Procesul de inscriere pentru cel de-al doilea ciclu al Proiectului Tinerilor Profesionisti, finantat de Comisia Europeana in cadrul Programului PHARE 2003, a fost redeschis la data de 1 septembrie. Programele de un an si de doi ani, pentru stagiari si, respectiv, bursieri, vor incepe dupa finalizarea procesului de selectare, preconizata a avea loc la inceputul anului 2005. Candidaturile prezentate pana la termenul stabilit initial (2 august 2004) raman valabile si nu trebuie reconfirmate. Noul termen limita pentru inscriere, valabil pentru ambele programe YPS, este 30 noiembrie 2004. Formularele de inscriere, atat online cat si in format PDF sunt disponibile pe site-ul proiectului, www.yps.ro.

Proiectul Tinerilor Profesionisti (YPS) reprezinta o initiativa semnificativa, finantata de Uniunea Europeana cu 4 milioane de euro, in vederea accelerarii ritmului de modernizare a serviciilor publice din Romania. Proiectul pregateste un nucleu de manageri ai unei noi generatii in serviciile publice, neutri din punct de vedere politic si formati profesional in spiritul valorilor si principiilor moderne ale Uniunii Europene in domeniul managementului sectorului public. Proiectul sprijina pregatirea in vederea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, contribuind la dezvoltarea capacitatii administratiei publice la nivel central si local. Obiectivul amplu al proiectului este sa creeze sistemele de recrutare si selectare, instruire, evaluare si plasare in posturi, adecvate unui model rapid de dezvoltare accelerata a inaltilor functionari ai serviciilor publice.
"Bursierii" sunt tineri cu studii superioare care urmeaza mai intai maximum 12 luni de studii postuniversitare la universitati, scoli de administratie publica si alte centre de renume din Europa. Ei vor urma apoi un program de 10 luni de instruire si experienta practica in cadrul Institutului National de Administratie, care ii pregateste
pentru a lucra in domeniul serviciilor publice din Romania.
Cel de-al doilea grup, de "stagiari", este format din tineri cu experienta in domeniul administratiei publice din Romania. Ei urmeaza intai un program de instruire de 6 luni in cadrul Institutului National de Administratie, care alterneaza expunerile teoretice cu doua perioade de practica in ministere din Romania. Apoi, maximum 60 de tineri vor fi selectati pentru a efectua practica in cadrul administratiilor statelor membre ale UE timp de 3 luni (aprilie – iunie 2005), inainte de a-si relua activitatea in cadrul serviciilor publice din Romania. Informatii suplimentare: Biroul Central – tel. 021 311 01 40, 315 08 73; Biroul pentru Instruire – tel. 021 314 60 66, 314 50 56 int. 17090.
Sursa : Buletin „Caleidoscop”