Temerile potrivit carora "vechile" membre ale Uniunii Europene vor fi invadate de un val de muncitori necalificati din tarile estice care au aderat la UE la 1 mai 2004 s-au dovedit a fi nefondate, se arata intr-un raport citat de EUobserver.
Raportul comandat de Vedior, una dintre cele mai mari companii de recrutare de personal din lume si realizat de Universitatea din Manchester, arata ca "temerile initiale de un val de forta de munca ieftina si necalificata din cele zece noi membre UE nu s-au materializat".
"Chiar si dupa expirarea acordurilor de tranzitie, migratia pe scara larga pare putin probabila, cel putin pe termen mediu", se mai arata in studiul citat de EUobserver.
Majoritatea celor 15 vechi membre UE au implementat acorduri de tranzitie pentru a impiedica "inundarea" pietei muncii autohtone cu forta de munca ieftina din tarile estice.
Conditiile impuse muncitorilor veniti din noile membre UE variaza de la tara la tara. Astfel, Suedia nu a impus nici un aranjament de tranzitie, in timp ce Germania a anuntat ca va impune restrictii specifice pana in 2011.
Se pare ca muncitorii calificati tind sa migreze in tarile vestice, dar intampina obstacole legate de cultura, birocratie si limba. Daca nu sunt abordate spre a fi rezolvate, aceste bariere "s-ar putea dovedi a fi in detrimentul economiei", se arata in studiul citat. Dificultatile identificate in studiu includ "diferente intre sistemele de calificare academica si profesionala din tarile UE", "dificultati de limbaj" si "temerea ca cererea de pe piata muncii nu va fi satisfacuta daca forta de munca calificata migreaza in alte tari".
Zach Miles, director executiv al Vedior, a afirmat ca "lipsa de recunoastere a calificarilor din alte tari ramane o piedica majora in calea mobilitatii fortei de munca". "Din acest punct de vedere, UE nu poate fi numita o piata unica eficienta", mai precizeaza Miles.
Intr-un efort de a combate aceasta "lipsa de recunoastere a calificarilor", Comisia va lansa, la 31 ianuarie, la Luxemburg, sistemul "Europass" – o incercare de a da tuturor cetatenilor sansa de a-si echivala calificarile pe teritoriul UE.
Sistemul Europass presupune completarea unui CV Europass, cu o structura comuna in toate limbile, un pasaport "de limba" Europass (ce va permite lucratorilor sa descrie cunostintele de limba) si alte trei documente care vor permite cetatenilor sa se "promoveze" ca angajati. Centrele Europass vor fi infiintate, in curand, in 30 de tari (in cele 25 de membre UE, Romania,Turcia, Bulgaria, Norvegia si Islanda) pentru a ajuta cetatenii care vor sa munceasca in alta tara din UE sa completeze documentele necesare.
Sursa: Curierul National