, locuitorii din Metz l-au uitat pe Carol al V-lea si l-au botezat Pre Fouettard (mosul care vine cu biciul) pe cel care-l insotea pe Mos Nicolae, patronul copiilor.

Imaginea acestui personaj s-a raspindit putin cite putin spre Nord si astfel Pre Fouettard a fost acceptat in Germania, Olanda, Belgia, rezolvind uneori problemele educative ale unor parinti, prin aparitia sa, care speria copiii neascultatori. Ideea nuielusei care pedepseste a ajuns pina pe meleagurile noastre.

La noi, de Mos Nicolae, copiii cuminti primesc, pe linga dulciuri si jucarii, o legatura de nuieluse frumos colorate, iar cei mai putin cuminti primesc o nuielusa adevarata care sa le aminteasca de o eventuala pedeapsa. Sfintul Nicolae si aghiotantul sau Ideea de mos care aduce daruri copiilor a aparut in Scandinavia, cu multe mii de ani inainte de Hristos. Vikingii aveau un zeu, Odin, care calatorea prin toata lumea, in timpul iernii, calare pe un cal cu opt picioare, oferind daruri celor buni si pedepsindu-i pe cei rai. Desi in crestinism s-au pierdut aceste povesti, in constiinta oamenilor ele au ramas prin existenta unor personaje cum ar fi Sfintul Nicolae si Mos Craciun.

La crestinii din Republica Ghana, mosul care aduce daruri vine din jungla, in timp ce in Hawaii el coboara din barca. In districtul german Berchtesgaden, 12 tineri imbracati in paie si avind masti care reprezinta animale danseaza in urma Sfintului Nicolae, sunind din talangi. Dupa ce ofera daruri fiecarei case in parte, tinerii dau gazdele afara facindu-se ca le bat, un fel de pedeapsa simbolica pentru eventualele rele savirsite. Si in Germania, Sfintul Nicolae vine cu un aghiotant care poarta nume diferite. Sfintul Nicolae are aici un sac in spate si un bat in mina, in timp ce aghiotantul este o fiinta inspaimintatoare.

In Danemarca, cel care aduce daruri cara un sac in spinare si este purtat de reni. Copiii pregatesc o farfurie cu lapte sau o budinca de orez, in speranta ca aceasta va fi mincata de elfi, personaje despre care se crede ca il ajuta pe aducatorul de daruri.

Polonezii cred ca darurile vin de la stele, in timp ce ungurii spun ca ele sint aduse de ingeri.
In Siria, cadourile vin cu o camila tinara in data de 6 ianuarie. Copiilor italieni le aduce daruri personajul La Befana, despre care se crede ca a refuzat sa-i conduca pe intelepti la Bethleem cind acestia i-au trecut pragul, motiv pentru care La Befana isi petrece timpul mergind din casa in casa pentru a-l gasi pe Copilul Hristos.

Alte ipostaze ale Sf. Nicolae

O alta ipostaza a Sf. Nicolae este cea de iscoada la diavol. Se spune ca Dumnezeu a facut un contract cu Necuratul ca cei vii sa fie ai lui Dumnezeu, iar cei morti, ai lui Necuratu. Vazind insa Dumnezeu ca e rau, a trimis pe Sf. Nicolae sa intrebe cine poate sa ia contractul acela de la Necuratul. Si a stat Sf. Nicolae treizeci de ani la poarta iadului, pina a reusit sa puna unui drac intrebarea ce i-o spusese Dumnezeu. Iar Necuratul i-a raspuns: Numai acel ce se va naste din Duh Sfint va putea sa-l ia. Dumnezeu a trimis duhul sau de s-a nascut Hristos. Cind a implinit Hristos treizeci de ani, a mers si a luat contractul si de atunci au ramas oamenii sa fie judecati dupa pacatele lor. Iarna incepe in noaptea de Sf. Nicolae Expresia populara S-a dat Sf. Nicolae jos din cui are radacini in credinta ca sfintul ii ajuta pe hoti in ispravile lor si exprima faptul ca parintii ameninta copiii obraznici, aratind nuiaua doar cu degetul.

Tot in popor se spune ca iarna incepe la Sf. Nicolae. Mos Nicolae este batrin si are barba alba, iar in aceasta zi Mosul isi scutura barba, deci trebuie sa ninga. In aceasta zi, se spune: A intinerit Sf. Nicolae. De regula, de ziua lui apare pe un cal alb, aluzie la zapada care cade in luna decembrie, si se spune ca daca Sf. Nicolae a venit pe un cal alb, Sf. Ion va merge pe un cal negru, adica va intoarce iarna. In ziua de Sf. Nicolae incepe ziua sa se mareasca: La Sf. Nicolae se intoarce noaptea la ziua cu cit se intoarce puiu-n gaoace, zice poporul. De ziua lui se fac vraji, farmece si pronosticuri meteorologice, se pun crengute de pomi fructiferi in apa pentru a inflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozeaza si rodul livezilor pentru anul viitor.

sursa: Desprecopii.com

vizite: 12489 redactor: en-joy in Diverse

Comentarii

 

1. Asigurari de Sanatate

20 03 2012 14:56
Sincer..nu stiam pana acum toate aceste povesti despre Mos Nicolae,dar imi pare bine ca am dat peste articolul tau. Acum voi avea cu siguranta ce sa le povestesc copiilor mei  

2. Geci de iarna copii

17 09 2014 13:16
Pentru Mos Nicolae eu m-am gandit sa ii fac cadou fetitei mele o geaca de iarna copii. Este un cadou frumos si util avand in vedere ca nu ii mai plac ale ei geci de iana copii. 

