Deşi este o instituţie relativ tânăra, Agenţia Judeteana pentru Ocuparea Forţei de Muncă s-a impus deja ca un lider al serviciilor sociale din România. Prin calitatea şi diversitatea serviciilor sale, prin abordarea flexibilă şi moderană a problemei şomajului, AJOFM a reuşit să acorde in timp consultanţă in vederea orientarii profesionale şi asistenţă socială, unui numar impresionant de solicitanţi.Transformarea oficiilor pentru forţa de muncă, al căror principal obiectiv era plata drepturilor baneşti ale şomerilor, în agenţii moderne pentru ocuparea fortei de munca dovedeste faptul ca guvernul României se implica  activ in procesul de protectie sociala, absolut necesar pentru o tara ce doreşte să se integreze în normele Uniunii Europene.

Orice cetaţean are dreptul la informare şi asistenţă gratuită

Principala problema cu care se confrunta aceasta instituţie este faptul ca cetăţenii nu sunt foarte bine informaţi în legatură cu serviciile pe care le oferă şi de foarte multe ori se tem, sau mai bine zis, nu ştiu cui să ceară ajutor când sunt nedreptaţiti la locul de muncă, când le sunt incălcate drepturile salariale sau de protecţie socială.

Este foarte important de ştiut că serviciile agenţiei se oferă gratuit, indiferent de varstă şi statut social, tuturor personelor interesate să îşi creeze un viitor profesional stabil.

AJOFM acordă locuri de muncă atât pentru tinerii între 18 si 25 de ani proveniti din centre de plasament, din case de corecţie sau închisori, pentru tinerii singuri sau familişti cu copii în întreţinere sau alte categorii de tineri aflaţi în dificultate cât şi pentru acei şomeri trecuţi de 40 de ani care necesită recalificare.

Burse locurilor de muncă, un prim pas spre reusită

Medierea electronică este un serviciu nou si pentru AJOFM. Acesta urmareşte creşterea mobilităţii pe piaţa forţei de muncă şi grabeşte întalnirea ofertei angajatorului cu cea a solicitantului. Serviciile de mediere a muncii sunt foarte utile intru-cât ele pun la dispoziţia agenţilor economici şi şomerilor informaţii privind locurile de muncă vacante şi condiţiile de ocupare ale acestora, prin publicarea , afişarea şi organizarea de burse ale locurilor de muncă. In fiecare an are loc o bursă generală şi alte burse mai mici pentru grupuri ţintă, cum ar fi femei, persoane cu handicap si absolvenţi.

Deşi sunt foarte mediatizate în presă aceste burse ale locurilor de muncă, foarte mulţi dintre participanţi sunt încă sceptici în privinţa reuşitei. Acest lucru se poate explica şi prin teama de insucces a oamenilor nefamiliarizaţi încă cu cerinţele angajatorilor care caută competenţă şi eficienţă sau prin faptul ca oamenii sau obişnuit cu sistemul "pilelor".

Promovarea AJOFM şi în rândul tinerilor elevi ar putea aduce rezultate spectaculoase în dinamica profesiilor.

Implicarea tinerilor încă  din perioada de scolarizare în activităţi de consiliere profesională ar putea însemna un plus pentru societate şi pentru piaţa muncii. Astfel formaţi, tinerii ar putea face o buna alegere a viitorului lor prefesional, fiind bine informati în legatura cu traiectoria pe care să o urmeze şi cu implicatiile profesiei alese.

AJOFM oferă servicii de informare şi consiliere profesională gratuite, instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă, de prezentare la interviul de angajare, de redactare a actelor de candidatură. Foarte importante sunt informatiile privind piaţa muncii şi evoluţia profesiilor, punerea la dispoziţia solicitanţilor a publicaţiilor de specialitate,  a "Profesiilor Ocupaţionale", a "ClasificareaOcupaţiilor din România", a casetelor video cu prezentarea tuturor profesiilor existente în România la ora actuală, conştientizarea abilităţilor şi dezvoltarea încrederii de sine prin exercitii de autoevaluare şi de evaluare a personalităţii, testarea psihologică.

AJOFM face parte dintr-un program complex, sprijinit de Guvernul României, care se desfaşoară la nivel national in peste 180 de filiale locale. Acesta vine in permanenţă în întampinarea nevoilor socio-profesionale pe care populaţia le are încurajând permanenta formare profesională si incadrarea în muncă a cetătenilor printr-o abordare pozitivă şi profesionistă a problemelor existente.