3. play view website

16 05 2016 15:19
hey, i loved it, i will share it. 

4. Snaptube app

31 05 2016 13:40
This app lets you enjoy the HD movies on your windows PC, android, MAC device 

5. shareit for pc

01 06 2016 12:14
you can easyly download and install 

6. playbox hd

08 06 2016 13:24
best application allows you to download movies. 

7. William Peloquin

10 06 2016 15:26
Get videoder for HD videos 

8. showbox app

15 06 2016 10:12
great movie downloading application 

9. videoder app download

05 07 2016 07:31
Best youtube video downloader for free. 

10. Showbox Apk Download

29 08 2016 15:36
You can enjoy latest movies now on galaxy s7 mobiles. 

11. Vidmate App

31 08 2016 13:50
Thanks a lot for the lovely article. I really appreciate it. 

12. thoughts for this

15 09 2016 12:06
thanks for this review. 

13. download kingroot apk

04 10 2016 15:40
nice blog 

14. http://showboxappdownloadapk.com/

16 10 2016 16:28
Nice site 

15. http://itubeapkdownloadapp.com/

16 10 2016 16:33
Nice blog 

16. http://getshowboxapp.com

16 10 2016 16:39
Good site 

17. rohit

11 12 2016 21:24
Showbox App is a furthermore developed movies app to give the films, pictures of anime and the shows.Im glad to tell you that,tis is my tutorial on Showbox apk download 

18. K7 total security 2017 crack

29 12 2016 22:10
This post could not be written any better! 

19. Showbox

31 12 2016 09:38
I have just found this amazing movie streaming app - Showbox. Try it once and you would get addicted to it. Watched full season of my favourite TV show series. 

20. FramaRoot Apk Download

17 02 2017 12:47
thanks 

21. Instagram for Pc

19 02 2017 13:10
Download Instagram for Pc 

22. idm crack for free download

20 04 2017 19:26
download it now!! 

23. cartoon hd apk

01 08 2017 18:54
i am really impressed with post. 

24. Epson Tech Support Number

27 10 2017 12:13
nice post 

25. PutLocker RS Movies

02 11 2017 12:21
Great Movies are available on putlocker rs movie download sites 

26. lihisu22

29 03 2018 10:24
og youtube

og yputbe
og tube 

27. Mark

21 05 2018 00:04
I love all the posts, I really enjoyed, I would like more information about this, because it is very nice.Thanks for sharing. 

28. Sophia Roz

09 06 2018 10:36
Thank you very much for the effort and kindly keep posting something like this every time,
it goes a long way to help people like us. 

29. DrFone Crack

29 06 2018 15:44
Website dialogue light-weight but remarkable for that reading, you happen to be almost completely success in the direction of it. 

30. James Andrews

28 07 2018 20:32
Very Good & much Great. Thanks For Sharing.
Winthruster Crack 

31. Crackmysoft.com

27 08 2018 14:04
Excellent post. 

32. 2 bhk flat for sale in shimla

20 09 2018 15:36
NIce Post good luck 

33. Likaerugs

23 10 2018 06:45
leggi la svizzera online

19d8 comprare online in svizzera 

34. Erazmerugs

29 10 2018 11:10
canada online online female

aa9c click here online low cost 

35. Ignatijerugs

02 11 2018 12:49
only for you online one a day

a541 try it online 5mg online online 

36. Ignatijerugs

02 11 2018 12:59
online online uk

a541 the online online 

37. Savinaerugs

07 11 2018 18:56
only now online capsules

73a1 online expiration date 

38. Leonginaerugs

08 11 2018 05:09
8a4c we choice online online brand


online online

prices for 36 hour online 

39. Gosoftzone.com

10 11 2018 10:23
Excellent post. 

40. Leonidaerugs

12 11 2018 15:00
costo del online en venezuela

370d online online warning

370d 

41. Avdotyaerugs

21 11 2018 02:51
onlineo online online

3bc5 try it cheap online daily

Adauga si tu un comentariu

Bold Italic Underlined Link

Toate drepturile sunt rezervate ATZ. Nici o informatie din acest site nu poate fi preluata, integral sau partial fara acordul din partea ATZ. Redactorii sunt direct responsabili pentru continutul articolelor si a stirilor.

rss feed atom feed Powered by eyeblog